chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Ondernemerschap en employability

  • Hond in de klas

    IBN deed een pilot waarbij zij een hond voor de klas zette

Van collega’s kan je leren. Medewerkers die al langer meedraaien hebben immers veel ervaring. Maar... leren is geen eenrichtingsverkeer. Jongeren hebben ook veel kennis in huis, bijvoorbeeld over technologie. Wat kunnen verschillende generaties in een bedrijf van elkaar opsteken? Verzekeraar Delta Lloyd besteed er veel aandacht aan.
Dikke kans dat u wel eens gehoord heeft van Europass als certificaat voor jongeren die in het buitenland stage hebben gelopen. Maar wist u dat Nederland het enige land is dat ook een pass heeft speciaal voor vrijwilligers (en dus ook voor volwassenen)? EPALE Nederland zet enkele feiten over het Europass Certificaat voor Vrijwilligers op een rij.

De Europese Commissie heeft een online openbare raadpleging aangekondigd over een nieuw initiatief met de naam Europese pijler van sociale rechten.

Doel van de Europese pijler van sociale rechten is het ontwikkelen van een aantal essentiële beginselen ter ondersteuning van efficiënte en eerlijke arbeidsmarkten en welvaartsystemen binnen de eurozone. Hoewel het initiatief gericht is op de landen die deel uitmaken van die eurozone, kunnen alle lidstaten van de EU die dat willen aan het initiatief deelnemen.

In West-Vlaanderen sloegen VDAB, Syntra West en de consortia Volwassenonderwijs Webros en Comenes in 2013 de handen in elkaar om met 3-voor-1 laaggeschoolden snel aan een job te helpen door hen een korter durende opleiding in een knelpuntberoep aan te bieden. En met succes. Dimitri Neirynck uit Oostende is een van de volwassenen die afstudeerden bij 3-voor-1. Hij volgde een opleiding van een jaar tot industrieel elektricien en heeft vandaag een eigen bedrijf met veel werk op de plank.