chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Ondersteuning van cursisten

In alle plannen van de Nederlandse overheid wordt gesproken van de 'zelfredzaamheid' van de burger. Daar zijn basisvaardigheden voor nodig als lezen, schrijven, informatie- en digitale vaardigheden. De KB en de VOB ondersteunen dit samen met het project ‘de Bibliotheek, hart van de samenleving’. Zij hebben onder andere een aantal mooie factsheets geschreven om bibliotheken te voorzien van voorbeelden van projecten en activiteiten op allerlei terreinen.
ProBiblio heeft een factsheet gemaakt over gezondheidsvaardigheden en dit op de Gezondheidsdag in de Week van de Alfabetisering aan de bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland toegestuurd. De factsheet is voor alle bibliotheken beschikbaar. Gezondheidsvaardigheden heb je nodig om goed te kunnen omgaan met je gezondheid en ziekte. Het gaat dan om informatie over gezondheid kunnen verkrijgen, begrijpen en gebruiken bij het nemen van gezondheidgerelateerde beslissingen.
Learn for Life i.s.m. CINOP en Leren en Werken organiseerde op 16 september de landelijke dag van het Festival van het Leren in bibliotheek De Nieuwe Veste in Breda. Rode draad van de dag was het Manifest over volwasseneneducatie in de 21e eeuw van de European Association for Education for Adults (EAEA), een organisatie waarin koepelorganisaties en netwerken uit 45 landen in Europa vertegenwoordigd zijn.
16 september 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
1 Reacties
Een van de grootste uitdagingen van het volwassenenonderwijs in Europa is al jarenlang de vraag hoe laaggeschoolde mensen in achterstandsgroepen bereikt moeten worden ("outreach"). Wat is de beste manier om deze mensen aan te spreken en ze ervan te overtuigen dat verder leren goed voor hen is? Wie zou dat moeten doen en waar zou dat idealiter moeten gebeuren? Hoe kunnen mensen ervan overtuigd worden dat ze baat hebben bij educatie en dat ze er tijd en moeite en wellicht ook wat geld in willen steken? Kortom: Welke maatregelen zijn effectief om deze mensen te bereiken?
22 juli 2016
by Gáby VAN VUGT
(en)
0 Reacties
Willem De Meyer van CVO Het Perspectief studeerde eerst computerwetenschappen. Later realiseerde hij zijn echte droom: leraar worden. Lees meer over Willem's betrokkenheid bij een Europees project om senioren digitale vaardigheden bij te brengen en wat hij er zelf van leerde.
donderdag 2 maart 2017 tot zaterdag 4 maart 2017
, Spain

Semana de la Educación 2017 en IFEMA Madrid: Salón Internacional del Material Educativo y Recursos para la Educación

Durante la Semana de la Educación 2017, concretamente del 2 al 4 de marzo, podremos encontrar el salón “RECURSOS PARA LA EDUCACIÓN - INTERDIDAC”

Este Salón es un espacio diferenciado que acerca los recursos educativos, equipamiento, servicios y tecnologías a los profesores y centros educativos.

donderdag 2 maart 2017 tot zaterdag 4 maart 2017
, Spain

Semana de la Educación 2017 en IFEMA Madrid: Salón Internacional de Postgrado y Formación Continua a lo Largo de la Vida

Durante la Semana de la Educación 2017, concretamente del 2 al 4 de marzo, podremos encontrar en IFEMA Madrid, el Salón Internacional de Postgrado y Formación Continua a lo Largo de la Vida.

En el Salón, además de encontrar una amplia muestra de másteres, doctorados, postgrados, cursos de especialización, formación permanente, becas y servicios, también se ofrecen:

woensdag 1 maart 2017 tot zondag 5 maart 2017
, Spain

Semana de la Educación 2017 en IFEMA Madrid: AULA – 25 años con la educación

Del 1 al 5 de marzo, se celebra la Semana de la Educación 2017 en IFEMA Madrid y, AULA, el Salón Internacional del Estudiante y de la Oferta Educativa, cumple 25 años.

Este Salón, puesto en marcha por IFEMA y con el apoyo y activa participación del Ministerio de Educación, surgió para  dar respuesta a la gran demanda de formación educativa y profesional  en España, y como foro de información y orientación dirigido específicamente a estudiantes, padres y profesores.

donderdag 9 maart 2017, Spain

SEPIE - JORNADAS DE FORMACIÓN A SOLICITANTES CONVOCATORIA 2017 ASOCIACIONES ESTRATÉGICAS ERASMUS+ FORMACIÓN PROFESIONAL

El SEPIE organiza una jornada de formación para solicitantes de la convocatoria 2017 “Asociaciones estratégicas Erasmus+ Formación Profesional”.

El plazo de inscripción está abierto hasta el jueves 2 de marzo a las 12:00 horas (hora peninsular).

El programa del evento y el cuestionario de inscripción están disponibles en el siguiente enlace:

http://modeproject.eu/eventossepie/inscripciones/2017/asesoramiento_fp_marzo/

woensdag 22 maart 2017, Czech Republic

Kniha vs. digitál

Jsou digitální technologie a jejich vliv na rozvoj, zejména dětských schopností hrozbou, mýtem nebo faktem, se kterým se musíme smířit? Ovlivňuje používání digitálních technologií učení, pozornost a vývoj lidské osobnosti? Můžeme se používání digitálních technologií vyhnout? Jaké jsou zkušenosti z vyloučených lokalit? Funguje tablet stejně jako kniha? A jsou děti-nečtenáři reálně ohroženy vyloučením? Působí digitální technologie na člověka jinak než čtení obyčejné papírové knihy? Máme pro to data z důvěryhodných průzkumů? Přijďte do knihovny na veřejnou debatu a utřiďte si myšlenky.

vrijdag 31 maart 2017 tot vrijdag 2 juni 2017
, Estonia

Õppija ettevalmistamine ettevõttepraktikaks ja praktikakogemuse jagamise võimalused kogukonnas (kutsehariduses)

Koolituse eesmärgiks on arendada praktikajuhendajate ja koordinaatorite kompetentse, mis on vajalikud õppija ettevõttepraktikaks ettevalmistamisel ja praktikajärgse kogemuse jagamise korraldamiseks praktikakogukonnas.
Täiendusõpe aitab kaasa PRÕM 8.1 eesmärgile: "paraneb praktika olulisus ja tulemuslikkus õppekavades".

Sihtrühm:
Kutsekooli ja /või ülikooli praktika ja töökohapõhise õppe koordinaatorid, õppeasutusepoolsed praktikajuhendajad, õppetegevuse eest vastutavad töötajad.

Sisu:

Leeskringen vormen een laagdrempelige manier voor laaggeletterden om samen over boeken te praten en om het enthousiasme voor lezen aan te wakkeren. Verschillende Limburgse bibliotheken organiseren daarom 'leeskringen' in verschillende vormen voor diverse doelgroepen, variërend van cursisten Nederlands en Nederlands als tweede taal op het ROC tot tot laaggeletterden in gevangenissen en tbs-klinieken. Een aantal voorbeelden wordt ter inspiratie in deze factsheet toegelicht.

Ivette Sprooten, specialist Laaggeletterdheid bij Cubiss, nam in de zomer van 2015 op uitnodiging van het Dutch Platform for International Adult Education (Learn for Life) deel aan twee studiereizen naar Litouwen en Slovenië. Zij deed er ideeën op die ook in de Nederlandse context waardevol kunnen zijn. In dit verslag beschrijft ze haar observaties en gaat ze in op de manier waarop met name de Sloveense aanpak haar inspireerde. Bibliotheekblad.nl publiceerde in september 2015 haar bevindingen.

Op verzoek van Wijzer in geldzaken heeft Motivaction International B.V. in 2015 een 2-meting uitgevoerd naar financieel gedrag onder de Nederlandse bevolking (18-80 jaar). In 2013 heeft Motivaction dit onderzoek voor het eerst uitgevoerd en in 2014 heeft een herhalingsmeting plaatsgevonden.

De resultaten van de 0-meting in 2013 lieten zien dat aan financieel gedrag drie dimensies ten grondslag liggen: management van geld, financieel plannen en bewust beslissingen maken ten aanzien van financiële producten.

Materialen

Het begint met Taal heeft een mooi overzicht van beschikbare materialen en relevante links voor het leren van een tweede taal. Materialen zijn geschikt voor vrijwilligers en coördinatoren in Nederland

Materialen

Het begint met Taal heeft een mooi overzicht van beschikbare materialen en relevante links voor het leren van een tweede taal. Het materiaal is geschikt voor vrijwilligers en coördinatoren in Nederland

Heb je je ooit afgevraagd of onderwijs een rol speelt bij de bestrijding van obesitas in de OESO-landen? Of welke impact de toenemende verstedelijking heeft op onze scholen, gezinnen en lokale gemeenschappen? Of dat nieuwe technologieën de wijze waarop onze kinderen leren echt fundamenteel veranderen?

No results found