chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Leerobstakels

Talent van jonge vluchtelingen te vaak onbenut, "kopte het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) naar aanleiding van een recent onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat een taalachterstand onder jonge vluchtelingen hun studieloopbaan in de weg staat. Het Begint met Taal herkent deze geluiden en heeft daarvoor een methodiek ontwikkeld: Taal & Toekomst.

Emel Kilic, masterstudente agogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, bevroeg voor haar eindverhandeling 41 vrouwen en mannen tussen 20 en 48 jaar oud die minstens een bachelordiploma behaalden in hun land van herkomst over de problemen die zij ondervinden tijdens hun opleiding in het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en hoe een integratieproces verloopt in de realiteit. In samenwerking met het Minderhedenforum bestudeerde Emel Kilic hun Nederlands, hun positie en slaagkansen in het volwassenenonderwijs en hun inburgeringsproces.

Het ministerie van OCW voert samen met Stichting Lezen & Schrijven het GOAL-project uit in Nederland. GOAL (Guidance and Orientation for Adult Learners) is een internationaal project waarin ruim 20 organisaties uit 6 verschillende landen methoden uitproberen om volwassenen met lage basisvaardigheden en een lage opleiding te begeleiden naar relevante scholing in de buurt. In Nederland wordt gebruik gemaakt van het succesvol bewezen ondersteuningsprogramma Taal voor het leven.
GOAL staat voor Guidance and Orientation for Adult Learners. Het GOAL-project is opgezet met steun van het Erasmus+-programma van de Europese Unie in sleutelactie 3 (KA3 - steun voor beleidshervorming). De partners van het project zullen in 6 landen van de EU, waaronder Vlaanderen, een experimentele dienst opzetten waar laaggeschoolde volwassenen terecht kunnen voor leertrajectbegeleiding.
Van 30 september tot 4 oktober 2015 vond de tweejaarlijkse conferentie van EPEA (European Prison Education Association) plaats in Antwerpen, België. Op de tweede conferentiedag trok een zeer internationaal gezelschap conferentiegangers naar de gloednieuwe gevangenis in Beveren om daar met eigen ogen te zien welke mogelijkheden er zijn voor gedetineerden om te leren .
In de gevangenissen van Brugge en Hasselt liep in juni 2015 het project ‘Ladies on the move’. Dit onderwijsproject voor vrouwelijke gedetineerden was een onderdeel van FEFI, een internationaal project gefinancierd door de Europese Unie met 8 Europese partnerlanden waarvan België er één was. Het project focust op de onderwijsbehoeften van vrouwelijke gedetineerden en wil de deelname aan gevangeniseducatie bevorderen. Op 24 september 2015 vindt de slotconferentie plaats in Brussel. U kan dit gebeuren volgens tijdens een videoconferentie.