chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Cinci moduri neașteptate în care engleza vă poate ajuta în carieră

26/05/2017
by ALEXANDRA DORIN
Limba: RO

Care este următorul pas în cariera dumneavoastră? Simțiți că ar fi momentul să dobândiți noi aptitudini? Este un fapt bine știut că învățatul limbii engleze vă poate ajuta să avansați în carieră, deoarece vă crește șansele de a lucra în străinătate, de a lua parte la evenimente internaționale și vă oferă multe alte posibilități. În acest articol, Claire Hughes, profesoară la British Council, discută despre modurile în care învățatul limbii engleze vă poate fi benefic și în domenii care depășesc limbile străine. 

Merită să învățați limba engleză dacă nu vă este necesară la muncă? Ca profesor de engleză, eu sunt de părere că este! Pe parcursul carierei mele am văzut cursanți care și-au dezvoltat aptitudini substanțiale, pe care nu s-ar fi așteptat să le dobândească venind la cursurile de engleză. Aceste aptitudini, denumite în mod normal soft skills, nu sunt neapărat genul de lucruri care pot fi predate, ci mai degrabă diverse atribute ce pot fi dobândite prin experiențele pe care le avem la muncă sau în viața de zi cu zi.

Prin gama largă de situații cu care vă confruntă, învățatul unei limbi străine vă permite să vă dezvoltați exact acele abilități pe care le caută un angajator. Cel mai mare avantaj în acest caz este că aceste abilități pot fi folosite în aproape orice carieră la care vă puteți gândi, fie că sunteți asistentă medicală, avocat sau șofer de taxi. Iată mai jos câteva moduri în care învățatul unei limbi străine vă oferă și aptitudini care sunt la mare căutare printre angajatorii de astăzi, și modul în care acestea se dezvoltă pe măsură ce învățați o limbă străină.

Învățatul unei limbi străine vă ajută să relaționați cu ceilalți

Capacitatea de a comunica eficient este foarte apreciată, așa cum demonstrează un sondaj efectuat de Association of Graduate Recruiters, în care 64% dintre angajatori au declarat că își doresc absolvenți de studii superioare care să aibă capacități mai bune de comunicare.

Aptitudinile de comunicare joacă un rol important într-o gamă largă de situații în timpul orelor de engleză, iar printre cele mai des întâlnite se află simpla cunoaștere a celorlalți cursanți. Vi se va cere să abordați o gamă largă de subiecte cu oameni pe care poate nu îi știți atât de bine, situație foarte asemănătoare cu cea în care v-ați putea găsi în cadrul unei conferințe, sau atunci când socializați cu colegii. Poate că la început pare intimidant, însă cu cât exersați mai mult în cadrul sigur al sălii de clasă, având un profesor care să vă ofere informațiile necesare ce țin de context, cu atât va deveni mai ușor să faceți acest lucru într-o situație legată de locul de muncă.

Sala de clasă vă învață să comunicați cu atenție

Să fiți o persoană care știe să comunice înseamnă și că este nevoie să cântăriți efectul pe care cuvintele dumneavoastră îl au asupra oamenilor. Este de asemenea necesar să vă asigurați că le răspundeți cu tact și sensibilitate, așa cum fac și profesorii atunci când oferă feedback legat de limbajul folosit de cursanți și de reușita unui exercițiu.

Sunt de părere că un cursant poate învăța la fel de mult de la un coleg, pe cât învață de la profesor, unori poate chiar mai mult. În grupele la care predau, cursanții își oferă unul altuia sfaturi legate de modul în care își pot îmbunătăți modul de a folosi limba engleză. Nu este mereu ușor să îi spui cuiva că s-ar putea descurca mai bine, dar învățatul unei limbi străine în sala de clasă este o experiență împărtășită cu ceilalți, astfel încât adesea observ cum cursanții mei ajung să aibă un adevărat sentiment de comunitate, empatizând unii cu problemele celorlalți și, ce e cel mai important, bucurându-se de succesul celorlalți. O mare parte din ceea ce este necesar pentru a fi o persoană care știe să comunice este să vă amintiți să vă concentrați atât pe aspectele pozitive, cât și pe cele mai dificile. Învățatul unei limbi străine vă ajută să înțelegeți cum să vă setați obiective realiste, precum și cât de important este să vă recompensați atunci când vă atingeți ținta.

[…]

Engleza vă va ajuta să rămâneți la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul dumneavoastră

Chiar dacă nu folosiți engleza pentru a comunica la locul de muncă, aceasta vă poate ajuta totuși pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul dumneavoastră. 52% din conținutul publicat pe internet este în engleză, ceea ce o face limba cel mai des folosită. Pentru a putea compara, pe locul doi se află limba rusă, cu 6.5%. Cu cât aveți la dispoziție mai multă informație legată de domeniul dumneavoastră de activitate, cu atât veți fi mai bine informat. Dacă puteți accesa informația în limba engleză, veți avea un avantaj competitiv și veți putea aduce cunoștințe noi la locul de muncă.

[…]

Autor Claire Hughes, British Council România

 

Aticolul integral poate fi accesat la

https://www.britishcouncil.ro/blog/cinci-moduri-neasteptate-in-care-engleza-va-poate-ajuta-in-cariera

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn