chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Basisvaardigheden

Het eerste Sociale Impact Obligatie -project in de zorg werd gelanceerd. De Sociale Impact Obligatie is een samenwerking tussen private investeerders en sociale organisaties, waarbij men privékapitaal gebruikt om sociale proefprojecten op te starten. Investeerders krijgen hun bijdrage met rendement terug, als het project slaagt. Het eerste project, Back on Track ging van start. Het gaat om een initiatief om jongvolwassen gevangenisverlaters of jongeren op een wachtlijst voor opvang te helpen een dak boven hun hoofd te geven, aan een job te helpen en ervoor te zorgen dat ze geen nieuwe feiten plegen.

De Kamerbrief over de plannen om laaggeletterdheid aan te pakken is gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid. De ministers van OCW en VWS en de staatssecretarissen van SZW en BKZ, zetten stevig in op een vaardiger Nederland. De komende vijf jaar wordt bijna € 425 miljoen geïnvesteerd in maatregelen voor de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen en leesbevordering en taalstimulering bij kinderen.

Op donderdag 4 april 2019 organiseert CBE Brusselleer een Ministad in de lokalen van het Huis van het Nederlands in Brussel. Brusselleer of het centrum voor basiseducatie is een school voor zeer laaggeletterde volwassenen. Er worden voornamelijk Nederlandse taallessen (NT2) alfabetiseringscursussen, ICT, rekenen en MO aangeboden. In een Ministad wordt de werkelijkheid in de klas gehaald. Het is een tussenstap in de transfer van klas naar samenleving.

Laaggeletterdheid of een tekort aan basisvaardigheden kan ingrijpende gevolgen hebben op iemands gezondheid en zelfredzaamheid. Op 13 februari 2019 kwamen maar liefs 325 mensen naar een conferentie in Drachten: mensen uit de zorgsector, het maatschappelijk werk, uit het onderwijs en van de gemeente. Onder hen ook EPALE-ambassadeurs Wouter Heijne (panellid en betrokken bij de organisatie) en Jumbo Klercq (deelnemer). Ze bezochten deze bijeenkomst die gewijd was aan hoe lage taalvaardigheid bij mensen te herkennen en dat bespreekbaar te maken in het kader van hun gezondheid en zelfredzaamheid.

De Koning Boudewijnstichting wenst projecten te steunen die ijveren voor de toegang tot, het kunnen werken met en het gebruiken van digitale media door publieksgroepen voor wie dit een onbekende wereld is en die geen beroep doen op digitale ruimtes en ook niet op verenigingen die hen een digitale toegang en opleiding kunnen aanbieden.

'Lezen is voor iedereen', dat is het motto van Eenvoudig Communiceren. Deze uitgeverij geeft al meer dan twintig jaar boeken en kranten uit in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands.

15 april 2019
by NSS EPALE Nederland
(nl)

Rein Callewaert is medewerkster van het scholenproject bij Centrum Basiseducatie Brusselleer. Dankzij het Erasmus+ project 'Bridging the key skills gap' ging zij van 12 januari tot 10 februari 2019 naar Hogeschool Rotterdam op jobshadowing. De focus lag op ouderbetrokkenheid bij laaggeletterde ouders. Het werd een lange en bijzonder rijke jobshadowing. Haar verslag deelt zij hier.

17 februari 2019
by Rein Callewaert
(nl)

Woorden zijn betekenisdragers van de werkelijkheid om ons heen. Dat kunnen concrete objecten zijn (een stoel bijvoorbeeld) maar ook concepten (bijvoorbeeld liefde). Over de eerste categorie is doorgaans weinig discussie mogelijk, maar over de tweede des te meer.

31 januari 2019
by NSS EPALE Nederland
(nl)
1 Reacties

Veel organisaties in de sociaal-culturele sector zetten in op empowerment. Een vrij moderne methodologie die hier naadloos op aansluit: digital storytelling. Veronique De Leener, directeur van MAKS vzw mag zich samen met haar collega’s een Belgische pionier noemen op vlak van digital storytelling. En dan vooral over hoe ze het inzet als tool om sociale uitsluiting tegen te gaan.  

26 december 2018
by Ronny Leenknegt
(nl)

Via het KA2-partnerschap Hand in Hand van Erasmus+ wisselen vijf Europese organisaties voor een leven lang leren (bibliotheken en centra voor volwasseneneducatie) onderling praktijken uit om hun dienstverlening te verbeteren en toegankelijker te maken voor hun klanten. Zo willen ze onderzoeken welke stappen bibliotheken en centra voor volwasseneneducatie kunnen nemen om uit te groeien tot multifunctionele leercentra. 

30 november 2018
by NSS EPALE Nederland
(nl)
vrijdag 19 april 2019, Turkey

Seminars for Internet Week

eminars for internet week will be organized by Distance Education Application and Research Center and Computer Education and Instructional Technology Department of Gazi University. The following four areas will be covered in the event: • cyber security, • blockchain technology, • web programming from past to present, • development of the internet and computer networks
zaterdag 10 augustus 2019 tot vrijdag 16 augustus 2019, Germany

EARLI 2019

The European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) is an international networking organisation for junior and senior researchers in education. Representing over 2000 members in more than 60 countries, EARLI is the biggest educational association in Europe

zaterdag 10 augustus 2019 tot zondag 11 augustus 2019, Germany

JURE 2019

In times of constant changes, the future is a moving target - difficult to predict and prepare for. Yet, education is doing just that. At the 18th biennial EARLI Conference and the accompanying 23rd Conference of the Junior Researchers of EARLI, researchers in learning and instruction from all over the world come together to discuss current research findings. In order to think tomorrow’s education and education research, it is crucial to relate new findings to what we already know and elaborate how this will help foster sustainable learning processes and navigating what is yet to come.

donderdag 23 mei 2019, Belgium

« Numérisation des services publics : quelle prise en compte des publics peu qualifiés et illettrés ? »

Lire et Ecrire Communauté Française organise le 23 mai 2019 à Bruxelles, un séminaire où sera abordée la question urgente de l’effet des nouvelles technologies sur la société et plus particulièrement sur les publics peu ou pas lettrés. 

donderdag 25 april 2019, Slovakia

Sú základné zručnosti témou pre Slovensko? Konferencia projektu BLUESS

Konferencia zameraná na tému podpory rozvoja základných zručností:
- O akých zručnostiach vlastne hovoríme a kto sa nimi má zaoberať?
- Potrebuje Slovensko riešiť otázku čitateľskej gramotnosti?
- Aké prístupy je vhodné používať pri rozvoji základných zručností u nízkokvalifikovaných osôb?
- Aké prístupy sa využívajú v EÚ?

Konferencia je otváracím podujatím projektu BLUESS - Plán rozvoja základných zručností v SR, ktorý podporila Európska komisia v rámci programu EaSI (Program pre zamestnanie a inovácie).​

maandag 23 september 2019 tot vrijdag 27 september 2019, Belgium

EAEA YST 2019

EAEA develops in-service trainings and organises study-visits in order to increase adult education professionals’ knowledge about the European Union, to deepen understanding of the European education and training policies and to allow the exchange of experiences and good practice among participants.

donderdag 23 mei 2019 tot woensdag 29 mei 2019, Greece

7 Day Summer Course Transformative Learning through the Use of Art: Emphasis on the use of Cinema, Fine Arts & Ancient Drama

7 Day Summer Course

Transformative Learning through the Use of Art: 

Emphasis on the use of Cinema, Fine Arts & Ancient Drama

CRETE, HERAKLION, GREECE 23-29 MAY 2019

CAPSIS ASTORIA HOTEL 4*, HERAKLION CITY CENTER,

(with swimming pool and a view of the Aegean Sea)

THEMATIC FIELDS OF THE TRAINING

  • Lifelong Learning
  • Transformative Learning
  • Pedagogy and Didactics
  • Classical Studies
  • Drama Theatre and Performance Studies
  • Fine Arts 
  • Philosophical Studies

LANGUAGE USED FOR THE TRAINING

English

Het Kohnstamm Instituut heeft een literatuurstudie uitgevoerd: welke specifieke taalproblemen ervaren laaggeletterde ouderen, wat zijn voor hen belemmerende en bevorderde factoren om deel te nemen aan scholing en wat zijn effecten van interventies om taalvaardigheden van deze ouderen te verbeteren?

Onze huidige maatschappij is een digitale kennissamenleving. Een persoon die problemen heeft met lezen, schrijven, cijfers of computers kan dan lastig meekomen. Zo'n persoon noemen we 'laaggeletterd'. Deze publicatie richt zich op het deel van laaggeletterdheid dat te maken heeft met cijfers: laaggecijferdheid.

Digitaalhulpplein.nl: een online toolkit die oefenlocaties ondersteunt bij het uitwerken van dienstverlening rondom digitale basisvaardigheden. Maar ook een hulplijn die inwoners doorverwijst naar een oefenlocatie in de buurt, een database met aanbieders van cursussen en een digizelftest.

Het Nederlandse onderzoeksproject van Syncasso en Kredietbank Nederland zoekt uit hoe leesvaardigheid een impact heeft op financiële problemen.

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Ook aan beginnende en moeilijke lezers. Vocvo wil lezen en leesplezier bevorderen bij de laaggeletterde volwassenen die de Centra voor Basiseducatie bereikt. In de folder 'Voorlezen... passie voor mensen en verhalen' vind je een waaier aan voorleesactiviteiten.

Geen zoekresultaten