chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Competenţe de bază

Rețeaua europeană de competențe de bază anunță o dezbatere online privind programele de formare pentru adulți în cadrul seriei Capacity Building. Discuția este programată să înceapă la 2 aprilie 2019 ora 9:00 (CET) și se incheie la 3 aprilie 2019 ora 17:00 (CET), iar rezultatele acesteia vor contribui la resursa educațională deschisă (OER) a EBSN pe tema educația migrantului.

”Aroganța” civilizației actuale este, uneori, dificil de suportat; există, în prezent, mai multă schimbare decât putem ”digera”, omul contemporan este deseori dezorientat, în căutare de identitate și de sens existențial; pentru evitarea alienării, ne vedem obligați să învățăm permanent.

A treia ediție a Săptămânii Europeane a Competențelor Profesionale va fi organizată la Viena, Austria, între 5 și 9 noiembrie 2018. Sunteți invitați să vă înregistrați evenimentul/activitatea în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale furnizând informațiile cerute mai jos. Pentru îndrumări suplimentare, consultați instrucțiunile.ber 2018. You are invited to register your event/activity under the European Vocational Skills Week by supplying the information requested below. For further guidance, please consult the guidelines.

În cadrul celui mai recent atelier de expertiză privind aptitudinile, care a avut loc la Salonic în zilele de 23 și 24 noiembrie, Cedefop a anunțat o nouă colaborare cu Eurofound.

Cedefop realizează  prognoze privind aptitudinile, analizând tendințele de ocupare a forței de muncă în sectoare, ocupații și calificări, de peste un deceniu.

Autoritatea Națională pentru Calificări a organizat a doua întâlnire regională menită să crească nivelul de conștientizare privind competențele de bază și cheie, precum și nevoile de educație și formare profesională ale persoanelor cu nivel scăzut de competențe, eveniment care a avut loc în data de 26 iulie 2017, la Constanța, la Universitatea  Ovidius. 

CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ A ASOCIAŢIEI LEARN&VISION CLUJ-NAPOCA, EDIŢIA A V-A, CLUJ-NAPOCA, 12 MAI 2017

”MASĂ CRITICĂ PENTRU O EDUCAŢIE DE CALITATE. LITERAȚIA, CALE A DEVENIRII”

Asociația Learn&Vision (ALV) este o asociație profesională din domeniul educației, creată în 2010. 

 

Personalităţile  invitate care vor sustine prelegeri in plen

Simon Broek - Coordonatorul tematic EPALE - comentează ultimele recomandări venite din partea UNESCO și Pearson pentru proiectarea soluțiilor digitale incluzive și dezvoltarea competențelor digitale, precum și modul în care acestea se aplică în domeniul învățării în rândul adulților.

Comisia Europeană și guvernul portughez au anunțat lansarea unui program pilot care să răspundă problemei privind lipsa de competențe în rândul lucrătorilor portughezi. În prezent, în jur de 22% din forța de muncă portugheză nu are nici măcar competențele digitale de bază, aceasta fiind una din principalele consecințe ale ratei relativ ridicate a nivelului de sărăcie din Portugalia. Pentru a rezolva această problemă, programul se va axa în principal pe îmbunătățirea alfabetizării digitale din Portugalia.

[...]

20 Aprilie 2018
by ALEXANDRA DORIN
(ro)
Găsiți soluții alternative pentru a face publicul „puțin mobil” să participe la programele de formare de bază. Concepeți proiecte de educație și formare care să răspundă nevoilor specifice ale acestui segment de public. Oferiți-le posibilitatea de a-și valida orice competențe nou dobândite. Acestea sunt obiectivele proiectului MobileBE, care reunește 8 structuri europene și care beneficiază pentru o perioadă de trei ani de o cofinanțare prin programul Erasmus+.
Adulții învață diferit față de copii și, deși este un truism, merită să subliniem a doua oară acest adevăr, deoarece aceasta este baza pentru găsirea unor noi și eficiente modalități de succes educațional, din punct de vedere al celui care învață și al profesorului.
17 Ianuarie 2018
by Sorin Angheluta
(en)
Există o legătură obiectivă între lipsa educației generale și lipsa educației pentru sănătate. Accesul grupurilor cele mai vulnerabile la programe de educație pentru sănătate este o provocare care trebuie să se afle în centrul preocupărilor actorilor din sistemul de sănătate.
15 Ianuarie 2018
by Sorin Angheluta
(en)
Vineri 19 Aprilie 2019, Turkey

Seminars for Internet Week

eminars for internet week will be organized by Distance Education Application and Research Center and Computer Education and Instructional Technology Department of Gazi University. The following four areas will be covered in the event: • cyber security, • blockchain technology, • web programming from past to present, • development of the internet and computer networks
Sâmbătă 10 August 2019 to Vineri 16 August 2019, Germany

EARLI 2019

The European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) is an international networking organisation for junior and senior researchers in education. Representing over 2000 members in more than 60 countries, EARLI is the biggest educational association in Europe

Sâmbătă 10 August 2019 to Duminică 11 August 2019, Germany

JURE 2019

In times of constant changes, the future is a moving target - difficult to predict and prepare for. Yet, education is doing just that. At the 18th biennial EARLI Conference and the accompanying 23rd Conference of the Junior Researchers of EARLI, researchers in learning and instruction from all over the world come together to discuss current research findings. In order to think tomorrow’s education and education research, it is crucial to relate new findings to what we already know and elaborate how this will help foster sustainable learning processes and navigating what is yet to come.

Joi 23 Mai 2019, Belgium

« Numérisation des services publics : quelle prise en compte des publics peu qualifiés et illettrés ? »

Lire et Ecrire Communauté Française organise le 23 mai 2019 à Bruxelles, un séminaire où sera abordée la question urgente de l’effet des nouvelles technologies sur la société et plus particulièrement sur les publics peu ou pas lettrés. 

Joi 25 Aprilie 2019, Slovakia

Sú základné zručnosti témou pre Slovensko? Konferencia projektu BLUESS

Konferencia zameraná na tému podpory rozvoja základných zručností:
- O akých zručnostiach vlastne hovoríme a kto sa nimi má zaoberať?
- Potrebuje Slovensko riešiť otázku čitateľskej gramotnosti?
- Aké prístupy je vhodné používať pri rozvoji základných zručností u nízkokvalifikovaných osôb?
- Aké prístupy sa využívajú v EÚ?

Konferencia je otváracím podujatím projektu BLUESS - Plán rozvoja základných zručností v SR, ktorý podporila Európska komisia v rámci programu EaSI (Program pre zamestnanie a inovácie).​

Luni 23 Septembrie 2019 to Vineri 27 Septembrie 2019, Belgium

EAEA YST 2019

EAEA develops in-service trainings and organises study-visits in order to increase adult education professionals’ knowledge about the European Union, to deepen understanding of the European education and training policies and to allow the exchange of experiences and good practice among participants.

Joi 23 Mai 2019 to Miercuri 29 Mai 2019, Greece

7 Day Summer Course Transformative Learning through the Use of Art: Emphasis on the use of Cinema, Fine Arts & Ancient Drama

7 Day Summer Course

Transformative Learning through the Use of Art: 

Emphasis on the use of Cinema, Fine Arts & Ancient Drama

CRETE, HERAKLION, GREECE 23-29 MAY 2019

CAPSIS ASTORIA HOTEL 4*, HERAKLION CITY CENTER,

(with swimming pool and a view of the Aegean Sea)

THEMATIC FIELDS OF THE TRAINING

  • Lifelong Learning
  • Transformative Learning
  • Pedagogy and Didactics
  • Classical Studies
  • Drama Theatre and Performance Studies
  • Fine Arts 
  • Philosophical Studies

LANGUAGE USED FOR THE TRAINING

English

 
În cazul în care există politici adecvate, migrația forței de muncă poate ajuta țările să răspundă schimbărilor în ceea ce privește oferta și cererea de forță de muncă, să stimuleze inovarea și dezvoltarea durabilă și să transfere și să actualizeze abilitățile. Cu toate acestea, trebuie încă abordată lipsa standardelor internaționale privind conceptele, definițiile și metodologiile pentru măsurarea datelor privind migrația forței de muncă.

În 2018, Institutul pentru Democrație și Analiză Economică, un grup de experți care funcționează în cadrul Centrului pentru Cercetare Economică și a Institutului de Educație Universitară - Institutul Economic, a publicat un studiu privind persoanele cu nivel scăzut de calificare (cei doar cu studii primare sau absolvenți de învățământ secundar inferior) în Republica Cehă. Autorii determină din datele disponibile caracteristicile, condițiile pieței forței de muncă și rezultatele pe piața muncii legate de acest grup.

Rolul Grupului de lucru pentru educația și formarea profesională privind învățarea în rândul adulților din 2016-2018 al Comisiei Europene, în cadrul căreia EAEA a fost membru, a fost identificarea politicilor care promovează și sprijină învățarea la locul de muncă a adulților. Raportul final este acum disponibil.

Raportul se concentrează în special asupra adulților care au problem cititul, scrierea, calculele simple și utilizarea instrumentelor digitale; și asupra celor cu abilități medii care au nevoie de actualizarea competențelor.

Mai mult de un sfert din adulții din Regatul Unit au competențe de bază scăzute, ceea ce are un impact negativ asupra șanselor în carieră, calitatea locului de muncă și creșterea productivității. În plus, spre deosebire de alte țări, tinerii nu au competențe de bază mai solide decât cei din generația care se apropie de pensionare.

Publicația privind aptitudinile de bază promovează idei interesante și inovatoare provenite din proiecte finanțate de UE pentru a ajuta profesorii, organizațiile neguvernamentale, solicitanții de proiecte și factorii de decizie politică din Europa să-și dezvolte practica profesională. Oferă resurse utile, inclusiv materiale didactice, precum și abordări creative pentru predarea competențelor de bază.

O nouă publicație a UNESCO "Citirea trecutului, scrierea viitorului: Cincizeci de ani de promovare a alfabetizării" este acum disponibilă online. Această publicație analizează intervențiile de alfabetizare pentru tineri și adulți care au fost puse în aplicare încă din 1966, când UNESCO a organizat prima sa zi internațională de alfabetizare . Ea scoate la lumină provocările legate de alfabetizare cu care se confruntă lumea acum, deoarece se lansează punerea în aplicare a Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030.

Investiția în abilități se amortizează: costul economic și social al adulților slab calificați din UE

Acest studiu al Cedefop încearcă să ofere o bază de date completă și solidă în ceea ce privește adulții cu nivel scăzut de calificare din Uniunea Europeană. Ea analizează tendințele în ceea ce privește abilitățile scăzute în rândul adulților, precum și caracteristicile, factorii determinanți și riscurile de a fi slab calificați.

Niciun rezultat nu corespunde