chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Medgeneracijsko učenje

Pridružite se skupnosti EPALE, ki združuje že več kot 30.000 strokovnjakov s področja izobraževanja odraslih ter ocenjujte, komentirajte in prispevajte!

 

Spoštovani EPALE kolegi,

V oktobru smo se na EPALE posvečali medgeneracijskemu učenju. V tem času so nacionalne ekipe in skupnost EPALE objavile številne navdihujoče študije primerov, članke, poročila in druge vire. Najdete jih na naši tematski podstrani Starejše osebe (vsebina se razlikuje glede na izbiro jezikovne različice EPALE).

Oglejte si povzetek oktobrske EPALE mesečne teme, ki ga je priravil tematski koordinator Markus Palmen. (EN)

V okviru novembrske mesečne teme, ko se bomo posvečali tematiki poklicnega izobraževanja in usposabljanja, bo potekala tudi spletna pisna razpravi o tem, katere poklicne spretnosti potrebujejo odrasli in s kakšnimi izzivi se soočajo pri njihovem pridobivanju. Vabimo vas, da se nam pridružite v razpravi, ki bo 30. novembra 2017 potekala na tej strani. Tokratni spletni dogodek bo moderiral tematski koordinator za kakovost, Andrew McCoshan.

Zapisi v spletnih dnevnikih

Otroci kot akterji preobrazbe družbe - inovativni načini medgeneracijskega učenja (EN)

Jean Gordon, koordinator učnih prostorov pri organizaciji Otroci kot akterji preobrazbe družbe (CATS), je na letošnjem tednu organizacije CATS poudaril koristi neformalnih učnih prostorov za medgeneracijsko učenje.

Medgeneracijska solidarnost v luči doseganja svojih sanj (DE, ES, FR, IT, LV, PL)

Joaquim Barrio, Mame Darra Ndiaye in Bernat Oró s šole za odrasle v La Verneda-Sant Martí, so za EPALE delili svoje izkušnje o uspešnem pristopu ustvarjanja učinkovitih učilnic, ki so namenjene učečim se odraslim, izhajajoč iz različnih starostnih obdobij.

Politika vajeništva v Angliji doživlja nepričakovan preobrat (EN)

Oglejte si razmišljanja Markusa Palmena o učinkovitosti vajeništva v Angliji ter njegov video intervju o medgeneracijskem učenju med starejšimi obrtniki in mlajšimi vajenci.

EPALE intervju: Nani Zulminarni, predsednik azijske južno-pacifiške zveze za temeljno izobraževanje in izobraževanje odraslih (EN)

Poslušajte intervju Gine Ebnerja z Nani Zulminarijem, ki govori o svojem delu v azijskem južno-pacifiškem združenju za temeljno izobraževanje in izobraževanje odraslih ter o njenem vključevanju v PEKKA gibanje za ženske in opolnomočenje družin.

 

Novice iz Evrope

Oktober je bil na področju izobraževanja odraslih v Evropi zelo aktiven:

  • V Združenem kraljestvu je Fundacija za izobraževanje in usposabljanje pričela z nacionalnim preizkusom za opredelitev potreb učiteljev, vodij usposabljanja, voditeljev in institucij na področju nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja (EN).
  • Slovaško ministrstvo za izobraževanje, znanost, raziskave in šport je objavilo predlog za prihodnjo reformo izobraževalnega sistema, ki zajema vse od osnovnošolskega izobraževanja do področja vseživljenjskega učenja (SK).
  • V Bolgariji je vlada sprejela Nacionalni akcijski načrt za spodbujanje pismenosti in koristi branja (BG).

 

V kolikor še niste, vas vabimo, da sodelujete v EPALE anketi ter nam s svojimi mnenji pomagate pri nadaljnjem razvoju platforme EPALE.

 


Pridružite se nam zdaj!


Ne pozabite se registrirati na platformo EPALE, da boste lahko delili svoje mnenje o teh objavah. Pridružite se nam zdaj in postanite del skupnosti, ki šteje že več kot 30.000 strokovnjakov s področja izobraževanja odraslih.