chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Niet-formeel en informeel leren

  • De Liedjeskast

    Een toegankelijk, muzikaal taalprogramma met (online) oefeningen waarmee iedereen zijn Nederlandse taal kan verbeteren.

Afgelopen week verscheen het blog van Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal, op de website van het CDA. Op de speciale website, kampioenenvannederland.nl, worden verhalen voor en door vrijwilligers gepubliceerd. Op die manier vraagt het CDA aandacht voor het belang van vrijwilligerswerk. Lees hier ons betoog voor vrijwilligerswerk.
Taal & toekomstperspectief is een pilotproject voor jonge nieuwkomers (16-25 jaar) die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten. De pilot wordt vanaf januari 2017 uitgevoerd door Het Begint met Taal en vier vrijwilligersorganisaties: Taal doet meer (Utrecht), Stichting Piëzo (Zoetermeer), Gilde SamenSpraak Leiden en Bibliotheek Oostland (Pijnacker, Nootdorp).
Het Fonds voor Alfabetisering van bpost, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, lanceert een nieuwe projectoproep. Aanvragen indienen kan tot en met 12 april 2016. Met het Fonds wil bpost alfabetisering bij gezinnen versterken. Daarom is het op zoek naar projecten die kleine kinderen aanmoedigt tot leren lezen en om met plezier te lezen. Er is speciale aandacht voor eenoudergezinnen en lokale samenwerking. Alle organisaties die in België alfabetiseringsprojecten ontwikkelen of een activiteit opzetten rond het lezen, gericht tot gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar, kunnen een dossier indienen. En dat in samenwerking met een andere organisatie, zodat ieder vanuit zijn ervaring kan bijdragen tot het project.
In Antwerpen trekken dit schooljaar 175 cursisten samen met hun kinderen naar school: ze leren er Nederlands en komen zo gemakkelijker in contact met de school. Ouders in (inter)actie of Kaap startte als project in 2007 in Leuven. Ook vandaag zijn er in Vlaamse scholen in verschillende regio’s projecten die ouders aanmoedigen om Nederlands te leren en hen daarvoor uitnodigen in de school van hun kind. Tegelijk organiseren de ouders een project voor en samen met de school. Zo krijgen ze veel taaloefenkansen en kansen tot interactie in levensechte situaties. Ze leren niet alleen de taal, maar ook ons onderwijs kennen en zo wordt de drempel naar de school van hun kind kleiner.