chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Beste praktijken voor onderzoek en evaluatie

Het Europese Eramus+ GOAL-project staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het project wil ervoor zorgen dat meer (laaggeschoolde) volwassenen de weg vinden naar een gepaste opleiding waardoor ze ook hun kansen op duurzame tewerkstelling kunnen verhogen. In april en mei 2016 van het tweede projectjaar voerden alle partners een tussentijdse kwantitatieve en kwalitatieve procesevaluatie uit. Uit de resultaten van deze evaluatie distilleerde Tempera, externe evaluator van het project in Vlaanderen, 10 kernbevindingen. Daaruit blijkt dat de bestaande GOAL-initiatieven de beoogde doelgroep bereiken, maar ook dat er nog een groot potentieel publiek rest.
Op 7 en 8 maart vond in het Lamot Conference Center Mechelen(link is external) (België) LLL-Agora plaats, de eindconferentie van het 2,5 jaar lopende project LLL-HUB(link is external). Ongeveer 250 internationale experten in levenslang leren, EU-beleidsmakers en andere betrokkenen kwamen er samen om een vergelijkende analyse te maken van de factoren die van belang zijn voor levenslang leren, om gemeenschappelijke uitdagingen en beleidsaanbevelingen te formuleren en om levenslang leren te verbeteren op alle niveaus.
GOAL staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het GOAL-project is opgezet met steun van het Erasmus+-programma van de Europese Unie in sleutelactie 3 (KA3 - steun voor beleidshervorming). De partners van het project zullen in 6 landen van de EU, waaronder Vlaanderen, een experimentele dienst opzetten waar laaggeschoolde volwassenen terecht kunnen voor leertrajectbegeleiding.
Tom Schuller was een van de hoofdauteurs van het GRALE-rapport. Hij was ook co-auteur van ‘Learning Through Life’, het hoofdrapport van het Britse overheidsonderzoek naar de toekomst van levenslang leren. Zijn volgende boek is ‘The Paula Principle: How and Why Women Work their Level of Competence’ (Scribe 2017). In dit artikel analyseert Schuller het proces van het schrijven van het GRALE III-rapport, alsook de conclusies daarvan.
0 Reacties

Een van de dingen die me het meest verbaasden toen ik me ging bezighouden met de nieuwste OESO-gegevens over de vaardigheden van volwassenen was dat zich nauwelijks veranderingen hadden voorgedaan in het totale geletterdheidsniveau in de landen die hadden deelgenomen aan zowel PIAAC (het programma voor de internationale beoordeling van competenties van volwassenen uit 2012) als IALS (een internationaal onderzoek naar geletterdheid van volwassenen uit de jaren 1990). In een aantal landen was zelfs sprake van een lichte gemiddelde daling.

 

9 december 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
0 Reacties
Andrew McCoshan bespreekt een recent rapport over de kosten en voordelen van diverse vormen van volwasseneneducatie en ontdekt dat het wezenlijke vragen oproept over de rol van maatschappelijke organisaties in het werkplekleren.
In 2012 bedroeg het aantal gedetineerden in de Europese Unie circa 643.000 en sindsdien is de gevangenispopulatie gestaag toegenomen. De meeste van hen hebben geen hoger of beroepsonderwijs of een andere vorm van voortgezet onderwijs gevolgd en hun basisvaardigheden zijn beperkt. Educatie in gevangenissen speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van reclassering en het verlagen van de kans op recidive.
woensdag 5 april 2017 tot donderdag 6 april 2017
, Norway

Norskkonferansen 2017

Tema for årets norskkonferanse er blant annet arbeidsretting, prosodi, tilpasset opplæring og digital literacy. Det vil bli en presentasjon av den offentlige utredningen som har sett på langsiktige konsekvenser av høy innvandring (Brochmann 2) i tillegg til et innlegg om sårbare stater. Norske verdier vil bli satt under lupen

Målgruppen for konferansen er lærere og ledere som jobber med norskopplæring for voksne innvandrere og tospråklige lærere i 50 timer samfunnskunnskap.

Helene Uri er konferansier.

maandag 29 mei 2017 tot woensdag 7 juni 2017
, Finland

Train the sustainable trainer

Integrating sustainable development into curricula in vocational education and training and higher education and participation in International outdoor learning conference in Turku, Finland.
vrijdag 17 februari 2017, Finland

Keskustelutilaisuus sivistyksen, työn ja aikuiskasvatuksen tulevaisuudesta 17.2.2017

Tervetuloa ATS:n järjestämään keskustelutilaisuuteen sivistyksen, työn ja aikuiskasvatuksen tulevaisuudesta. Tilaisuudessa palkitaan Vuoden tiedeartikkeli, professori Reijo Miettisen pitää luennon sekä paneelikeskustelu. Paneeliin on kutsuttu tutkimuskentän lisäksi ATS:n keskeisten sidosryhmien sekä yhteisöjäsenten edustajia.
vrijdag 13 januari 2017

MOOC de evaluación de aprendizajes en relación con la Declaración de Incheon 2015

La Declaración de Incheon de 2015 redefinió la importancia de supervisar los resultados del aprendizaje con el objetivo final de ofrecer una educación de calidad equitativa e inclusiva para todos.

¿Cuáles son las diferentes maneras de monitorear los resultados del aprendizaje? ¿Cuáles son las diferencias entre las evaluaciones públicas y las evaluaciones nacionales? ¿Qué necesitamos saber antes de unirnos a alguna evaluación internacional o regional? ¿Cuál es la mejor evaluación para nuestro país?

donderdag 2 februari 2017 tot vrijdag 3 februari 2017
, Estonia

Haridusjuhtide Aastakonverents

Hea haridusjuht

Eesti hakkab 2017. aastal tähistama vabariigi 100. aastapäeva. Paljud valdkonnad vaatavad senisele tööle tagasi ja mõtlevad, kuidas tegutseda ühe, kahe või kolme aasta pärast. Haridusvaldkond aga peab juba mõtlema sellele, milliseid inimesi vajab Eesti omariikluse 110. aastapäeval.

Kutsume teid 10. Haridusjuhtide Aastakonverentsile, mis toimub 2.-3. veebruaril Strand SPA & Konverentsihotellis. 

woensdag 18 januari 2017, France

Comment mieux intégrer les réfugiés (et migrants) dans notre société ?

La conférence se tiendra le 18 janvier 2017 à la Maison de l’Europe à Paris de 9h30 à 13h15. Elle sera suivi d’un échange convivial de 14h30 à 16h.

La conférence est organisée par France Bénévolat, sous le patronage de la Représentation en France de la Commission Européenne et sous l’égide du Ministère de l’Intérieur et de la Ville de Paris.

Het Britse Departement of Business, Innovation and Skills (BIS) heeft een rapport gepubliceerd over een recent onderzoek naar de gevolgen van slechte taal-en rekenvaardigheden voor werkgevers. Het rapport tracht het gebrek aan bewijs over de gangbaarheid van slechte basisvaardigheden op de werkvloer en de gevolgen daarvan aan de orde te stellen, evenals de kosten en voordelen verbonden aan de door de overheid gesubsidieerde training basisvaardigheden.
In het kader van de Europese agenda voor Adult Learning heeft het ministerie CINOP Publieke programma’s gevraagd in 2015 uitvoering te geven aan het project ‘Basisvaardigheden en arbeidsmarktparticipatie in de regio. Dit onderzoek is bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame regionale infrastructuur voor scholing van basisvaardigheden voor laaggeletterden en lager opgeleiden.

Education at a Glance 2015: OECD-indicators (Onderwijs in een oogopslag: OESO-indicatoren) is een betrouwbare bron voor informatie over onderwijs en vorming wereldwijd. U vindt er gegevens over de output van onderwijs- en vormingsinstituten: de impact van het leren in verschillende landen, financiële investeringen en personeelsinzet, toegankelijkheid, participatiecijfers en de vooruitgang hierin, de leeromgeving en organisatie van scholen.

Ondanks verbeteringen moet volwasseneneducatie aantrekkelijker, educatiever, toegankelijker en flexibeler worden. Genoemde aspecten zijn onderdeel van het Brugge Communiqué dat in 2010 door de Europese Commissie en de lidstaten werd vastgesteld. In juni 2015 werd de balans opgemaakt. Wat zijn de trends in de volwasseneneducatie en wat moet er gedaan worden om deze aspecten waar te maken. In de

RUG-promovenda Ruth Koops van ’t Jagt ontwikkelde in het kader van het Europese health literacy-project IROHLA een serie van zeven fotostrips: ‘Praten met je dokter’. De strips, die zowel digitaal als op papier verschijnen, behandelen zeven thema’s die regelmatig aan bod komen tijdens gesprekken van oudere patiënten met hun huisarts.

 De digitale versies komen onder meer op de website oefenen.nl, het online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden wil verbeteren.

No results found