chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Nationaal beleid en financiering

De Kamerbrief over de plannen om laaggeletterdheid aan te pakken is gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid. De ministers van OCW en VWS en de staatssecretarissen van SZW en BKZ, zetten stevig in op een vaardiger Nederland. De komende vijf jaar wordt bijna € 425 miljoen geïnvesteerd in maatregelen voor de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen en leesbevordering en taalstimulering bij kinderen.

Gemeenten krijgen regie op de inburgering. Ook komt er meer ruimte voor maatwerk. Het Begint met Taal vindt dat formeel en non-formeel onderwijs beter op elkaar aan moet sluiten. Goed taalonderwijs op school én veel oefenen in de praktijk met taalvrijwilligers helpt nieuwkomers namelijk om zo snel mogelijk mee te doen. Samen met het UAF, VNG,Divosa, BVNT2, MBO Raad, NUT, Oval, NRTO en G40 hebben we een brief geschreven aan minister Koolmees. We maken ons samen sterk voor een goed inburgeringsbeleid.
Afgelopen maand publiceerde de SER haar advies over post initieel leren “Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan”. Het is, jawel, een pleidooi voor een uitdagende en prikkelende leercultuur. De echo van een jaren geleden ingezet educatief offensief. Deel 3 van dit drieluik gaat in op de koppeling en inbedding van het begrip leercultuur in loopbaanontwikkeling en de onderstreping daarvan door de SER door het invoeren van een ontwikkelrekening voor de bekostiging van post initiële ontwikkeling.
9 april 2017
by Jumbo KLERCQ
(nl)
5 Reacties
In het voorjaar van 2017 staat het thema 'de opbrengst van deelname van volwassenen aan educatieve activiteiten' centraal op de Nederlandse pagina's van EPALE. Assistant Professor Theo van Dellen reageert op de oproep van Jumbo Klercq om in debat te gaan over 'de voordelen van volwasseneneducatie'.
Het thema van EPALE dit kwartaal is 'de voordelen van volwasseneneducatie'. Mooi. Positief. Bemoedigend. Maar Is het wel zo makkelijk om te praten over de voordelen van volwasseneneducatie? EPALE ambassadeur Jumbo Klercq benadrukt dat het in ieder geval nodig is om er over te (blijven) praten en legt uit waarom.
donderdag 18 april 2019 tot vrijdag 19 april 2019, Bulgaria

Древният тракийски дух ще бди над сектора за учене на възрастни през 2019 година

На 18 и 19 април 2019 г. в село Старосел ще се проведе Пролетната работна среща на Координационния съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни“.

В срещата ще участват представители на цялата координационна инфраструктура, създадена в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни. По-специално това ще бъдат представителите на държавата и социалните партньори от Националната координационна група за учене през целия живот и 28 областни координатори за учене през целия живот.

dinsdag 16 april 2019 tot woensdag 17 april 2019, Bulgaria

Национално кафене „Пътища и мерки за повишаване на уменията на възрастните“

На 16 и 17 април 2019 г. в село Старосел, община Хисаря, област Пловдив ще се проведе Национално кафене „Пътища и мерки за повишаване на уменията на възрастните“.

donderdag 18 april 2019, Slovenia

»Govoriš kohezijsko?« o razvoju na znanju temelječe družbe

Zadnji v nizu tematskih posvetov o kohezijski politiki bo posvečen razvoju na znanju temelječe družbe s kohezijskimi sredstvi. Dogodek, na katerega organizatorji vabijo vse nevladne organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja in usposabljanja, bo v četrtek, 18. aprila 2019, med 10. in 12. uro v City hotelu Ljubljana.

donderdag 28 maart 2019, Italy

I territori della sostenibilità

Salone della CSR e DELL'INNOVAZIONE SOCIALE. Giornata di lavoro seminariale per ragionare e riflettere sui fattori abilitanti nei territori per raggiungere gli obiettivi dell'agenda ONU 2030. Tra i panel di interesse si segnala la presentazione della Rete Nazionale di Scuole Sostenibili e riflessione sulla centralita' dell'educazione ed istruzione come sistema di propagazione dei valori di tutela della vivibilità in un ecosistema sostenibile.

De omgevingsanalyse van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming beschrijft en analyseert aan de hand van beschikbare kwalitatieve en kwantitatieve bronnen belangrijke demografische, cultureel-maatschappelijke, politiek-sociale, economische, ecologische en technologische evoluties en trends in Vlaanderen en in de wereld. Daarnaast worden ook op basis van het Vlaamse en internationale onderwijseffectiviteitsonderzoek de leeruitkomsten in kaart gebracht. De analyse gebeurt vanuit het perspectief van het onderwijs(beleid) en kijkt naar de omgeving waarin het onderwijs zich situeert. De analyse ondersteunt beleidsmakers in het ontwikkelen van de uitdagingen en doelstellingen van toekomstig onderwijsbeleid. 

Een zorgzame buurt, waar mensen mekaar kennen en voor mekaar zorg dragen: iedereen wil dat wel, maar het komt niet vanzelf. Het bewustzijn groeit dat daar actief en op maat van de buurt aan moet worden samengewerkt door lokale actoren, van buurtbewoners over verenigingen en lokale besturen tot professionele zorgverstrekkers. Het Fonds Dr.Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, erkent de kracht van buurten en ondersteunt 34 concrete praktijken die lokale zorgnetwerken uitbouwen, buurtbewoners engageren en zo de eerstelijnszorg verbeteren.

Op 10 maart 2017 keurde de Vlaamse Regering de startnota voor transitieprioriteit 'Levenslang leren en de dynamische levensloopbaan' goed. De nota beschrijft de impact van technologie op jobs, kwalificaties en vaardigheden; hoe trends als individualisering en flexibilisering de loopbanen en arbeidsrelaties kunnen herdefiniëren en de verwachte evoluties in het onderwijs- en vormingslandschap.

Geen zoekresultaten