chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Pismenost odraslih

Pridružite se skupnosti EPALE, ki združuje že skoraj 30.000 strokovnjakov s področja izobraževanja odraslih ter ocenjujte, komentirajte in prispevajte!

 

Spoštovani EPALE kolegi,

Naša septembrska tema je bila pismenost odraslih. V tem času so nacionalne službe EPALE in skupnost EPALE uporabnikov prispevale številne navdihujoče študije primerov, članke, poročila in druge vire, ki se navezujejo na omenjeno mesečno temo. Najdete jih na naši tematski podstrani Temeljne spretnosti (vsebina se razlikuje glede na izbiro jezikovne različice EPALE).

Od 4. do 7. septembra smo k sodelovanju v spletni razpravi povabili EPALE uporabnike, ki so razmišljali o tem, kakšne spretnosti za boljšo pismenost potrebujejo odrasli ter kateri so dejavniki uspeha za učinkovito nacionalno politiko na tem področju. Živahno spletno pisno razpravo je v sodelovanju z Evropsko mrežo za temeljne spretnosti (EBSN) moderiral EPALE tematski koordinator David Mallows. Približno 50 udeležencev iz 21 držav je z več kot 220 komentarji sodelovalo pri tokratnem spletnem dogodku. 

Ne skrbite, če ste diskusijo zamudili - še vedno si lahko ogledate komentarje in teme, o katerih smo razpravljali (EN).  

 

Zapisi v spletnih dnevnikih

Pismenost in iniciativa Poti izpopolnjevanja (EN, FR)

EPALE tematski koordinator, Andrew McCoshan, si je razmišljal o vprašanjih, ki jih moramo upoštevati pri razmišljanju o pismenosti v okviru evropske pobude Poti izpopolnjevanja. 

Spodbujanje pismenosti med nizko kvalificiranimi odraslimi v jugovzhodni Evropi in posledice učnih partnerstev (EN, RO)

George K. Zarifis je spregovoril o izzivih številnih držav jugovzhodne Evrope pri izvajanju politik za povečanje števila odraslih učečih se, zlasti v programih pismenosti. 

Kaj je 'pismenost'? (DE, EN, ES, FR, IT, PL)

Tematski koordinator David Mallows je razmišljal o pomenu besede 'pismenost' in zakaj je le-ta predmet neskončnih razprav.

Pismenost z evropske perspektive (FR)

Sylvie Pinchart iz frankofonske skupnosti 'Read and Write' v Belgiji je pripravila pregled nad tem, kako Evropska unija pripomore k spodbujanju pismenosti odraslih. 

 

Novice iz Evrope

 

September je bil na področju izobraževanja odraslih zelo aktiven:

 

Pridružite se nam zdaj!

Ne pozabite se registrirati na platformo EPALE, da boste lahko delili svoje mnenje o teh objavah. Pridružite se nam zdaj in postanite del skupnosti, ki šteje že skoraj 30.000 strokovnjakov s področja izobraževanja odraslih.