chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Immigranten

De afdeling Volwassenenonderwijs van het Vlaamse departement Onderwijs en Vorming neemt deel aan het VISKA-project, Visible Skills of Adults. Dit Erasmus+ beleidsproject wil competenties en vaardigheden bij kwetsbare doelgroepen zichtbaar maken om hun maatschappelijke integratie te verbeteren. Het VISKA-project startte in het voorjaar van 2017 en loopt drie jaar. Partnerlanden zijn Noorwegen (coördinator), IJsland, Ierland en Vlaanderen. Vlaanderen zoomt in op mogelijke EVC-procedures voor het behalen van het certificaat AAV voor laaggeschoolde volwassenen zonder diploma SO. Dat certificaat leidt in combinatie met een beroepskwalificatie tot een diploma secundair volwassenenonderwijs.

ESF Vlaanderen lanceerde een nieuwe oproep voor het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF). Deadline: 1 december 2017. Deze oproep heeft als doel om personen uit derde landen zelfredzamer te laten functioneren in de samenleving. Hiervoor wil men het bestaande aanbod Maatschappelijke Oriëntatie (MO) flexibiliseren en optimaliseren door de ontwikkeling van een vernieuwende “blended learning”-aanpak MO.

Geniet van de herfst en ga erop uit met je anderstalige met ‘Taal in de Praktijk’! Na de succesvolle methode SpreekTaal brengt Het Begint met Taal een nieuwe praktische methodiek uit: Taal in de Praktijk. Het materiaal is voor anderstaligen die nog maar weinig Nederlands spreken. Bij onze 171 lokale partnerorganisaties vallen er binnenkort een aantal exemplaren op de mat.
Op 10 oktober 2017 heeft de coalitie het regeerakkoord gepresenteerd. Het Begint met Taal is blij dat nieuwkomers vanaf dag één taalles krijgen en er extra geld komt voor laaggeletterdheid. We zien een duidelijke rol voor taalvrijwilligers die anderstaligen wegwijs maken in de Nederlandse taal en samenleving. Integreren kun je niet alleen!
Op zaterdag 7 oktober 2017 werd de vijfjaarlijkse Les-trofee uitgereikt. Het boek 'Als ik mis. De verhalen van Valentina' kreeg een eervolle vermelding. Dit is een samenwerkingsproject tussen een groep anderstalige vrouwen en een aantal vrouwelijke gedetineerden uit de Antwerpse gevangenis.
Ben je benieuwd naar het potentieel van verhalen voor jouw werk met migranten en vluchtelingen? Kom op 23 november inspiratie opdoen op de gratis studiedag “Verhalen en vertelkunst in migranten- en vluchtelingenwerk” in landcommanderij Alden Biesen.
Zit je met vragen over de asielprocedure of stellen je cursisten je soms vragen waar je moeilijk een antwoord op kan geven? In dit artikel vind je het antwoord op de vragen: 'Wat biedt een opvangcentrum aan asielzoekers?' en 'Hebben volwassen asielzoekers in de opvang ook recht op onderwijs?' In andere bijdragen op EPALE vind je nog antwoorden op andere vragen.