chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Talen

  • De Liedjeskast

    Een toegankelijk, muzikaal taalprogramma met (online) oefeningen waarmee iedereen zijn Nederlandse taal kan verbeteren.

Ben jij nieuwsgierig of het coördinatorschap iets voor jou is? Neem dan deel aan deze gratis voorlichtingswebinar op 9 mei van 19 tot 20 uur. Als coördinator ben je de spil van de taalcoaching. Je houdt intakes met anderstaligen, selecteert vrijwilligers en bewaakt het traject.

Sinds 2011 stelt Toll-net een server ter beschikking waarop docenten leerpaden ontwikkelen met Xerte Online Toolkits. Met Xerte kan je zonder enige kennis van html- of xml-code aan de slag om een educatief leerpad te bouwen. Een leerpad bestaat meestal uit tekst, video, interactieve oefeningen en eventueel audio.  

Afgelopen week verscheen het blog van Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal, op de website van het CDA. Op de speciale website, kampioenenvannederland.nl, worden verhalen voor en door vrijwilligers gepubliceerd. Op die manier vraagt het CDA aandacht voor het belang van vrijwilligerswerk. Lees hier ons betoog voor vrijwilligerswerk.
In Antwerpen trekken dit schooljaar 175 cursisten samen met hun kinderen naar school: ze leren er Nederlands en komen zo gemakkelijker in contact met de school. Ouders in (inter)actie of Kaap startte als project in 2007 in Leuven. Ook vandaag zijn er in Vlaamse scholen in verschillende regio’s projecten die ouders aanmoedigen om Nederlands te leren en hen daarvoor uitnodigen in de school van hun kind. Tegelijk organiseren de ouders een project voor en samen met de school. Zo krijgen ze veel taaloefenkansen en kansen tot interactie in levensechte situaties. Ze leren niet alleen de taal, maar ook ons onderwijs kennen en zo wordt de drempel naar de school van hun kind kleiner.
Sommige dingen kan je moeilijk leren in een klas. CVO Crescendo uit Mechelen organiseert taalstages en werkplekleren voor NT2-cursisten. Wie bij CVO Crescendo Nederlands leert als tweede taal blijft niet alleen in de klas. Tijdens een taalstage kan een cursist enkele uren per week bij een organisatie aan de slag als vrijwilliger. “De taken die cursisten daar opnemen, variëren naargelang hun profiel en opleidingsniveau”, zegt Matthias Vienne, pedagogisch-didactisch coördinator talen en NT2 bij CVO Crescendo. “We houden rekening met hun taalniveau, maar zorgen er tegelijk voor dat ze iets moeten doen dat ze nog niet helemaal onder de knie hebben. Van onverwachte dingen die ‘live’ gebeuren, leer je het meest.”
De Katholieke Universiteit Leuven ontwikkelde samen met partners NedBox, een nieuwe website waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen. Op NedBox vinden ze tv-fragmenten en krantenartikels met levensechte oefeningen. Vernieuwend aan NedBox is het diverse aanbod aan oefeningen. Uit onderzoek blijkt immers dat levensechte oefenmomenten cruciaal zijn in het leerproces. De website richt zich op een zo breed mogelijke groep anderstalige volwassenen. Een grote troef van de website is dat de gebruiker aan het stuur zit. NedBox is geen cursus Nederlands maar leerkrachten of begeleiders vinden er heel wat tips om Nedbox in te passen in hun lessen of sessies.
Op 25 september 2015 vond de tweejaarlijkse conferentie voor de Europese Dag van de Talen plaats in Gent. Het thema van dit jaar was Talen voor Sociale Inclusie. In het publiek vele betrokkenen uit het talenonderwijs, leraren en directies, beleidsmakers, experten, organisaties maar ook heel wat gewone geïnteresseerden in taal. Tijdens de EDT-conferentie werden er prijzen uitgereikt aan opmerkelijke initiatieven die met het leren van talen te maken hebben. Zo is er het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs (ELIT). Verder was ook nog de uitreiking van de prijzen voor de ‘Europese Dag van de Talen’. Ontdek hier wie de winnaars waren.