chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Erkenning van eerder verworven competenties

Visible Skills for Adults, kortweg VISKA, is een Erasmus+ project met Vlaanderen, IJsland, Ierland en Noorwegen als partners. Voor Vlaanderen is het Departement Onderwijs en Vorming partner in het project. Viska is een beleidsexperimenteel project, gefinancierd in het kader van kernactiviteit 3 van het Erasmus+ programma, dat gericht is op ondersteuning van beleidshervormingen. Het prioritaire thema waar het VISKA-project onder valt, is "Werkgelegenheid en vaardigheden: validatie van informeel en niet-formeel leren in onderwijs en opleiding". Minstens 500 personen zijn betrokken bij de veldproeven voor de validatie van eerder verworven kennis (EVC).  Het zijn volwassenen leerders, begeleiders en andere eerstelijnsmedewerkers van de 4 partnerlanden. Lees meer over de  veldproef in Vlaanderen.

Waarom verloopt de validering van competenties die langs niet-formele of informele weg zijn verworven in Europa zo traag? Naar het antwoord op deze vraag wordt gezocht door Telšiai Onderwijscentrum samen met de collega’s uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Kroatië die deelnemen aan het project „REcommendations for a Validation in Adult Learning in United Europe” (REVALUE).

Het Departement Onderwijs en Vorming lanceerde in april 2018 een projectoproep naar de CVO om EVC-assessments te ontwikkelen. Sindsdien werden er 10 pilootprojecten goedgekeurd, 6 ontwikkelcommissies opgericht, een aantal EVC-standaarden opgesteld en de eerste stappen gezet voor het ontwikkelen van assessment-instrumenten.

De bevoegheid voor het ontwikkelen van de beroepscompetentieprofielen en standaarden voor de ervaringsbewijzen is overgedragen van de SERV naar de VDAB. Om de regelgeving verder af te stemmen op deze overdracht en te zorgen voor de voortzetting van de ervaringsbewijzen onder de bevoegdheid van de VDAB, keurde de Vlaamse Regering, op voorstel van minister Muyters, nu principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet beroepsbekwaamheid goed.

De aandacht voor de erkenning van verworven competenties (EVC) en een bijhorend kwaliteitstoezicht op basis van een gemeenschappelijk kwaliteitskader (GKK) is niet nieuw. De SERV is zeer tevreden dat de draad terug opgenomen wordt. In zijn advies schuift de SERV een negenpuntenprogramma voor geïntegreerd beleid met maatschappelijke impact naar voren.

In december organiseerde het Finse EPALE-team een schrijfwedstrijd over vrijwilligerswerk in volwasseneducatie [(fi)Vapaaehtoistoiminnan ääni]. De blog van Annika-Tahvanainen-Jaatinen:  Exploring volunteering and liberal adult education success stories in Lelystad, Holland won de competitie.

Waarom is het zo moeilijk voor opleiders van volwassenen om in de schoenen van de student te gaan staan? Is hier misschien sprake van een soort dissonantie? Aan de ene kant zijn zij leerkrachten die meer of minder bewust beïnvloed worden door diepgewortelde tradities, een behoefte aan erkenning en de opdracht om andere volwassenen te “instrueren”. Aan de andere kant zijn ze ervaren genoeg om te beseffen dat veel waarheden en oplossingen aan kracht hebben ingeboet ten gevolge van de veranderingen in deze postmoderne tijd. 

Er zijn grote veranderingen gaande op het vlak van een leven lang leren, met name in het beroepsonderwijs: in heel Europa is een verschuiving te zien van het bieden van onderwijs naar een stelsel van begeleide loopbaanontwikkeling. Deze verandering is ook merkbaar in recente wetgeving in Frankrijk 

11 december 2018
by NSS EPALE Nederland
(nl)

Bas Goedendorp is een van de partners van TSI Foundation (The Social Innovation Foundation), een in Nederland gevestigde netwerkorganisatie (Rotterdam en Groningen) die werkt aan organisatorische, stedelijke en regionale uitdagingen en die internationaal verbonden is met partnerorganisaties. Uitgangspunt voor het werk van TSI Foundation is maatschappelijke impact via sociale innovatie. Een van de projecten die door TSI Foundation, samen met 010 Works en Delfshaven Coöperatie is geïnitieerd, is West Practice Rotterdam. 

1 december 2018
by Karine Nicolay
(en)

In 2016 kwam er een Europese aanbeveling 'Upskilling Pathways: new opportunities for adults'. Deze aanbeveling roept de Europese lidstaten op om flexibele opleidingstrajecten op te zetten waardoor volwassenen een stapje hoger kunnen geraken op de kwalificatieladder. Wat doet Vlaanderen om deze aanbeveling in daden om te zetten. Liesbet Vermandere van het Departement Onderwijs en Vorming geeft tekst en uitleg.

30 november 2018
by Liesbet Vermandere
(en)
maandag 21 oktober 2019 tot woensdag 23 oktober 2019, Turkey

Call for Papers: ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences

ADVED 2019- 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN EDUCATION AND SOCIAL SCIENCES

21-23 October, 2019ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/adved19   

Enquiries: adved19@gmail.com  

Organized by: International Organization Center of Academic Research

CALL FOR PAPERS:

You are invited to participate in ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences that will be held in ISTANBUL, Turkey on 21-23 October, 2019.

maandag 6 mei 2019

Innovate, learn, share, act!

Are you interested to know about the Upskilling Pathways initiative and other adult education policy initiatives at European level?

@upaepro (Upskilling pathways in AE-PRO) project is launching an online course with interesting speakers, highlighted policy examples and practices from European countries.

The course will cover examples of working with skills assessment, tailored learning, validation and recognition of prior experiences.

maandag 1 juli 2019 tot woensdag 3 juli 2019, Spain

EDULEARN19 (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies)

You are invited to join the 11th edition of EDULEARN (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies) that will be held in Palma de Mallorca (Spain) on the 1st, 2nd and 3rd of July 2019.

This conference will be the best opportunity to present and share your experiences in the fields of Education and New Learning Technologies in a multicultural and enriching atmosphere.

Every year, EDULEARN brings together over 800 delegates from 80 different countries.

There will be 3 presentation formats: Oral, Poster or Virtual.

woensdag 30 januari 2019, Austria

Info-Workshop: Mit der Weiterbildungsakademie als ErwachsenenbildnerIn zertifizieren

Bei dem Info-Workshop der wba werden Details zum Ablauf einer wba-Zertifizierung präsentiert. Teilnehmende erfahren mehr über das Erstellen eines Online-Portfolios, die Übermittlung von Nachweisen und eine praktische Demonstration des Anerkennungsprozesses.

dinsdag 7 mei 2019 tot woensdag 8 mei 2019, Germany

3rd Biennale on Validation of Prior Learning (VPL) - Register now!

The 3rd VPL Biennale focusses on "Making policy work - Validation of Prior Learning for education and the labour market". The VPL Biennale is about sharing knowledge, ideas and visions on VPL and about the creative process of learning from each other’s successes, problems and solutions in ‘the VPL-world’. Join us in drafting and adopting the Berlin Declaration on VPL, which paves the road for a stronger and more sustainable implementation of VPL!
dinsdag 7 mei 2019 tot woensdag 8 mei 2019, Germany

3. Biennale "Anerkennung von Kompetenzen" - Melden Sie sich jetzt an!

Referenten aus der ganzen Welt, darunter Island, Südafrika, Mexiko und Südkorea, stellen bewährte Praktiken und Politiken zum Thema „Erfolgreiche Politikgestaltung – Anerkennung von Kompetenzen für Bildung und Arbeitsmarkt“ vor. Gemeinsam mit politischen Entscheidungsträgern, Praktikern, Wissenschaftlern und anderen Stakeholdern, die an der Weiterentwicklung und Umsetzung von Anerkennungsverfahren arbeiten, werden wir die Berliner Erklärung zur Anerkennung von Kompetenzen entwerfen und verabschieden, um einen Maßstab für Anerkennungssysteme weltweit zu setzen.

De FlexScan DT is ontwikkeld in het kader van de experimenten Leeruitkomsten. Middels deze experimenten wordt onderzocht hoe het deeltijdonderwijs flexibeler kan worden (Besluit experimenten flexibel hoger onderwijs, 2016). Aanname is dat flexibilisering van het onderwijs voor een (werkende) volwassen doelgroep leidt tot meer participatie van werkenden in het hoger onderwijs en de afgifte van meer diploma’s, wat nodig is om de doelstelling van het kabinet te behalen een groter deel van de beroepsbevolking hoger op te leiden.

 

Dit materiaal hoort bij het Dossier flexibilisering

De 15de  editie van de brochure over volwasseneneducatie "De wijze stap. Volwasseneneducatie in Oost-Vlaanderen " 2018 is beschikbaar. In vijftien veel gestelde vragen overvliegen we de mogelijkheden binnen volwasseneneducatie.
 

De brochure is gratis te verkrijgen bij De Stap.
Meer informatie over de werking vind je via www.destapgent.be/about/overdestap.php

De 15de editie van de brochure over volwasseneneducatie "De wijze stap. Volwasseneneducatie in Oost-Vlaanderen" 2018 is beschikbaar. In vijftien veel gestelde vragen overvliegen we de mogelijkheden binnen volwasseneneducatie.

De brochure is gratis te verkrijgen bij De Stap.
Meer informatie over de werking van De Stap vind je hier

Het project Building learning societies dat in 2014 werd uitgevoerd, stelde dat om voor 2018 in alle lidstaten tot een validatiesystemen voor non-formeel en informeel leren te komen, er nog veel vorderingen moesten worden gemaakt. Als sluitstuk van het project zijn good practices uit verschillende Europese lidstaten verzameld. Deze tonen hoe gewerkt kan worden aan (h)erkenning van non-formeel en informeel leren en de randvoorwaarden daarbij. Ook is er aandacht voor het bevorderen van deelname.
Geen zoekresultaten