chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Sociale insluiting

Het Europese Eramus+ GOAL-project staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het project wil ervoor zorgen dat meer (laaggeschoolde) volwassenen de weg vinden naar een gepaste opleiding waardoor ze ook hun kansen op duurzame tewerkstelling kunnen verhogen. In april en mei 2016 van het tweede projectjaar voerden alle partners een tussentijdse kwantitatieve en kwalitatieve procesevaluatie uit. Uit de resultaten van deze evaluatie distilleerde Tempera, externe evaluator van het project in Vlaanderen, 10 kernbevindingen. Daaruit blijkt dat de bestaande GOAL-initiatieven de beoogde doelgroep bereiken, maar ook dat er nog een groot potentieel publiek rest.

Emel Kilic, masterstudente agogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, bevroeg voor haar eindverhandeling 41 vrouwen en mannen tussen 20 en 48 jaar oud die minstens een bachelordiploma behaalden in hun land van herkomst over de problemen die zij ondervinden tijdens hun opleiding in het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en hoe een integratieproces verloopt in de realiteit. In samenwerking met het Minderhedenforum bestudeerde Emel Kilic hun Nederlands, hun positie en slaagkansen in het volwassenenonderwijs en hun inburgeringsproces.

De Europese Commissie heeft een online openbare raadpleging aangekondigd over een nieuw initiatief met de naam Europese pijler van sociale rechten.

Doel van de Europese pijler van sociale rechten is het ontwikkelen van een aantal essentiële beginselen ter ondersteuning van efficiënte en eerlijke arbeidsmarkten en welvaartsystemen binnen de eurozone. Hoewel het initiatief gericht is op de landen die deel uitmaken van die eurozone, kunnen alle lidstaten van de EU die dat willen aan het initiatief deelnemen.

Projecten die inclusie bevorderen, discriminatiepraktijken voorkomen en bestrijden, gewelddadige radicalisering voorkomen en democratische waarden, grondrechten, intercultureel begrip en actief burgerschap bevorderen, worden uitgenodigd om een Erasmus+ projectaanvraag in te dienen als antwoord op een nieuwe oproep eerder deze maand. Deze oproep komt er na de Verklaring van Parijs door de Europese ministers van onderwijs en Commissaris Navracsics in maart 2015. De Verklaring wil burgerschap en de gemeenschappelijke waarden vrijheid, tolerantie en non-discriminatie bevorderen door onderwijs.
Zorgboerderijen bieden maatschappelijke, opvoedkundige en gezondheidszorg voor mensen uit verschillende kwetsbare groepen op basis van een gestructureerd activiteitenprogramma op de boerderij. Zij bevorderen de geestelijke en lichamelijke gezondheid door mensen de gelegenheid te bieden mee te werken op het land. Andrew McCoshan bezocht Nineveh Ridge Care Farm in Engeland om meer te weten te komen.
Hoe kan de politieke en maatschappelijke vorming de civiele, democratische en mediale competentie bevorderen en de maatschappelijke samenhang in een pluralistisch en tolerant Europa versterken? Dit wilden de EPALE-teams in Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië van de community van volwasseneneducatie weten. De bedoeling was om met het oog op de uitdagingen waarmee Europa op dit moment wordt geconfronteerd, ideeën van Europese deskundigen uit de praktijk en de wetenschap voor de toekomst van de politieke en maatschappelijke vorming te verzamelen. De bijdragen die wij ontvangen hebben, belichten het thema vanuit zeer verschillende perspectieven.
6 december 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
0 Reacties
EPALE-ambassadeur Jumbo Klercq wandelde in Twente met deelnemers aan twee bijzondere projecten rond gezondheid en (weer aan het) werk: Baanbrekend Landschap en Scoren met Gezondheid.
28 november 2016
by Jumbo KLERCQ
(nl)
0 Reacties
Learn for Life i.s.m. CINOP en Leren en Werken organiseerde op 16 september de landelijke dag van het Festival van het Leren in bibliotheek De Nieuwe Veste in Breda. Rode draad van de dag was het Manifest over volwasseneneducatie in de 21e eeuw van de European Association for Education for Adults (EAEA), een organisatie waarin koepelorganisaties en netwerken uit 45 landen in Europa vertegenwoordigd zijn.
16 september 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
1 Reacties
vrijdag 12 mei 2017 tot zaterdag 13 mei 2017
, Norway

Etterutdanningskurs i 50 timer samfunnskunnskap - Modul 3

Kurset er for tospråklige lærere som underviser innvandrere i 50 timer samfunnskunnskap.

Du kan kun ta hver modul én gang. Modulene kan tas i den rekkefølgen du velger selv – det vil si at du trenger ikke begynne med modul 1 og slutte med modul 3. For å få kursbevis må du ha tatt alle modulene.

woensdag 5 april 2017 tot donderdag 6 april 2017
, Norway

Temakonferanse i Samfunnkunnskap

Kurset er for tospråklige lærere som underviser 50 timer samfunnskunnskap og ønsker å undervise asylsøkere i 50 timer «Norsk kultur og norske verdier». Søkere skal ha fullført de tre modulkursene for lærere i 50 timer samfunnskunnskap. Kurset er først og fremst for lærere som underviser på språkene tigrinja, arabisk, dari, engelsk og tegnspråk.

 

Kurset tar opp sentrale temaer i det nye opplæringstilbudet for asylsøkere, «Norsk kultur og norske verdier», som settes i gang våren 2017.

woensdag 5 april 2017 tot donderdag 6 april 2017
, Norway

Norskkonferansen 2017

Tema for årets norskkonferanse er blant annet arbeidsretting, prosodi, tilpasset opplæring og digital literacy. Det vil bli en presentasjon av den offentlige utredningen som har sett på langsiktige konsekvenser av høy innvandring (Brochmann 2) i tillegg til et innlegg om sårbare stater. Norske verdier vil bli satt under lupen

Målgruppen for konferansen er lærere og ledere som jobber med norskopplæring for voksne innvandrere og tospråklige lærere i 50 timer samfunnskunnskap.

Helene Uri er konferansier.

donderdag 1 juni 2017 tot vrijdag 2 juni 2017
, Luxembourg

Basic Skills for Integration - Annual Conference of the European Basic Skills Network

The Annual Conference of the European Basic Skills Network (EBSN) will in 2017 be organized in Luxembourg, between 31st May and 2nd June, in cooperation with the Department of Adult Education of the Ministry of Education, Children and Youth in Luxembourg. The event is organised as part of the national program for the implementation of the European Agenda for Adult Learning in Luxembourg.

Conference title: Basic Skills for Integration

maandag 27 maart 2017 tot vrijdag 28 juli 2017
, Germany

E-TutorIn mit TÜV Rheinland geprüfter Qualifikation

Das Berufsbildungszentrum Augsburg gGmbH (BBZ) qualifiziert LehrerInnen, TrainerInnen, PersonalentwicklerInnen und Pädagogische Fach-/und Führungskräfte zu E-TutorInnen. In acht Webinaren und acht Selbstlernphasen werden SchulmitarbeiterInnen, UnternehmensmitarbeiterInnen und SelbstzahlerInnen berufsbegleitend im methodisch-didaktischen Umgang mit virtuellen Klassenräumen und Lernplattformen sowie in der professionellen Betreuung von Selbstlernphasen geschult.

maandag 9 oktober 2017 tot vrijdag 13 oktober 2017
, Finland

Out of box – environmental outdoor education in Finland

Environmental education with special emphasize on outdoor learning. Course is for all level teachers and others that work in organizations that educate children and youth!
maandag 29 mei 2017 tot woensdag 7 juni 2017
, Finland

Train the sustainable trainer

Integrating sustainable development into curricula in vocational education and training and higher education and participation in International outdoor learning conference in Turku, Finland.
Estland is koploper als het gaat om elektronische overheidsdiensten. Een voorbeeld voor andere landen die worstelen met hoe ze digitale overheidsdiensten op een laagdrempelige en goede manier willen aanbieden aan hun burgers.

De Nationale ombudsman heeft ook aandacht voor de nadelen van digitalisering van de overheid en wijst erop het perspectief van de burger niet uit het oog te verliezen. In hun dossier over digitalisering rapporten, nieuwsberichten, columns, links en bijlagen. 

Met de Digimeter kunnen gemeenten, UWV’s en andere organisaties snel in kaart brengen of iemand moeite heeft met digitale vaardigheden.
No results found