chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Leerobstakels

Emel Kilic, masterstudente agogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, bevroeg voor haar eindverhandeling 41 vrouwen en mannen tussen 20 en 48 jaar oud die minstens een bachelordiploma behaalden in hun land van herkomst over de problemen die zij ondervinden tijdens hun opleiding in het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en hoe een integratieproces verloopt in de realiteit. In samenwerking met het Minderhedenforum bestudeerde Emel Kilic hun Nederlands, hun positie en slaagkansen in het volwassenenonderwijs en hun inburgeringsproces.

Het ministerie van OCW voert samen met Stichting Lezen & Schrijven het GOAL-project uit in Nederland. GOAL (Guidance and Orientation for Adult Learners) is een internationaal project waarin ruim 20 organisaties uit 6 verschillende landen methoden uitproberen om volwassenen met lage basisvaardigheden en een lage opleiding te begeleiden naar relevante scholing in de buurt. In Nederland wordt gebruik gemaakt van het succesvol bewezen ondersteuningsprogramma Taal voor het leven.
GOAL staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het GOAL-project is opgezet met steun van het Erasmus+-programma van de Europese Unie in sleutelactie 3 (KA3 - steun voor beleidshervorming). De partners van het project zullen in 6 landen van de EU, waaronder Vlaanderen, een experimentele dienst opzetten waar laaggeschoolde volwassenen terecht kunnen voor leertrajectbegeleiding.
Van 30 september tot 4 oktober 2015 vond de tweejaarlijkse conferentie van EPEA (European Prison Education Association) plaats in Antwerpen, België. Op de tweede conferentiedag trok een zeer internationaal gezelschap conferentiegangers naar de gloednieuwe gevangenis in Beveren om daar met eigen ogen te zien welke mogelijkheden er zijn voor gedetineerden om te leren .
In de gevangenissen van Brugge en Hasselt liep in juni 2015 het project ‘Ladies on the move’. Dit onderwijsproject voor vrouwelijke gedetineerden was een onderdeel van FEFI, een internationaal project gefinancierd door de Europese Unie met 8 Europese partnerlanden waarvan België er één was. Het project focust op de onderwijsbehoeften van vrouwelijke gedetineerden en wil de deelname aan gevangeniseducatie bevorderen. Op 24 september 2015 vindt de slotconferentie plaats in Brussel. U kan dit gebeuren volgens tijdens een videoconferentie.
Zorgboerderijen bieden maatschappelijke, opvoedkundige en gezondheidszorg voor mensen uit verschillende kwetsbare groepen op basis van een gestructureerd activiteitenprogramma op de boerderij. Zij bevorderen de geestelijke en lichamelijke gezondheid door mensen de gelegenheid te bieden mee te werken op het land. Andrew McCoshan bezocht Nineveh Ridge Care Farm in Engeland om meer te weten te komen.

Pierre Hoerter is wijnbouwer en werkt sinds 23 jaar in een lerende onderneming, AVS Traiteur, die is voortgekomen uit het vroegere Europese programma Horizon 1. In dit bedrijf zijn personen met een handicap of met specifieke behoeften werkzaam. Zo integreren zij beter in de maatschappij als geheel. Sindsdien heeft hij samen met het Franse Erasmus+-agentschap voor onderwijs en opleiding diverse projecten gerealiseerd, waaronder het project "Zero Barrier", met een begroting van 333 777 euro.

16 december 2016
by NSS EPALE Nederland
(nl)
0 Reacties
Patiënt zijn is best lastig. Afspraken met zorgverleners duren vaak te kort en dat kan de patiënt een opgejaagd gevoel geven. Patiënten hebben soms pijn of ze zijn bang en overdonderd. Deze moeilijkheden worden nog eens versterkt als de patiënt moeite heeft met het lezen, schrijven of spreken van de taal.
1 mei 2016
by Gáby VAN VUGT
(en)
0 Reacties
De definitie van het woord ‘geletterdheid’ is simpel: het vermogen om te lezen en te schrijven – en toch leidt de exacte betekenis ervan steeds weer tot discussie. Van zo’n discussie is vaak sprake bij Europese projecten, aangezien ‘geletterdheid’, als vertaling van het Engelse ‘literacy’, niet in alle talen hetzelfde inhoudt. Dit geldt ook voor andere vormen van het woord, zoals ‘geletterd’, vandaar dat in het Nederlands ook wel de term ‘gezondheidsvaardigheden’ wordt gebruikt.
26 april 2016
by Gáby VAN VUGT
(en)
0 Reacties
De huidige vluchtelingencrisis maakt duidelijk hoe belangrijk de rol van de volwasseneneducatie is bij de integratie van migranten in de Europese Unie. Om het publieke debat hierover een duwtje in de rug te geven, organiseert EPALE van 25 tot 29 april een themaweek over 'Migratie en de volwasseneneducatie'. Jij kan je bijdrage leveren door nieuws, materialen of je mening te delen met je collega's uit de rest van Europa. Of neem deel aan de (schriftelijke) discussie en laat van je horen.
25 april 2016
by Karine Nicolay
(en)
0 Reacties
Alle lidstaten kampen met uitdagingen bij het terugdringen van de recidivecijfers door ex-gedetineerden te helpen om na het uitzitten van hun straf met succes te re-integreren in de samenleving. Volwasseneneducatie kan hierbij een belangrijke rol spelen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? EPALE correspondent Ian Atkinson ging op onderzoek.
25 januari 2016
by Marissa VAN DER VALK
(en)
0 Reacties
In de meeste Europese gevangenissen wordt een vorm van onderwijs aangeboden. Toch zijn er grote onderlinge verschillen in het aanbod en de manier waarop dat wordt georganiseerd en gepresenteerd. Annet Bakker, voorzitter van de European Prison Education Association (EPEA) bespreekt de uitdagingen.
25 januari 2016
by Marissa VAN DER VALK
(en)
0 Reacties
Ria Akkersdijk, projectleider Kennis Ontwikkeling Friesland/ Leren en Werken bezocht het Friesland College, FC Extra, waar volwassenen kennis maken met de Nederlandse taal en rekenvaardigheden. Zij interviewde daar Tineke Leyten, laaggeletterd, maar vooral vastbesloten om daar iets aan te doen. Een verslag.
19 november 2015
by Marissa VAN DER VALK
(en)
0 Reacties
maandag 16 januari 2017, France

Semana del aprendizaje móvil 2017

La Semana del Aprendizaje Móvil 2017 (MLW, por sus siglas en inglés), organizada conjuntamente por la UNESCO y ACNUR, se celebrará del 20 al 24 de marzo en la Sede de la UNESCO bajo el tema “La educación en situaciones de emergencia y de crisis”.

Estará dedicada a examinar los modos en los que la tecnología puede ayudar a resolver las necesidades educativas de los refugiados y de los estudiantes desplazados por situaciones de crisis o emergencia.

 

dinsdag 19 september 2017 tot vrijdag 22 september 2017
, Austria

ÖFEB-Kongress 2017

Die Österreichische Gesellschaft für Forschung und Entwicklung im Bildungswesen (ÖFEB) und die Pädagogische Hochschule Vorarlberg veranstalten in Kooperation mit den Hochschulen des Verbunds LehrerInnenbildung West zum ÖFEB-Kongress 2017. Der Kongress steht unter dem Motto "Bildung: leistungsstark . chancengerecht . inklusiv?". Im Zentrum stehen Fragen nach Gelingensbedingungen zur Gestaltung erfolgreicher Bildungssysteme und Bildungsprozesse über die Lebensspanne hinweg. Keynote Speaker ist neben anderen Ingrid Gogolin (Universität Hamburg).

maandag 12 juni 2017 tot zondag 18 juni 2017
, Poland

Jump Over The Walls. Biography, European Citizenship and Women’s Empowerment. Workshop.

The aim of the course is to present, how to apply biographical method into empowering education. The participants will try out the educational and empowering instrument, which is biographical workshop on the most recent history of the emancipation of women. The workshop is addressed to educators, NGO-activists, gender studies academic teachers and in generally to participants from West, East and Central Europe and from the other countries.

Workshop will be conducted by two experts:

NEET is het acroniem voor 'Not in Education, Employment or Training’. De NEET-ratio geeft het aandeel jongeren weer dat niet aan het werk is en geen onderwijs of opleiding volgt. Het Steunpunt Werk bekijkt in deze publicatie eerst de evolutie van het aandeel NEET-jongeren in Vlaanderen en plaatst de Vlaamse situatie in een Europees perspectief.

In deze animatiefilm vertelt de populaire soap-acteur Pol Goossen het verhaal van Gloria, Samira en Ludwik. Dit zijn drie mensen die naar school gaan om Nederlands te leren. “Ik dacht dat Nederlands leren voor iedereen in dezelfde rechte lijn verloopt. Dat je aan het einde van de weg goed Nederlands spreekt” ,zegt Pol. De weg naar goed Nederlands is echter lang en vol hindernissen. Dezelfde inspanningen leiden niet tot dezelfde resultaten. En niet iedereen bereikt uiteindelijk hetzelfde niveau. "Als we allemaal een beetje moeite doen, verstaan we mekaar wel", besluit Pol.

No results found