chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

Mestna knjižnica Ljubljana - Izobraževanje za povezovanje

12/06/2017
by Špela Šubic Zalezina
Jezik: SL

V Mestni knjižnici Ljubljana, v organizaciji Središča za samostojno učenje, od leta 2011 ponujamo tečaje slovenskega znakovnega jezika z namenom, da bi čim širšemu krogu ljudi približali komunikacijo z gluhimi in naglušnimi, ter na drugi strani z željo vključevanja ranljivih skupin v vsakdanje življenje. Izobraževanj, ki so organizirana dvakrat letno v obsegu 20 ur na dveh stopnjah, se udeležujejo predvsem uporabniki knjižnice, občasno pa tudi naši zaposleni. Pomembno pri tovrstnem izobraževanju je tudi to, da udeleženci poleg znanja dobijo tudi konkretno izkušnjo v komunikaciji z gluho osebo, kar je dobra priprava na morebitno življenjsko situacijo.

 

Znakovni jezik je osnovno komunikacijsko sredstvo za vse gluhe in naglušne osebe, hkrati pa je tudi njihov materni jezik, ki ga poznajo in uporabljajo. Pomembno je, da se tega ljudje zavedamo in se jim poskušamo prilagoditi po najboljših močeh.

Pod vodstvom mentorice Natalije Spark smo spoznavali svet gluhih in naglušnih in se učili kretenj, ki nam bodo pomagale pri komunikaciji z gluho in naglušno osebo. Za začetek smo se naučili enoročne abecede, ki nam pomaga pri črkovanju našega imena in priimka. Nadaljevali smo z osnovnimi kretnjami za hrano, pijačo, oblačila, stavbe ipd. Na naših srečanjih se nam je pogosto pridružila tudi Nina. Z Nino smo lahko preizkusili naše sposobnosti kretanja in se pri tem pogosto nasmejali napakam.

Splošne knjižnice bi morale svoje storitve prilagoditi gluhim in naglušnim osebam in zato smo se v Potujoči knjižnici Mestne knjižnice Ljubljana odločili, da se povežemo z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Za začetek bi radi obiskovali vrtce in otrokom pripovedovali pravljice v znakovnem jeziku, kasneje se nameravamo povezati tudi z odraslimi gluhimi in naglušnimi osebami. V Potujoči knjižnici se učimo znakovni jezik in se že veselimo sodelovanja in druženja z gluhimi in naglušnimi.

Špela Samsa, udeleženka tečaja in zaposlena v Mestni knjižnici Ljubljana v enoti Potujoča knjižnica

/epale/sl/file/kozgibigovorijo2012jpg-0koz_gibi_govorijo_2012.jpg

Vabilo na tečaj slovenskega znakovnega jezika

 

"Mineva že četrto leto odkar dvakrat na leto v sodelovanju s Središčem za samostojno učenje ponujamo možnost učenja znakovnega jezika. Vsaka skupina je edinstvena. Učenje poteka z namenom spoznavanja nepoznanega sveta gluhote in posebne komunikacije. V skupini poteka učenje drug od drugega in poučevanje znakovnega jezika v prisotnosti gluhe osebe. Zaradi prisotnosti Nine, ki je gluha od rojstva, so naša srečanja bogatejša. Z njo se tečajniki sporazumevajo v njenem maternem jeziku in tako pridobivajo osebne izkušnje, ko so »vrženi v vodo in morajo splavati«.

Vsako srečanje, vsak tečaj, vsako leto, so posamezniki ob zaključku obogateni z osnovnim znanjem znakovnega jezika, ki je tako lep in bogat. Na koncu udeleženci odidejo nasmejani, z obljubo, da se še vidimo!"

Natalija Spark, vodja tečaja

Nina pa je zapisala : »Zelo rada sem so-učiteljica na tečajih v Mestni knjižnici Ljubljana, saj na tečaj prihajajo zanimivi, radovedni in sila simpatični ljudje. Med tečajem se, ne glede na to da se učimo, zabavamo. Prav tako pa je lepo videti posameznike, da po koncu učenja, zapustijo učilnico nasmejani z več znanja v kretnjah.«

Nina, so-učiteljica na tečaju

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn