chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Basisvaardigheden

'Iedereen telt mee', ‘Het moet en kan beter en sneller, ‘maak slim gebruik van de al aanwezige kennis, hulpmiddelen en samenwerking voor meer draagvlak en impact,’: dit was de kern van het pleidooi van diverse partijen die op 11 juni 2019 gezamenlijk een petitie aan de vaste Kamercommissie voor OCW aanboden. 

Samen gaan we voor een geletterd Nederland! Van 9 tot en met 15 september 2019 komen honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland. De 15e editie van de Week van de Alfabetisering van Stichting Lezen & Schrijven staat dit jaar in het teken van het thema DURF! 

Veel tekst, kleine lettertjes... bijsluiters van medicijnen blijken slecht gelezen te worden. Dat moet veranderen, vindt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. En daarom komt er nu een proef. Met hulp van icoontjes moeten bijsluiters begrijpelijker worden.

Ruim 7 procent van de Vlaamse 18- tot 24-jarigen heeft geen diploma secundair onderwijs behaald en volgt geen onderwijs of opleiding meer. Dat aandeel vroegtijdige schoolverlaters is de afgelopen 20 jaar gehalveerd. In 1999 lag dat aandeel nog op 13,6 procent. Dat blijkt uit cijfers die Statistiek Vlaanderen heeft vrijgegeven.

Agoria will develop a so-called 'digital skills passport' by 2020 for 4.5 million working Belgians. The technology federation announced this during a study day on the future of the labor market. Agoria is joining forces with the employment agencies VDAB, Actiris and Forem and various IT companies.

Het aantal jongeren dat de schoolbanken vroegtijdig verlaat zonder diploma is in het schooljaar 2016-2017 gestegen naar 7.524 of 11 procent. Het schooljaar voordien ging het nog om 10,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Volgens haar is de stijging vooral toe te schrijven aan de krapte op de arbeidsmarkt.

Meer mensen bereiken met een aanbod op maat. Dat is de eerste maatregel die genoemd wordt in de Kamerbrief over de aanpak Laaggeletterdheid die in maart van dit jaar verscheen. Bij CINOP zijn we al meer dan 20 jaar direct betrokken bij diverse maatschappelijke projecten en ontwikkeling op het gebied van Laaggeletterdheid. Hoe dan?

11 juni 2019
by Huub Dekkers
(nl)

Leren in de educatie is een reeks artikelen voor iedereen die volwassenen begeleidt bij het uitbreiden of bijsprijkeren van hun basisvaardigheden. Een artikelenreeks over taal, rekenen, digitale vaardigheden en vaardigheden die je nodig hebt als het gaat om omgaan met gezondheid, opvoeding, werk, leren, rondkomen met je geld. 

'Lezen is voor iedereen', dat is het motto van Eenvoudig Communiceren. Deze uitgeverij geeft al meer dan twintig jaar boeken en kranten uit in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands.

15 april 2019
by NSS EPALE Nederland
(nl)

Rein Callewaert is medewerkster van het scholenproject bij Centrum Basiseducatie Brusselleer. Dankzij het Erasmus+ project 'Bridging the key skills gap' ging zij van 12 januari tot 10 februari 2019 naar Hogeschool Rotterdam op jobshadowing. De focus lag op ouderbetrokkenheid bij laaggeletterde ouders. Het werd een lange en bijzonder rijke jobshadowing. Haar verslag deelt zij hier.

17 februari 2019
by Rein Callewaert
(nl)
donderdag 27 juni 2019, Italy

Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete

Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca Ufficio Scolastico Regionale per il Lazio

CPIA 10 CENTRO PROVINCIALE ISTRUZIONE ADULTI FORMIA

Progetto CRS&S seconda annualità – DD 1538/2017 – Piano nazionale triennale della ricerca

“Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete”

Evento Conclusivo e di Restituzione Giovedì 27.06.2019 - ore 10.00 presso IPSOA “CELLETTI” FORMIA

 

Programma - Saluti della Dirigente Scolastica dell’ “IPSOA” Celletti – Formia Prof.ssa Monica Piantadosi

woensdag 4 september 2019 tot maandag 9 september 2019, Estonia

Contact Seminar "Enhancing Digital Competences in Education and Training"

Apply now for funding to attend the Erasmus+ Transnational Cooperation Activities' (TCA) event to find partners with similar interests and develop ideas for the new Key Action 2 Strategic Partnerships on the issue of ICT and digital skills. The deadline for applications is Monday, 1 July 2019.

dinsdag 15 oktober 2019, Belgium

Studiedag 'Voorlezen aan ouderen'

In 2019 vallen Voorleesweek en Ouderenweek samen van 16 tot 24 november. Voor LINC de gelegenheid om de kracht van voorlezen aan - de zeer diverse groep - 'ouderen' in de verf te zetten.

donderdag 13 juni 2019

Alfabetizzazione emergente nell’apprendimento degli adulti

ANILS, sezione di Prato-Pistoia, è lieta di invitare al seminario di formazione gratuito “Alfabetizzazione emergente nell’apprendimento degli adulti” tenuto da Katia Raspollini, docente di istruzione degli adulti.

Il seminario avrà luogo il giovedì 13 giugno dalle ore 17.00 alle ore 19.00 presso Aula Magna del Convitto Nazionale Cicognini di Prato (Piazza del Collegio n.13 – Quartiere centro).

dinsdag 16 juli 2019, United Kingdom

Education for Sustainable Development and Global Citizenship

This conference is for educators in the post 16 sector. It will share the results of an Erasmus + Strategic Partnership project on Education for Sustainable Development and Global Citizenship (ESDGC) in the context of the Sustainable Development Goals agreed by world leaders, and the need to develop the capacities to navigate an increasingly globalised interdependent and digitally-interconnected world.

Lees je wel eens voor aan volwassenen? Maar ontvang je de voorleespakketjes van LINC nog niet? Dan is het hoog tijd om je te abonneren op deze mooie bundels.

Er is heel wat digitaal lesmateriaal dat je kan gebruiken voor cursisten. Mediawijs verzamelde beknopte stappenplannen, proevertjes, uitgebreide handleidingen en oefeningen over basis ICT-vaardigheden. Je kan ook aan de slag met smartschool-testaccounts voor de Centra Basiseducatie. Hiermee kan je met je cursisten oefenen in deze digitale omgeving.

Het Kohnstamm Instituut heeft een literatuurstudie uitgevoerd: welke specifieke taalproblemen ervaren laaggeletterde ouderen, wat zijn voor hen belemmerende en bevorderde factoren om deel te nemen aan scholing en wat zijn effecten van interventies om taalvaardigheden van deze ouderen te verbeteren?

Onze huidige maatschappij is een digitale kennissamenleving. Een persoon die problemen heeft met lezen, schrijven, cijfers of computers kan dan lastig meekomen. Zo'n persoon noemen we 'laaggeletterd'. Deze publicatie richt zich op het deel van laaggeletterdheid dat te maken heeft met cijfers: laaggecijferdheid.

Digitaalhulpplein.nl: een online toolkit die oefenlocaties ondersteunt bij het uitwerken van dienstverlening rondom digitale basisvaardigheden. Maar ook een hulplijn die inwoners doorverwijst naar een oefenlocatie in de buurt, een database met aanbieders van cursussen en een digizelftest.

Het Nederlandse onderzoeksproject van Syncasso en Kredietbank Nederland zoekt uit hoe leesvaardigheid een impact heeft op financiële problemen.

Geen zoekresultaten