chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Ambasadorii EPALE: albine ale unui mare stup european

01/05/2019
by FLAVIUS ILIE
Limba: RO
Document available also in: ES EN

Căutând o îmbunătățire permanentă în domeniul educației adulților, și pentru a fi la curent în mod constant în ceea ce privește inovația educațională, trebuie să ne purtăm pur și simplu ca albinele.

Pentru a contextualiza această comparație, trebuie să împrumutăm cuvintele profesorului Universității din Granada Fernando Trujillo Sáez și "metafora albinelor", care este una dintre pietrele de temelie ale ultimei sale cărți "Activos de Aprendizaje" *, publicată în prezent anul universitar 2018/19:

"Trebuie să fim ca albinele, cunoscători ai pământului nostru, dar fără teama de a merge să continuăm învățarea și să aducem acea informație realității noastre educaționale; axat pe propunerea unor reforme viabile care să contribuie semnificativ la îmbunătățirea colectivă; care doresc să-și bazeze gândirea și acțiunea asupra celor mai bune practici ale momentului, implicate în realitatea lor într-un mod pragmatic, reflectând în mod constant ceea ce facem bine și cum putem îmbunătăți punerea în practică a ceea ce am învățat în afară.

Să construim cu mare grijă stupul nostrum EPALE, să investim suficient timp și efort pentru a localiza cele mai bune flori din mediul nostru pentru a bea nectarul și a-l aduce înapoi la stup, împreună cu informații despre unde sunt aceste flori. Acționând în acest fel, nu doar ca ne vom hrăni  și vom face ceară și miere bogată ; dar vom si poleniza florile pajistii noastre, făcând-o să crească și să arate proaspata și frumoasa."

Să fim ca albinele. Să adoptăm capacitatea lor de a crea, de polenizare și capacitatea lor de livrare și de explorare. Efectiv, trebuie să ne îmbogățim stupul-EPALE lucrand la el, cunoscând alte realități (locale, naționale și / sau europene), oferindu-le oportunități de a reflecta și de a împărtăși ceea ce fac în interiorul și ceea ce au învățat în afara. Ca și albinele: Să învățăm unul de la celălalt, să colaborăm cu informații relevante, să selecem și să împărtășim bunele practici educaționale pe care le găsim, să intrăm în contact cu colegii-albine din sectorul de învățare a adulților din alte locuri din Europa și să participăm activ la diferitele programe internaționale de educație a adulților și de învățare pe tot parcursul vieții.

Pe scurt, să construim platforma noastră EPALE "pe umerii albinelor", așa cum ar spune Fernando Trujillo însuși dacă ar ști de stupul nostru. Trebuie să fim atenți pentru a găsi cele mai bune flori ale mediului nostru pentru a putea extrage tot sucul lor. Să mergem să construim stupul EPALE ca ambasadori fără pauză, dar si fără grabă, îngrijindu-l cu răbdare să răspundem așteptărilor celor care vin la el și să le putem oferi cele mai bune lucruri de care ar avea nevoie pentru a fi la curent cu știrile din învățarea adulților în Europa.

Rezumând, în opinia mea umilă, această reflecție ar trebui să fie aspirația noastră permanentă în timpul zborului pe care intenționăm să-l începem în calitate de ambasadori EPALE. Ca și cum am fi încă o albină.

 

Jesús Canca Lara  

EPALE-Ambassador

Ceuta (Spain)

 

***

Bibliografie:

*Trujillo Sáez, Fernando: Activos de aprendizaje: Utopías educativas en construcción. Biblioteca Innovación Educativa. Madrid, Ediciones SM, 2018.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Se afișează 1 - 4 din 4
 • imaginea utilizatorului Carlos RIBEIRO
  A mi me gustó la metáfora de las abejas, sobretodo porque hay hoy un movimiento para defender a millones de ellas a causa de las cuestiones ambientales. Así, podemos asociar abejas a un tipo de trabajo muy laborioso y al meso tiempo relacionar educación de adultos con desarrollo sostenible.
  Y que tal proponer un Encuentro Ibérico de Embajadores de EPALE, espanholes y portugueses, para una jornada de trabajo conjunto sobre Como ser Embajador Abeja de EPALE ya hacer la animación de grupos y territórios para una educación de adultos conectada con el desarrollo sostenible? Lisboa seria una buena ciudad para una primera iniciativa, que tal? 
  Carlos Ribeiro, Embajador de EPALE para la Educación non-formal y informal en Portugal carlosribeiro@caixademitos.com
 • imaginea utilizatorului JESUS CANCA LARA
  Gracias por tus palabras, Carlos. Sería fantástico poder llevar a cabo lo que propones. 
  Si se organizara en un futuro, cuenta conmigo.
  Para cualquier cosa que necesites que esté a mi alcance, te dejo mi email:
  Un abrazo.
 • imaginea utilizatorului RAÚL TOLOSA
  Enhorabuena por esta entrada de blog. Me ha resultado muy interesante la analogía entre el mundo de las abejas y nuestra plataforma EPALE.
  Un saludo

 • imaginea utilizatorului JESUS CANCA LARA
  Muchas gracias por tu comentario, Raúl. Seamos abejas desde la colmena de cada uno de nosotros. 
  Un saludo.