chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Îmbătrânirea societăților - o problemă demografică sau provocarea epocii moderne?

14/12/2017
by Sorin Angheluta
Limba: RO
Document available also in: PL FR DE LV

 

Prognozele Națiunilor Unite (ONU) afirmă că, până în anul 2030, procentul populației europene în vârstă de peste 65 de ani va ajunge la 23,8%. Trebuie adăugat că acesta va fi de două ori mai mare decât în anul ​​1990. În prezent, printre țările cu cel mai mare factor de vârstă, și anume ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste în populația generală, sunt Italia, Germania și Grecia. În Polonia persoanele în vârstă (de 65 ani și peste) reprezintă mai mult de 15% din populația generală - în timp ce media UE este de aproximativ 19%. - Trebuie subliniat faptul că această situație din Polonia este „aparent” benefică în contextul Europei, deoarece situația se va schimba radical în deceniile următoare. Deja în anul 2050, Polonia va deveni una dintre țările europene cu cel mai mare factor de vârstă, care va crește de două ori și va ajunge la peste 30%. Este încă necesar să se țină cont de ponderea tot mai mare a grupului de vârstă mai mare (80+), care în prezent este de aproximativ 4% din populația generală a Poloniei, și în anul 2050 (conform Eurostat), această grupă de vârsta va fi de aproape 10%. După cum arată cercetările, persoanele cu vârsta peste 80 de ani sunt afectate de tot mai multe patologii, astfel că devin din ce în ce mai dependente de ajutorul medico-social.

 

Vârsta și îmbătrânirea - din ce în ce mai importante ...

Fără îndoială, că în ultimii ani s-au spus atât de multe despre vârsta înaintată, îmbătrânirea activă și schimbările necesare în domeniul socio-economic. Procesele de îmbătrânire a populației din UE reprezintă și vor constitui una dintre cele mai importante provocări care vor condiționa dezvoltarea statelor membre. Revoluția demografică de la începuturile ei în secolul al XX-lea se continuă în secolul al XXI-lea și nu a avut niciodată, în istoria omenirii, îngrijorarea referitoare la îmbătrânirea societăților pe o asemenea scară. De altfel, una din realizările societăților industriale, a consumatorilor și a post-consumerismului este o prelungire a vieții umane, dar, pe de altă parte, trebuie să ținem seama în special de scăderea ratelor de fertilitate în unele țări în special în țările foarte dezvoltate. Una din consecințe este modificarea proporției dintre procentul lucrătorilor și al pensionarilor, inclusiv al pensionarilor în caz de invaliditate. Deoarece majoritatea țărilor europene își identifică soluțiile din politica socială de securitate socială, ale cărei fundații au fost înființate la sfârșitul secolului al XIX-lea, principiul lui Bismarck modernizat de Beveridge, puteți paria pe ipoteza că securitatea socială a milioane de oameni poate fi clătinată. Astfel, îmbătrânirea societăților are consecințe și provocări nu numai în domeniul socio-cultural, dar și în cel economic. Rădăcinile acestei situații sunt în trecut, deoarece previziunile secolului al XX-lea și analizele demografice au evidențiat în mod clar conturul consecințelor proceselor demografice.

Această situație se reflectă și pe piața muncii. Conform previziunilor Eurostat, până în anul 2050 numărul de persoane în vârstă de 65 de ani și peste în țările UE va crește cu aproximativ 70%, iar numărul persoanelor în vârstă de muncă (15-64 ani ) va scădea cu 12%. Rezultatul va fi că, pentru fiecare pensionar, vor exista doar doi oameni activi în plan profesional, în timp ce în prezent există patru persoane.

 

Nu numai în Europa, ci în toată lumea

Nu numai Europa, ci și întreaga lume se confruntă cu provocările unei îmbătrâniri a populației, iar această problemă nu se mai referă numai la țările dezvoltate, ci și la cele în curs de dezvoltare. Prognozele arată că până în anul 2050, 80% din populația cu vârsta de peste 65 de ani va fi în țările în curs de dezvoltare. Problema îmbătrânirii populației în deceniile următoare se va aplica și țărilor subdezvoltate și trebuie subliniat faptul că sistemele lor sociale sunt foarte puțin dezvoltate, ceea ce va avea consecințe socio-economice serioase. Dezvoltarea socială durabilă este legată de dezvoltarea economică care, în țările puternic dezvoltate, a constituit baza garanției ordinii socio-economice și a făcut posibilă modelarea și dezvoltarea politicii de securitate socială. Între timp, cu structuri demografice în schimbare diametrală, majoritatea sistemelor din domeniul social vor fi ineficiente și vor trebui să fie remodelate. Bunăstarea socială și securitatea socială se numără printre factorii determinanți ai ordinii sociale. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că modelul tradițional al familiei, inclusiv familia multigenerațională, este foarte slab și astfel generează un număr tot mai mare de beneficiari nu numai de pensii pentru limită de vârstă, ci și de îngrijire formală care poate provoca dezechilibre ale acestor elemente importante de securitate. Nu este surprinzător faptul că îmbătrânirea activă și îmbătrânirea au devenit o provocare în secolul 21 și sunt încorporate în majoritatea documentelor cheie ale strategiilor europene. Recomandările pe care le conțin sunt reflectate în politica socială a diferitelor țări ale comunității. Punerea în aplicare se face în diverse forme și cu rezultate variate, și ar trebui subliniat faptul că niciuna dintre țările europene nu este lipsită de probleme legate de demografie și îmbătrânirea societăților.

 

Ce să faci cu această bătrânețe?

În plus față de multe soluții, este necesar să se promoveze un model activ de îmbătrânire. Până în anul 2060, mai mult de jumătate dintre europeni vor depăși 50 de ani, deci este necesar să se abordeze programe de sănătate, să se activeze și să se creeze o bătrânețe de succes pentru cei foarte tineri, iar prima educație ar trebui să se refere și la copiii de vârstă preșcolară. În consecință, trebuie să modificați stereotipurile negative despre vârsta înaintată și să deveniți mai conștienți de influența proprie asupra calității vârstei adulte înaintate.

Omul lucrează toată viața pentru bătrânețe. Pentru resursele legate de sănătate, mediu (relațiile de familie, relațiile sociale, vecinătatea, poziția în societate), situația materială, viața este adesea imprevizibilă și nu este întotdeauna adevărat că persoanele care sunt îngrijorate de vârsta lor, o pot folosi pe deplin și se pot bucura de ea. Există, de asemenea, oameni care trăiesc în această atitudine proverbială „de zi cu zi” și nu încearcă să-și asigure existența în ultima perioadă a vieții lor. În ciclul de viață al fiecărui individ, există diferite evenimente previzibile și cele care sunt complet independente de noi. Un element extrem de important în atingerea vârstei este starea de sănătate, care determină, de obicei, alegerea stilului de viață. Indiferent de situația din punct de vedere uman, este necesar să fie analizată fiecare persoană și să fie ajutată să trăiască în mod valoros în ultima etapă a vieții lor.

Persoanele în vârstă constituie un grup foarte eterogen în multe feluri și ceea ce le diferențiază cel mai mult este vârsta lor (intrarea în fiecare decadă aduce noi poveri de sănătate), condițiile lor de viață și de sănătate, inclusiv dinamica îmbătrânirii.

Luând în considerare evoluția rapidă a realității, progresele tehnologice, categoric metodele și tehnologiile, în special în domeniul medicinei electronice și teleasistenței, vor juca un rol important în îmbunătățirea vieții și a asistenței medicale pentru persoanele în vârstă. Mai ales că, odată cu vârsta și mai ales după vârsta de 80 de ani, un astfel de ajutor în marea lor majoritate devine o necesitate.

 

Independent de aceasta

Sănătatea și un stil de viață sănătos trebuie încurajate să inițieze acțiuni care să convingă și să motiveze indivizii și grupurile de populație să își sporească controlul asupra propriei vieți și asupra sănătății lor. De asemenea, trebuie create condiții optime pentru promovarea sănătății, adică a activităților de promovare a sănătății desfășurate de indivizi și comunități. Educația este cea mai ieftină formă de prevenire.

Deși în Polonia se depune multă muncă în domeniul promovării sănătății, activitățile trebuie să fie mai coordonate pe termen lung. Aici, trebuie să adaug că provincia Silezia este unul dintre lideri și poate fi un model pentru crearea unei politici ample și prietenoase. Este important să furnizăm cunoștințe, să indicăm comportamente sănătoase și impactul stilului de viață asupra sănătății, mai ales pe o perioadă mai lungă de timp. Activitățile pro-sănătate trebuie să fie sprijinite și promovate pentru a ajunge la cel mai important grup de destinatari. Dacă oferta educațională răspunde nevoilor comunității, va fi cu siguranță interesantă. Trebuie să adaug că în unele domenii sunt necesare noi reglementări juridice și un sprijin instituțional, inclusiv guvernamentale și mai ales locale. Comunitățile teritoriale sunt mult mai conștiente de nevoile, de problemele și de posibilitățile de satisfacere. Dacă nu există voință din partea factorilor de decizie locali, puține lucruri pot fi realizate. Trebuie să subliniez că sunt multe de făcut în domeniul mass-media, prin care promovarea și, prin urmare, recepția pot fi foarte largi. Este cert că o astfel de abordare va avea ca rezultat nu numai beneficii pentru indivizi și comunități, ci și beneficii socio-economice.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Se afișează 1 - 3 din 3
 • imaginea utilizatorului Santa Pētersone
  Novecošana ir dabisks process, kas norit saskaņā ar dabu, bet Eiropā 19% no visiem iedzīvotājiem ir pensionāri ir liels procentu skaits. Šobrīd dzimstība ir mazāka nekā vajadzētu, tādēļ proporcionāli veco cilvēku ir vairāk. Ir nepieciešams sabiedrību vairāk motivēt un aicināt uz dažādām aktivitātēm un pasākumiem, kas ļaus iepazīt dažādus cilvēkus. 
 • imaginea utilizatorului Jolanta WOLAGIEWICZ
  Zgadzam się z p. Renatą, ale też myślę, że bardzo ważne jest uwrażliwianie młodego pokolenia na nieuchronność starzenia się. Przełamywanie stereotypu niesprawnego seniora, angażowanie młodych we wspólne z seniorami działania, integracja międzypokoleniowa powinny uzmysłowić młodym ludziom, ze starość nie przychodzi nagle i że włączając się w działania mają oni wpływ na tworzenie warunków w jakich sami będą przeżywać swoje późne lata.
 • imaginea utilizatorului Renata Wrona
  0 0 1 73 441 PRIME IMAGE Renata Wrona 3 1 513 14.0 Normal 0 21 false false false CS JA X-NONE

  Zmiana negatywnych stereotypów dotyczących starości to ważna kwestia, tak samo jak kwestia szacunku do osób starszych i wspieranie ich oraz motywowanie do ciągłego rozwoju i nauki. Zwiększenie świadomości jak duży wpływ na jakość naszego życia w późnej dorosłości mamy już dziś i jak praca nad sobą, odpowiednim odżywaniem, regularnym uprawianiem sportów i kontaktami społecznymi, możemy zarówno odsunąć naszą starość, ale także sprawić, że będzie ona lepsza, aktywniejsza, a my nie będziemy czuli się wykluczeni.

  0 0 1 67 407 PRIME IMAGE Renata Wrona 3 1 473 14.0 Normal 0 21 false false false CS JA X-NONE

  Renata Wrona - Trenerka rozwoju osobistego i Trenerka biznesu, Akredytowana Coach ICF, PR managerka, właścicielka Firmy Prime Image,  Autorka książki z zakresu sukcesu, rozwoju i relacji w życiu kobiety „Szczęśliwa kobieta – rozwój, kariera, miłość” oraz wielu artykułów z zakresu budowania marki, savoir vivre w biznesie, wystąpień publicznych, komunikacji interpersonalnej
  i motywacji. Ambasadorka EPALE.