chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

Projekt Zdravje in trajnostni razvoj (“Health and Sustainability”)

11/12/2017
by Bojana Iskra
Jezik: SL

Nenehno izpopolnjevanje in učenje sta bistvenega pomena za razvoj vsakega posameznika in organizacije. Pomembno je poseben poudarek pri tem nameniti zdravemu, uravnoteženemu življenjskemu slogu.

 

Projekt “Health and Sustainability” je bila mobilnost štirih izobraževalcev naše organizacije, ki so se imeli priložnost, da se o zdravem življenjskem slogu učijo od izkušenih strokovnjakov na svojem področju v latvijski organizaciji APV Baltics ter organizaciji Öko-völgy Alapítvány v madžarski eko skupnosti v Somogyvamosu v bližini Blatnega jezera.

Gre za projekt v programu Erasmus+, ki ga sofinancira Evropska skupnost in ga je kot projekt izobraževanja odraslih odobrila Nacionalna agencija CMEPIUS.
Med analizo med izobraževalnim osebjem se je izkazalo, da je potreba naših izobraževalcev in organizacije, da razvijamo veščine, znanje in kompetence, da bomo lahko učinkoviteje ponudili visokokakovostno znanje o zdravju in trajnostnem razvoju, ter vodili in svetovali študentom o zdravem, uravnoteženem življenju – to je bil tudi cilj našega projekta.

Cilji projekta so bili povečati profesionalnost in motivacijo našega osebja na področju uravnoteženega, zdravega življenjskega sloga, zvišati raven njihove samozadostnosti in priložnosti za podjetništvo, povečati mednarodno dimenzijo v naši organizaciji in zvišati njihovo zavedanje o projektih Erasmus+ in učne priložnosti, ki jih program ponuja.

 

Prva mobilnost je jeseni 2016 potekala v skoraj 100 % samozadostni eko skupnosti v vasici Somogyvamos na Madžarskem. Cilji so bili usposabljanje o stebrih samozadostnosti, tako s teoretičnega vidika kot tudi v praksi. Teme so bile:

  • samooskrbna ekonomija – finančna samooskrba, ekonomski menedžment, učili smo se, kako voditi finančno kontrolo;
  • samooskrbna družba – družba in razvoj samooskrbe, strateški razvoj naselja kot organski del družbene strukture;
  • samooskrbno okolje – viri energije in okolje.

 

/epale/sl/file/somogyvamos02jpgsomogyvamos_02.jpg

eko skupnost v vasici Somogyvamos na Madžarskem

 

 

Naslednja mobilnost je potekala v Rigi, v Latviji, spomladi 2017. Osredotočena je bila na zdrav življenjski slog, ki temelji na znanstveno dokazanem znanju o zdravljenju z zelišči, ajurvedo, zdravimi življenjskimi navadami,…

Ta projekt je pomenil za nas zelo dobro izkušnjo, tako vsebinsko kot tudi z vidika partnerskega sodelovanja. Od njih so naši izobraževalci pridobili veliko teoretičnega in praktičnega znanja s področja samooskrbe in zdravega življenjskega sloga. Z obema organizacijama načrtujemo dolgoročno sodelovanje, saj sta se izkazali kot zanesljivi partnerici in ponujata znanje in izkušnje, ki so v tesni povezavi z našim evropskim razvojnim načrtom. Z latvijsko organizacijo se skupaj še s nekaj slovenskimi fakultetami in indijsko ambasado dogovarjamo, da bo latvijski predavatelj pri nas predvidoma izvedel intenziven 6-tedenski tečaj, s katerim bodo udeleženci tečaja predvidoma imeli možnost prejeti certifikat za ajurvedskega svetovalca.

​Več o projektu je na voljo na tej povezavi.

 

 

Bojana Iskra (bojana.iskra@zaduso.si) je predavateljica, trenerka in koordinatorka mednarodnih projektov. Po srcu je izobraževalka, zato veliko časa in energije posveča učnim učinkom in rezultatom izobraževalnih aktivnosti organizacije v Sloveniji kot učnemu vidiku mednarodnih aktivnosti.

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn