chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Platforma electronică pentru educația adulților în Europa

 
 

Blog

Aspecte non-conștiente ale învățării și performanței

25/06/2019
by ALEXANDRA DORIN
Limba: RO

[Traducere (engleză-română)]

Autor Patti Shank

 

Cum ne cunoaștem non-conștient afectează învățarea și performanțele noastre.

Iată o idee: majoritatea gândirii și comportamentului nostru sunt automatizate. Automatizarea înseamnă non-conștient sau cu alte cuvinte, pe pilot automat. Este extrem de dificil să schimbăm gândirea și comportamentul automatizat și non-conștient, deoarece nu îl putem accesa direct.

De exemplu, când conducem la locul de muncă, adesea ajungem acolo fără să gândim. Comportamentul automatizat are sens deoarece reduce efortul necesar. Dar, de asemenea, înseamnă că putem ajunge la lucru atunci când intenționăm să mergem în altă parte.

Ce știm?

A fi pe pilot automat are o mulțime de implicații pentru învățare și performanță. Recent, Guy Wallace (@guywwallace pe Twitter) a postat despre experții având dificultăți în găsirea a ceea ce oamenii trebuie să învețe ca să îndeplinească o sarcină. Dar experții, adesea, lasă neintenționat lucruri pe dinafară. Performanțele lor sunt foarte automatizate, astfel încât acestea nu mai au acces conștient la exact ceea ce fac.

Informațiile anterioare automate și non-conștiente sunt stocate în memoria pe termen lung. Experiența aprofundată a experților îi face mult mai capabili să rezolve probleme dificile în domeniul lor de expertiză. Dar pentru că sunt automate și non-conștiente, adesea nu știu exact ce fac.

Cineva mi-a indicat articolul lui Richard Clark, Impactul cunoașterii non-conștiente asupra cercetării și designului tehnologiilor educaționale. Și acest articol s-a dovedit a fi o mină de aur de informații importante. Experții, constată cercetarea, tind să fie conștienți de acțiunile fizice pe care le iau, precum și de cunoștințele pe care le folosesc. Dar ei sunt mult mai puțin conștienți de activitățile mentale folosite pentru a îndeplini sarcini și a rezolva probleme.

De ce sunt procesele mentale automatizate?

Clark subliniază faptul că avem dovezi copleșitoare că procesele non-conștiente ghidează o mare parte din învățarea și performanțele noastre. El spune că, în calitate de adulți, suntem conștienți doar de aproximativ 30% din funcționarea gândirii și a cunoștințelor noastre. Restul, ne spune el, este în mare parte non-conștient. O mare parte din ceea ce cunoaștem și folosim devine automat și neconsimțit în timp.

Motivul pentru care cunoștințele noastre utilizabile sunt în mare măsură non-conștiente și automate este faptul că acest tip de cunoștințe ne face să ne descurcăm mai bine mai ușor. Memoria activă are limitări considerabile, dar trebuie să proceseze informații din mediul înconjurător și din memoria pe termen lung. Dacă ar fi trebuit să procesăm tot ce ne gândim și facem (prin memoria activă), memoria activă ar fi supraîncărcată o mare parte din timp. Cunoștințele automatizate și neconștiente nu utilizează această resursă limitată. Ceea ce o eliberează pentru alte gândiri și acțiuni care folosesc memoria activă, cum ar fi învățarea.

[…]

 

Pentru articolul complet accesați

https://elearningindustry.com/non-conscious-knowledge-aspects-learning-performance

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn