chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Sociale insluiting

Het Europese Eramus+ GOAL-project staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het project wil ervoor zorgen dat meer (laaggeschoolde) volwassenen de weg vinden naar een gepaste opleiding waardoor ze ook hun kansen op duurzame tewerkstelling kunnen verhogen. In april en mei 2016 van het tweede projectjaar voerden alle partners een tussentijdse kwantitatieve en kwalitatieve procesevaluatie uit. Uit de resultaten van deze evaluatie distilleerde Tempera, externe evaluator van het project in Vlaanderen, 10 kernbevindingen. Daaruit blijkt dat de bestaande GOAL-initiatieven de beoogde doelgroep bereiken, maar ook dat er nog een groot potentieel publiek rest.

Emel Kilic, masterstudente agogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, bevroeg voor haar eindverhandeling 41 vrouwen en mannen tussen 20 en 48 jaar oud die minstens een bachelordiploma behaalden in hun land van herkomst over de problemen die zij ondervinden tijdens hun opleiding in het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en hoe een integratieproces verloopt in de realiteit. In samenwerking met het Minderhedenforum bestudeerde Emel Kilic hun Nederlands, hun positie en slaagkansen in het volwassenenonderwijs en hun inburgeringsproces.

De Europese Commissie heeft een online openbare raadpleging aangekondigd over een nieuw initiatief met de naam Europese pijler van sociale rechten.

Doel van de Europese pijler van sociale rechten is het ontwikkelen van een aantal essentiële beginselen ter ondersteuning van efficiënte en eerlijke arbeidsmarkten en welvaartsystemen binnen de eurozone. Hoewel het initiatief gericht is op de landen die deel uitmaken van die eurozone, kunnen alle lidstaten van de EU die dat willen aan het initiatief deelnemen.

Projecten die inclusie bevorderen, discriminatiepraktijken voorkomen en bestrijden, gewelddadige radicalisering voorkomen en democratische waarden, grondrechten, intercultureel begrip en actief burgerschap bevorderen, worden uitgenodigd om een Erasmus+ projectaanvraag in te dienen als antwoord op een nieuwe oproep eerder deze maand. Deze oproep komt er na de Verklaring van Parijs door de Europese ministers van onderwijs en Commissaris Navracsics in maart 2015. De Verklaring wil burgerschap en de gemeenschappelijke waarden vrijheid, tolerantie en non-discriminatie bevorderen door onderwijs.