chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Niet-formeel en informeel leren

Het Fonds voor Alfabetisering van bpost, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, lanceert een nieuwe projectoproep. Aanvragen indienen kan tot en met 12 april 2016. Met het Fonds wil bpost alfabetisering bij gezinnen versterken. Daarom is het op zoek naar projecten die kleine kinderen aanmoedigt tot leren lezen en om met plezier te lezen. Er is speciale aandacht voor eenoudergezinnen en lokale samenwerking. Alle organisaties die in België alfabetiseringsprojecten ontwikkelen of een activiteit opzetten rond het lezen, gericht tot gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar, kunnen een dossier indienen. En dat in samenwerking met een andere organisatie, zodat ieder vanuit zijn ervaring kan bijdragen tot het project.
In Antwerpen trekken dit schooljaar 175 cursisten samen met hun kinderen naar school: ze leren er Nederlands en komen zo gemakkelijker in contact met de school. Ouders in (inter)actie of Kaap startte als project in 2007 in Leuven. Ook vandaag zijn er in Vlaamse scholen in verschillende regio’s projecten die ouders aanmoedigen om Nederlands te leren en hen daarvoor uitnodigen in de school van hun kind. Tegelijk organiseren de ouders een project voor en samen met de school. Zo krijgen ze veel taaloefenkansen en kansen tot interactie in levensechte situaties. Ze leren niet alleen de taal, maar ook ons onderwijs kennen en zo wordt de drempel naar de school van hun kind kleiner.
Het Platform Vrouwenkracht Kempen wil jonge vrouwen (weer) aan de praat krijgen over vrouwenemancipatie. Ze kozen voor een onverwachte aanpak en trokken met kamertheater naar huiskamers en kleine groepjes vrouwen. Actrice Inge Paulussen leidde met de korte theatermonoloog ‘Tijgers aan de haard’ de gesprekken in. Voor Vormingplus Kempen was het een experiment met kamertheater als nieuwe werkvorm.
Sommige dingen kan je moeilijk leren in een klas. CVO Crescendo uit Mechelen organiseert taalstages en werkplekleren voor NT2-cursisten. Wie bij CVO Crescendo Nederlands leert als tweede taal blijft niet alleen in de klas. Tijdens een taalstage kan een cursist enkele uren per week bij een organisatie aan de slag als vrijwilliger. “De taken die cursisten daar opnemen, variëren naargelang hun profiel en opleidingsniveau”, zegt Matthias Vienne, pedagogisch-didactisch coördinator talen en NT2 bij CVO Crescendo. “We houden rekening met hun taalniveau, maar zorgen er tegelijk voor dat ze iets moeten doen dat ze nog niet helemaal onder de knie hebben. Van onverwachte dingen die ‘live’ gebeuren, leer je het meest.”
De Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelde samen met partners NedBox, een nieuwe website waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen. Op NedBox vinden ze tv-fragmenten en krantenartikels met levensechte oefeningen. Vernieuwend aan NedBox is het diverse aanbod aan oefeningen. Uit onderzoek blijkt immers dat levensechte oefenmomenten cruciaal zijn in het leerproces. De website richt zich op een zo breed mogelijke groep anderstalige volwassenen. Een grote troef van de website is dat de gebruiker aan het stuur zit. NedBox is geen cursus Nederlands maar leerkrachten of begeleiders vinden er heel wat tips om Nedbox in te passen in hun lessen of sessies.
Mensen in armoede hebben niet altijd de beste ervaringen met het onderwijs. Velen willen leren, zolang het maar niet lijkt op wat ze op de schoolbanken hebben gekend. In Ninove, Mechelen en Roeselare liep een interessant project dat informele leerkansen creëerde en actief ondersteunde.
30 januari 2017
by Karine Nicolay
(en)
0 Reacties
Zorgboerderijen bieden maatschappelijke, opvoedkundige en gezondheidszorg voor mensen uit verschillende kwetsbare groepen op basis van een gestructureerd activiteitenprogramma op de boerderij. Zij bevorderen de geestelijke en lichamelijke gezondheid door mensen de gelegenheid te bieden mee te werken op het land. Andrew McCoshan bezocht Nineveh Ridge Care Farm in Engeland om meer te weten te komen.

Bij het uitwisselen van informatie en ideeën over niet-formeel en informeel leren is het absoluut noodzakelijk om ook aandacht te besteden aan de leermogelijkheden in een aantal vrijwilligersorganisaties. Als voorbeeld heb ik gekozen voor de Naiskodukaitse – de vrouwenorganisatie met het grootste aantal leden.

20 september 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
0 Reacties

Herinnert u zich nog de aanschaf van uw eerste mobiele telefoon? U heeft toentertijd met die telefoon leren omgaan zonder daarvoor ooit een cursus gevolgd te hebben. U heeft wat uitgeprobeerd, her en der wat informatie bij vrienden ingewonnen, de handleiding gelezen en meer van die dingen. Zo heeft u op een weloverwogen manier uw eigen leertraject vormgegeven. Het leren op zich stond daarbij echter niet noodzakelijkerwijs op het eerste plan. Eigenlijk wilde u alleen maar met uw mobieltje kunnen bellen en waarschijnlijk ook nog een paar andere functies van die telefoon gebruiken.

11 augustus 2016
by Gáby VAN VUGT
(en)
2 Reacties
vrijdag 17 februari 2017 tot zondag 19 februari 2017
, Bulgaria

Спонсорирано обучение по C++

Кандидатствай за Спонсорирано обучение по С++ и работа и се реализирай като Програмист.

Искаш отлична кариера и добри доходи, инвестирай своето време и енергия в спонсорираното обучение по С++. Ако притежаваш логическа мисъл, мотивиран си, владееш английски, и имаш основни познания в областта на информационните технологии, не губи време и си осигури място в курса. Обучението се спонсорира от Евро Геймс Технолоджи.

maandag 16 januari 2017, Estonia

Nordplus programmi infopäev 23.01.2017

Nordplus programmi infopäev toimub esmaspäeval, 23.01.2017 Tallinnas Tallink Spa&Conference Hotelis (Sadama tn. 11a) orienteeruvalt kell 11 - 15. Palun registreeruge hiljemalt 19.01 SIIN!

Seminaril tutvustatakse programmi võimalusi ja toimub neli töötuba: 

  • Nordplus üldharidusprogramm
  • Nordplus kõrgharidusprogramm
  • Nordplus täiskasvanuharidusprogramm
  • Nordplus horisontaalprogramm

 

zaterdag 19 augustus 2017 tot vrijdag 25 augustus 2017
, Poland

Światowy Kongres IFLA

W roku 2017 we Wrocławiu zostanie zorganizowany Światowy Kongres Bibliotek i Informacji Międzynarodowej Federacji Bibliotekarskich Stowarzyszeń i Instytucji IFLA - International Federation of Library Associations and Institutions. Temat Kongresu: Biblioteki. Solidarność. Społeczeństwo.

EPALE Nederland, het online platform voor volwassenen en leren in Europa, wijdde een magazine aan het thema bibliotheken. Het EPALE extra magazine toont een selectie van (praktijk)voorbeelden, inspirerende verhalen en ideeën uit Europa die relevant zijn voor professionals die werkzaam zijn in de bibliotheeksector. Voor de volledige verhalen kunnen geïnteresseerden doorklikken naar de website van EPALE.

 

Leeskringen vormen een laagdrempelige manier voor laaggeletterden om samen over boeken te praten en om het enthousiasme voor lezen aan te wakkeren. Verschillende Limburgse bibliotheken organiseren daarom 'leeskringen' in verschillende vormen voor diverse doelgroepen, variërend van cursisten Nederlands en Nederlands als tweede taal op het ROC tot tot laaggeletterden in gevangenissen en tbs-klinieken. Een aantal voorbeelden wordt ter inspiratie in deze factsheet toegelicht.

Nederland kan veel leren van Slovenië als het gaat om het motiveren van volwassenen voor ‘een leven lang leren’ en het organiseren van het educatieve cursusaanbod van bibliotheken. Dat stelt Ivette Sprooten, specialist laaggeletterdheid bij Cubiss.

Ivette Sprooten, specialist Laaggeletterdheid bij Cubiss, nam in de zomer van 2015 op uitnodiging van het Dutch Platform for International Adult Education (Learn for Life) deel aan twee studiereizen naar Litouwen en Slovenië. Zij deed er ideeën op die ook in de Nederlandse context waardevol kunnen zijn. In dit verslag beschrijft ze haar observaties en gaat ze in op de manier waarop met name de Sloveense aanpak haar inspireerde. Bibliotheekblad.nl publiceerde in september 2015 haar bevindingen.

Janique Vanderstocken, leerkracht (alfa)NT2 voor laaggeschoolde volwassenen maakte een website voor NT2 en AlfaNT2 voor analfabete taalinstromers en een website voor OKAN (Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwkomers) . Je vindt er meer informatie over allerlei methodieken voor het werken aan mondelinge vaardigheden en schriftelijke vaardigheden (zowel functionele als technische), of aan leesplezier. Geef je les in onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers en ben je op zoek naar materiaal voor een bepaald vak, of heb je een vraag voor collega's? Daarvoor kan je ook terecht op de website.

 

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen in de leeftijd van 16-65 jaar laaggeletterd.

Zij hebben te veel moeite met lezen en schrijven om mee te kunnen doen in het

dagelijks leven. Taalvaardigheid is de basis voor participatie in de samenleving,

voor zelfredzaamheid en zelfsturing. In samenwerking met de gemeente en lokale

partners creëren Bibliotheken producten en diensten om de taalvaardigheid van

mensen te vergroten

 

zie bijgaande factsheet

Het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken ontving in december 2015 de toolkit 'Tophits voor een succesvolle leeromgeving' uit handen van De Nieuwe BV en Learn for Life. De toolkit is een handvat voor lokale professionals die in wijken en buurten werken met kwetsbare burgers om te bevorderen dat deze groep ook in staat is om actief deel te nemen aan de samenleving.
Walter Lotens schreef i.s.m. Stefaan Vermeulen het boek 'Elcker-Ik: 45 jaar sociale actie', uitgegeven bij uitgeverij Pelckmans. Het boek vertelt het verhaal van Volkshogeschool Elcker-Ik dat allesbehalve verleden tijd is maar een leerschool voor hedendaagse vormen van burgerparticipatie. Sociale actie en burgerparticipatie zijn immers springlevend. Kijk maar naar Hart boven Hard, stRaten-generaal, Ademloos, Ringland, Movement X, G-1000 of naar al die buurtgroepen die van zich doen spreken. Wat kunnen zij leren uit de pioniersjaren, de groeipijnen en de verwezenlijkingen van de nieuwe sociale bewegingen?
No results found