chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Resursele educaționale deschise: trei întrebări, trei răspunsuri

12/06/2019
by ALEXANDRA DORIN
Limba: RO

[Traducere (engleză-română)]

Autor Jan Koschorreck

 

Deschiderea este un concept care a câștigat influență într-o serie de domenii, și anume, guvernanță, mediul academic și IT. Ca filozofie, ea cuprinde transparența, colaborarea, cooperarea și accesul liber și schimbul de informații în rețelele descentralizate.

Deoarece educația a fost întotdeauna un schimb, deschiderea în educație este o potrivire naturală. Iată ce ar trebui să știți despre Resursele Educaționale Deschise (OER).

Resurse Educaționale Deschise (OER)

  • pot fi orice tip de materiale educaționale,
  • digitale sau altfel, care
  • au fost puse în domeniul public sau au fost licențiate în mod deschis și, prin urmare,
  • pot fi copiate, utilizate, adaptate și re-distribuite în mod legal și gratuit de către oricine.

1. Cum poate beneficia educația adulților de utilizarea OER?

Potrivit UNESCO, utilizarea pe scară largă a OER este un factor important în atingerea obiectivului său de dezvoltare durabilă nr. 4 (SDG4), și anume asigurarea unei educații de calitate incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții pentru toți.

OER poate facilita crearea, adaptarea și schimbul de materiale de învățare între toate părțile interesate de educația adulților, care au ca rezultat inovații în predare și învățare, adaptabilitate îmbunătățită la nevoile diferite ale cursanților diferiți și un cost redus per cursant.

De exemplu, cursurile online în cadrul unei licențe deschise pot fi copiate gratuit de către diferiți furnizori de educație. Ele pot fi apoi modificate ca structură și conținut de către tutorele supraveghetor raportat la cerințele speciale ale unui alt public țintă, fără a fi nevoie să obțineți permisiunea explicită din partea creatorului original. Această adaptabilitate inerentă a OER poate sprijini participarea echitabilă la educația adulților.

2. De ce ar trebui să mă intereseze de OER?

Legile naționale și internaționale privind drepturile de autor pot fi foarte restrictive pentru educatorii adulți care doresc să creeze (în colaborare) materiale didactice și să le împărtășească cu colegii și cursanții, în mediu digital sau altfel. Majoritatea țărilor europene nu dispun de o doctrină echitabilă. Aceasta înseamnă că orice copiere sau modificare a materialului protejat prin drepturi de autor este interzisă din punct de vedere legal.

OER oferă o completare din punct de vedere legal a materialelor existente cu drepturi de autor și o simplă oportunitate de a împărtăși nu numai materialele, ci și experiențele și metodele care le însoțesc. Prin aplicarea licențelor deschise la lucrările lor, creatorii pot acorda utilizatorilor, în mod implicit, permisiuni, precum cele menționate în exemplul de mai sus.

Deoarece creatorii sunt, de obicei, creditați pentru toate utilizările, adaptarea și redistribuirea creațiilor lor, împărtășirea poate contribui la renumele profesionale a furnizorului.

Nu în ultimul rând, OER reprezintă o mare sursă de idei și concepte pentru propria voastră activitate în educație, marea majoritate fiind oferite gratuit.

În mod natural, pentru a-și îndeplini promisiunile și pentru a îmbunătăți disponibilitatea și durabilitatea materialelor, mișcarea OER are nevoie de formatori care nu numai că beneficiază, ci și contribuie la resursele comune.

3. Unde pot găsi OER sau publica propriul OER?

Nu există un spațiu de stocare central european pentru OER. Politica OER între statele membre ale UE este destul de eterogenă, precum și eforturile naționale de a construi infrastructura OER.

O modalitate bună de a găsi OER și de a crea propriile creații publice este OER World Map, un proiect non-profit finanțat din fonduri publice, găzduit în Germania. Persoanele și organizațiile pot crea un cont gratuit și pot face referire la activitățile și creațiile lor OER în profilul lor.

În scopul de a găzdui propriile dvs. creații de OER digitale, există o multitudine de posibilități, de la depozite finanțate la nivel național, propriul dvs. site web, site-ul companiei sau instituției pentru care lucrați, furnizorilor de fișiere comerciale sau platforme sociale cum ar fi SlideShare. Alegeți metoda dvs. de publicare în funcție de propriile nevoi și criterii.

[…]

Pentru articolul complet accesați

https://elmmagazine.eu/news/open-educational-resources-three-questions-three-answers/

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn