chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Electronic Platform for Adult Learning in Europe

 
 

Blog

Насърчаване на толерантността и разбирателството – уникалната роля на образованието за възрастни

11/05/2017
by Georgi Ninov
Language: BG
Document available also in: EN FR HU LV HR PL

Забързване на темпото

Изминаха малко повече от две години откакто министрите на образованието от страните членки на ЕС приеха Декларацията относно популяризирането чрез образование на гражданските и общите ценности – свобода, толерантност и недискриминация. Миналата година доклад на Евридика посочи, че докато страните членки са предприели действия, за да осъществяват политики в образователния сектор, образованието за възрастни остава относително неглижирано. Към настоящия момент на образованието за възрастни е обърнато внимание само в трите региона на Белгия, България, Франция, Холандия, Швеция, Англия и Уелс. Със сигурност са налице възможности образованието за възрастни да получи доста повече внимание.

 

Декларация относно популяризирането чрез образование на гражданските и общите ценности – свобода, толерантност и недискриминация – Париж, март 2015

Декларацията определя общи цели за страните членки и насърчава Европейския съюз да осигури споделянето на идеи и добри практики със следните цели:

 • Гарантиране, че младите хора придобиват социални, граждански и междукултурни умения чрез насърчаване на демократичните ценности и основните права, социалното приобщаване и недискриминацията, както и активното гражданско участие.
 • Повишаване на критичното мислене и медийната грамотност, по-специално при използването на интернет и социалните медии, за да се развива устойчивост към дискриминацията и индоктринирането.
 • Подобряване на образованието за децата и младежите в неравностойно положение, като се гарантира, че системите ни на образование и обучение отговарят на потребностите им; както и
 • Насърчаване на междукултурния диалог чрез всички форми на обучение в сътрудничество с други подходящи политики и заинтересовани страни.

Образованието за възрастни е в много добра позиция и може да даде своя сериозен принос…

Въпреки че липсват доказателства какво работи в тази сфера и защо, докладът, създаден от Европейската мрежа от експерти по социалните аспекти на образованието и обучението (NESET II) предлага интересни прозрения. И въпреки че докладът се занимава основно с училищното образование, неговите заключения и препоръки могат да бъдат използвани, за да се създадат предложения за начини, по които образованието за възрастни може да се присъедини към дневния ред, определен в Париж:

 • Развитието на институционални подходи: Институциите на образованието за възрастни могат да допринесат с факта, че събират на едно място хора от различни общности. В тази връзка тези институции имат възможността да направят отчетлив принос, създавайки атмосфера, която подкрепя многообразието, като в същото време осигуряват и места за индивидуално учене.
 • Създаване на автентични практики чрез сътрудничество и партньорство с различни обществени групи и третичния сектор: Ще бъде много трудно за институциите за образование на възрастни да създадат атмосфера и различни автентични подходи за насърчаване на разнообразието без подкрепата на местни групи от обществото. В допълнение към това, неправителствените организации от третичния сектор могат да са неизчерпаем източник на експертиза, която обучителите на възрастни да използват.
 • Достигане до всеки в общността: Обучителите на възрастни имат възможността да насърчават сплотеността, правейки достъпни своите програми за хора от всички общности. Това може да изисква нови дейности, за да се достигне до обществата, които по принцип не биха участвали във формално обучение. За целта могат да бъдат използвани както реални контакти с хората, така и социалните медии.
 • Културно чувствителни педагогики: успоредно с достигането до различните общности, институциите за обучение на възрастни могат да преразгледат своите учебни планове и педагогики, за да ги направят атрактивни за хора от различен социален произход и да отчитат факта, че различните общности усвояват материала по различен начин. Активните педагогики, основани на участието, съвместното образование и ученето между равнопоставени могат да бъдат подходящи.
 • Eфективно лидерство за постигане на разнообразие: Както се посочва в доклада NESET II, необходимо е по-голямо разнообразие в старшия мениджмънт в образованието в Европа: няма достатъчно хора от малцинствените групи на ръководни места. Настоящите лидери трябва да бъдат подкрепени с подходящи управленски обучения, за да им се помогне да създадат позитивни подходи към разнообразието.
 • Ефективно образование за обучителите: Обучителите на възрастни следва да бъдат подходящо обучени, за да се справят с многообразието на учебни среди, в които работят, като използват нови културно-чувствителни педагогики. Възможно е да се нуждаят и от обучения как да се справят с предразсъдъците и проявите на нетолерантност, на които могат да попаднат във всеки момент от работния си ден.

…но предизвикателствата остават

Без съмнение тези възможности също така повдигат и нови въпроси относно образованието за възрастни:

 • Фокусът на голяма част от образованието за възрастни е развитието на лингвистичните, математическите и дигиталните умения на възрастните, които, по каквато и да е причина, не са придобили в достатъчна степен тези умения в училище. Но наистина ли гражданствеността се разглежда като „основно умение“ в образованието за възрастни?
 • Ако гражданството се разглежда по този начин, какво правим ние в тази посока? Налице са добри примери как обучения по човешки права и толерантност са интегрирани в програми за обучение на мигранти (като например норвежката Академия за човешки права - Menneskerettighets Akademiet. Но доколко е реалистично да се очаква гражданското обучение да се инкорпорира във всички обучения по основни умения за възрастни? На какви пречки можем да се натъкнем?

Андрю Маккошън е работил в сферата на образованието и обучението над 30 години. Повече от 15 години е провеждал изследвания и оценки за Европейския съюз, а преди това е бил консултант в Обединеното кралство. Понастоящем Андрю е независим изследовател и консултант, експерт по професионално образование и обучение, както и старши изследовател към Центъра за образователно неравенство в Дъблинския Сити университет, Ирландия  

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments

Displaying 1 - 2 of 2
 • Hayat Faqeer's picture

  I think whithin the field of TEFL, it is yet to pubish text-books that can be happily taught with an approach to tolerance, understanding and diversity. I think it might be quite difficult to accomplish this while having in mind the entire globe and issues within.

   

 • Hayat Faqeer's picture

  I think whithin the field of TEFL, it is yet to pubish text-books that can be happily taught with an approach to tolerance, understanding and diversity. I think it might be quite difficult to accomplish this while having in mind the entire globe and issues within.