chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Resursă

Cedefop Briefing note - Prevenirea competențelor reduse prin învățarea pe tot parcursul vieții

Limba: RO

Postat de ALEXANDRA DORIN

În 2017, 15,7% dintre tinerii europeni slab calificați, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, nu erau încadrați profesional și nu urmau un program de educație și formare, în comparație cu 9,6% dintre colegii lor cu o educație mai bună. În același an, rata șomajului în rândul adulților slab calificați cu vârsta de muncă (25 până la 64 ani) era de 13,9% în cele 28 de țări UE, în timp ce această rată în rândul colegilor acestora cu înaltă calificare era de 4,2%.

Competențele reduse, asociate de obicei cu atestări pentru calificări slabe sau cu lipsa acestora, au costuri sociale și economice ridicate. Acestea sunt devastatoare pentru persoanele în cauză, afectându-le statutul social, câștigurile, încrederea în sine, sănătatea și capacitatea de a se angaja în relații cu societatea civilă. Acesta este motivul pentru care politicile în întreaga Europă s-au concentrat din ce în ce mai mult pe prevenție și intervenție timpurie, de la urmărirea tinerilor expuși riscurilor la oferirea de consiliere cuprinzătoare și diverse măsuri de dezvoltare a calificărilor celor slab calificați, în special pe formarea competențelor de bază.

 

Pentru publicația completă accesați

http://www.cedefop.europa.eu/en/publications-and-resources/publications/...  

Autorul(-ii) resursei: 
DORIN ALEXANDRA
Data publicării:
Marţi, 19 Martie, 2019
Limba documentului
Tipul de resursă: 
Studii și rapoarte:
Țară:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn