chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

ePlatforma za izobraževanje odraslih v Evropi

 
 

Spletni dnevnik

EPALE praznuje evropski dan jezikov

25/09/2015
by Ajda Turk
Jezik: SL
Document available also in: EN SV PL DE FR IT HR CS LT ET BG DA PT

/epale/sl/file/europeandayoflanguagessliderjpg-0European Day of Languages

European Day of Languages

Na svetu obstaja med 6000 in 7000 jezikov, od katerih je v Evropi 225 (3 %) avtohtonih. Trenutno govori ali razume dva jezika ali več vsaj polovica svetovnega prebivalstva. Dvojezičnost izboljšuje miselne procese in olajša učenje novega tujega jezika.

Evropski dan jezikov (EDL) praznujemo 26. septembra. Prvič ga je razglasil Svet Evrope leta 2001. Namen dneva je spodbujati učenje jezikov po vsej Evropi, spodbujati jezikovno raznovrstnost, povečati razumevanje medkulturnosti ter spodbujati vseživljenjsko učenje jezikov. 

/epale/sl/file/edlpngEDL

EDL

 

Na EPALE imamo radi jezike – platforma je na voljo v 24 uradnih jezikih EU. Centralna podporna služba EPALE (t. i. Helpdesk) nudi podporo v šestih jezikih – angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, poljščini in španščini. Uporabniki pa se lahko v svojem nacionalnem jeziku obrnejo tudi neposredno na svoje nacionalne podporne službe.

V počastitev evropskega dneva jezikov je EPALE pripravil veliko vsebin, kot so viri, spletni dnevniki in novice. Na platformi jih boste lahko našli v angleščini, francoščini, romunščini, nemščini in drugih jezikih. Spremljajte EPALE in si oglejte kratek film (Vine video) na socialnih omrežjih, ki so ga pripravili v Veliki Britaniji. Oglejte si tudi, kako je njihovo osebje prestalo interni jezikovni kviz. Spremljajte tudi posodobitve EPALE Švedska, ki sodeluje v Jezikovni kavarni (Langugage Cefé) v Stockholmu, ter EPALE Poljska, ki bo 23. in 24. septembra na konferenci Ocenjevanje v jezikovnem izobraževanju v Varšavi.

Ne zamudite jezikovnega tekmovanja NSS Italija, predstavljenega na socialnih omrežjih! 25. septembra se bo EPALE Belgija (flamska skupnost) udeležila EDT konference Jeziki za socialno vključenost in o tem obveščala sledilce na socialnih omrežjih. Ne zamudite objav centralne podporne službe in nacionalnih podpornih služb na Facebooku in Twitterju, ko bodo objavljali več o evropskem dnevu jezikov. 

Za več informacij o EDL preverite spletno stran Sveta Evrope (dostopna je v 30 jezikih). Tam lahko najdete zanimive informacije o jezikih, jezikovnih igrah, EDL dogodkih in še mnogo več.

Vesel evropski dan jezikov!

Oznake:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
 • Slika za %user

  ...that contributed a blog-post for European day of languages. It works on dyslexia using digital media.

  https://ec.europa.eu/epale/en/blog/supefl-supplemental-self-help-english-foreign-language-learners-specific-learning-differences

 • Slika za %user

  Mehr Informationen dazu finden Sie hier

  https://ec.europa.eu/epale/de/node/13761

 • Slika za %user

  ....hat auch die VHS Bonn gestaltet. "Zum Umgang mit der Dominanz des Englischen"

  Dieses finden Sie hier https://ec.europa.eu/epale/de/node/13771.