chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Rute alternative pentru o calificare didactică

22/05/2019
by Sorin Angheluta
Limba: RO

Modul tradițional de a deveni profesor este oferit, în primul rând, de obținerea unei calificări didactice. În contextul raportului realizat, se face o distincție între rutele principale și rutele alternative către o calificare didactică. Principalele rute considerate aici sunt programele de formare inițială a profesorilor organizate în funcție de modelele consecutive sau concurente. Programele concomitente sunt dedicate formării inițiale a profesorilor de la bun început, cu disciplinele academice generale furnizate alături de disciplinele profesionale (pedagogie, metode de predare etc.). Modelele consecutive acoperă programele în care studenții care au absolvit învățământul superior într-un anumit domeniu se îndreaptă spre formarea profesională a cadrelor didactice într-o fază succesivă separată. Modelul consecutiv este, de obicei, văzut ca o intrare mai flexibilă într-o calificare didactică. În timp ce în unele sisteme de formare inițială a profesorilor este furnizat numai printr-un singur model, în altele, ambele trasee de formare coexistă.

Alături de modelul (modelele) principale ale formării inițiale a profesorilor, unele sisteme educaționale au introdus rute alternative către o calificare didactică. Rutele alternative, astfel cum sunt definite în acest raport, sunt, în general, flexibile, în principal pe bază de angajare și mai scurte decât programele principale de formare inițială a profesorilor.

Astfel de programe vizează în mod obișnuit indivizi cu experiență profesională dobândită în interiorul sau în afara școlii sau absolvenți care provin din alte discipline. În mod tradițional, au fost introduse rute alternative de obținere a unei calificări pedagogice, alături de metode flexibile de recrutare în sistemele de învățământ care suferă de lipsă a cadrelor didactice. S-au dezvoltat, de asemenea, scheme alternative pentru diversificarea profesiei prin atragerea de absolvenți de înaltă calitate și/sau de profesioniști cu înaltă calificare din alte domenii. Aproximativ o treime dintre sistemele educaționale europene oferă rute alternative pentru o calificare didactică în afară de programele principale. Deși programele alternative variază considerabil în Europa, se pot distinge două modele organizaționale principale.

Prima abordare permite absolvenților din alte domenii de învățământ superior și persoanelor cu experiență profesională să obțină o calificare didactică prin programe scurte de orientare profesională. Aceste programe alternative vizează, de obicei, facilitarea accesului la educația cadrelor didactice. Acestea există în nouă sisteme educaționale, unde singura cale principală de obținere a unei calificări pedagogice este de a urma programele dedicate formării inițiale a profesorilor (modelul concurent). Programele scurte de orientare profesională sunt furnizate, de obicei, de instituțiile „tradiționale” de educație a cadrelor didactice și includ discipline pedagogice și psihologice, metodologie, didactică și formare practică. Acestea oferă, de obicei, forme flexibile de înscriere, cum ar fi part-time, la distanță sau învățământ mixt, precum și cursuri de seară. De exemplu crearea unor programe mai flexibile pe termen scurt în sistemele educaționale menționate mai sus ar putea conduce la o trecere treptată spre modelul consecutiv al formării inițiale a profesorilor.

Al doilea model de rute alternative cuprinde formarea bazată pe angajare, care permite stagiarilor să lucreze într-o școală și să urmeze un program individual de formare care conduce la calificarea de a putea preda. Letonia, Lituania, Olanda și Regatul Unit (Anglia și Țara Galilor) oferă aceste programe de formare a cadrelor didactice bazate pe angajare ca alternativă la principalele rute de formare inițială a profesorilor.

În Estonia, profesioniștii din alte domenii pot obține o calificare didactică prin intermediul sistemului național de calificări profesionale. Certificatul profesional poate fi obținut de oricine demonstrează competențele necesare descrise în standardele profesionale pentru profesori. Cursurile de formare nu sunt obligatorii.

Pentru a atrage oamenii în domeniul predării științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM) și pentru a aborda deficitul de profesori în unele domenii, în Regatul Unit (Scoția) au fost create o serie de rute alternative pentru obținerea unei calificări didactice. Aceste rute trebuie să implice în continuare o formare inițială într-o universitate și trebuie să fie acreditate de Consiliul Educațional General (General Teaching Council) pentru Scoția. Unele dintre noile rute includ o combinație între formarea inițială a profesorilor + anul de admisie/instalare și un program de instruire ca profesori a personalului actual al autorităților locale.

 

Sursa: https://publications.europa.eu/fr/publication-detail/-/publication/435e941e-1c3b-11e8-ac73-01aa75ed71a1

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn