chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Dezvoltarea durabilă necesită noi abordări în materie de educația adulților: rolul adunărilor cetățenilor

07/05/2019
by Sorin Angheluta
Limba: RO
Document available also in: EN FR PL HU DE

/epale/ro/file/citizens-initiativeCitizens initiative

Citizens initiative

 

Dr. Stephen Martin, membru al Fondului Mondial pentru Protecția Naturii și consilier al Comisiei Naționale Britanice a UNESCO, explică de ce schimbările climatice reprezintă o provocare pentru modul în care noi rezolvăm problemele și ne arată modalitatea în care adunările cetățenilor ne pot ajuta să găsim răspunsurile.

Educația adulților pentru cetățenie trebuie să răspundă evoluției rapide a situației economice, politice, sociale, culturale și ecologice la scară mondială. Distrugerea mediului înconjurător și a diferitelor inițiative și acțiuni de indivizi, comunități, organizații și mișcări, cum ar fi tinerii „greviști” pentru climat sau Rebeliunea Extincției, au creat un context îndrăzneț și urgent, propice redefinirii domeniilor educației adulților pentru cetățenie și a învățării pe tot parcursul vieții.

Toate tendințele politice folosesc dezbaterea pe tema cetățeniei pentru a defini nu doar drepturile noastre ca cetățeni, dar, mai important, responsabilitățile noastre ca actori ai schimbării. Această situație face parte dintr-un context de scădere a participării la procesul democratic, atât în Europa, cât și în Statele Unite. Cu toate acestea, sistemele noastre politice par incapabile să răspundă amplorii și urgenței acestui deficit democratic și a crizei existențiale planetare.

 

Cum ar trebui să răspundă acestor probleme educația adulților?

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și țintele asociate reprezintă o oportunitate fără precedent de a afla cum putem aborda cauzele fundamentale ale schimbărilor climatice, ale pierderii biodiversității, precum și ale sărăciei extreme, pentru a pune lumea pe o cale mai durabilă. Iar punerea în aplicare a acestor acțiuni se află în centrul reformei concepției noastre referitoare la cetățenie și educație. Dar cum să le identificăm și să le punem în practică ca adulți?

/epale/ro/file/sustainable-development-goalsSustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

Cu toții ne așteptăm ca cetățenii noștri să aibă acces la apă potabilă sigură, la aer curat, precum și la servicii educaționale și de sănătate de calitate. Cu toate acestea, mă îndoiesc că toate acestea au sens pentru adulții care se înscriu la un curs de apreciere a artelor sau horticultură (sau, în cazul meu, care se luptă cu limba italiană sau cu pașii de dans în sala de bal). Într-adevăr, aflăm adesea că problemele legate de cetățenie tind să fie nedorite atunci când le abordăm ca parte a activităților recreative.

Dar indiferent de modul în care s-ar putea să ne simțim în legătură cu aceste întrebări existențiale ale secolului XXI, omenirea se confruntă din ce în ce mai des, deseori fără să știe, cu probleme complexe, cum ar fi intoleranța rasială și religioasă, dezinformarea și știrile false, poluarea aerului, terorismul și înrăutățirea inegalităților și a sărăciei. În plus, atunci când noi, ca cetățeni responsabili, ne exprimăm în astfel de chestiuni prin vot, avem o înțelegere relativ limitată a modului în care aceste probleme contribuie la instabilitatea mondială și la modul în care acestea pot fi rezolvate.

 

Dezvoltarea durabilă are nevoie de noi abordări

Deși conceptul de durabilitate se referă la întreaga biosferă, el se concentrează în primul rând pe stiluri de viață umane durabile. Pentru a integra cu succes aceste obiceiuri, este necesar să luăm cu toții o serie de decizii interdependente cu privire la alimente, locuințe, mijloace de trai, sănătate, transport etc., într-un context în care alegerile noastre într-un domeniu pot avea efecte neintenționate, poate nedorite, asupra celorlalți și a mediului nostru biofizic. De exemplu, alegerea de a lucra de la domiciliu poate economisi combustibil, dar se poate traduce și printr-un consum suplimentar pentru încălzirea locuinței. Pentru a fi eficienți, trebuie să învățăm să luăm în considerare întregul sistem în care trăim și nu doar diferitele noastre activități, considerate separat.

Calea către sustenabilitate este o problemă „dăunătoare” sinonimă cu complexitatea, incertitudinea, multiple părți interesate și puncte de vedere, valori contradictorii, obiective greu de identificat și o terminologie ambiguă. Pe scurt, a te îngriji de dezvoltarea durabilă presupune a te ocupa de o adevărată dezordine, pe care majoritatea oamenilor o evită deoarece se simte prost echipată pentru a face față acestei situații.

Problemele de sănătate, agricole, financiare și ecologice cu care ne confruntăm astăzi sunt calitativ diferite de dificultățile pentru care au fost proiectate instrumentele științifice, economice, medicale și politice, precum și programele educaționale existente.

Și în absența unor instrumente adecvate, cursanții care se confruntă cu aceste probleme dăunătoare riscă să revină la aceleași instrumente vechi, inadecvate și, în cel mai bun caz, cu rezultate dezamăgitoare. Aceste abordări privesc atât „identificarea”, cât și „explorarea” problemelor, precum și rezolvarea acestora.

 

Adunările cetățenilor, forumuri importante pentru învățarea în rândul adulților

Ca mulți alții, mi se pare că cursanții nu se pot confrunta cu problemele dăunătoare ale durabilității fără a învăța să gândească și să acționeze sistemic. Această abordare cuprinzătoare poate fi sprijinită și de dezvoltarea adunărilor cetățenilor, un instrument care poate sprijini procesul de luare a deciziilor în domenii sociale și de mediu complexe.

Adunarea cetățenilor:

• este formată din cetățenii unui stat modern care se întâlnesc să delibereze asupra uneia sau mai multor probleme de importanță națională;

• este compusă din membri selectați aleatoriu;

• folosește un eșantion reprezentativ din populație pentru a examina opțiunile disponibile pentru stat în anumite probleme complexe;

• propune răspunsuri la aceste probleme după ce a desfășurat dezbateri raționale și raționalizate și a utilizat diferite metode de investigare, cum ar fi chestionarea directă a experților.

Scopul acestor adunări este de a restabili încrederea în procesul politic prin asumarea directă a luării deciziilor și, dacă sunt utilizate mai frecvent și mai înțelept, pentru a sprijini cetățenii care doresc să se poziționeze ca actori ai schimbării. Ele ar putea, de asemenea, să încurajeze învățarea și înțelegerea mai largă a societății civile bazate pe dovezi empirice, mai degrabă decât pe dogme și ideologii politice.


Dr. Stephen Martin este membru al Fondului Mondial pentru Protecția Naturii și consilier al Comisiei Naționale Britanice a UNESCO. De asemenea, deține funcția de profesor onorific la University of Worcester și profesor invitat în domeniul educației pentru durabilitate la University of the West of England.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn