chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Nationaal beleid en financiering

De individuele leerrekening is volgens De Commissie Sap het meest kansrijk als instrument om een leven lang leren van mensen met een opleiding tot en met mbo-niveau 4 te stimuleren. Deze variant van vraagfinanciering is structureler dan vouchers en beter in staat om de doelgroep te bereiken dan fiscale faciliteiten, terwijl verschillende partijen eraan kunnen bijdragen.
SER-advies over post initieel leren pleit voor ontwikkelen positieve leercultuur. Het moet in Nederland vanzelfsprekend worden om tijdens de loopbaan te blijven leren en ontwikkelen. Technologische ontwikkelingen, de snel veranderende dynamiek op de arbeidsmarkt, verhoging van de pensioenleeftijd en internationalisering maken dit noodzakelijk. De SER pleit voor het ontwikkelen van een positieve leercultuur. De raad adviseert onderwijsinstellingen en de overheid maatwerk te organiseren in het onderwijsaanbod voor volwassenen: het moet beter aansluiten bij de situatie van werkenden.
Afgelopen week verscheen het blog van Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal, op de website van het CDA. Op de speciale website, kampioenenvannederland.nl, worden verhalen voor en door vrijwilligers gepubliceerd. Op die manier vraagt het CDA aandacht voor het belang van vrijwilligerswerk. Lees hier ons betoog voor vrijwilligerswerk.
Vanaf 1 januari tot 1 juli 2017 kunnen werkgevers een aanvraag doen voor de subsidieregeling Tel Mee Met Taal. Met deze subsidie willen de ministeries OCW, SZW en VWS stimuleren dat werkgevers investeren in de taalvaardigheid van hun medewerkers. Investeren in medewerkers is investeren in het eigen bedrijf. Met de subsidie kunnen werkgevers tot 67% van de kosten van het taaltraject vergoed krijgen.

In 2019 moet het nieuwe systeem voor de lerarenopleiding ingaan. Ter voorbereiding van een nieuw decreet lanceerde minister Crevits eind maart 2016 een conceptnota voor de hervorming van de lerarenopleiding, ‘Lerarenopleidingen versterken/wervende en kwalitatieve lerarenopleidingen als basispijler voor hoogstaand onderwijs’. Daarin lanceert ze enkele maatregelen die de lerarenopleiding kwalitatief en kwantitatief moeten versterken.

Indien een centrum voor volwassenenonderwijs daartoe de onderwijsbevoegdheid heeft, kan het opleidingen organiseren die behoren tot de studiegebieden van het secundair volwassenenonderwijs of de specifieke lerarenopleiding. De Vlaamse Regering kan de aangevraagde bevoegdheid weigeren of verlenen met een gemotiveerde beslissing. Sinds 1 september 2015 vraagt zij voorafgaandelijk het advies van de Vlaamse onderwijsraad (Vlor). De Vlor besprak de 80 aanvragen om deze onderwijsbevoegdheid te bekomen en beoordeelde elk dossier in zijn geheel. Voorafgaand de adviezen over elke aanvraag, formuleerde de Vlor enkele principiële opmerkingen.