chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Leermiddel

Projecten lokaal samenwerken aan zorgzame buurten

Taal: NL

Gepost door Karine Nicolay

Een zorgzame buurt, waar mensen mekaar kennen en voor mekaar zorg dragen: iedereen wil dat wel, maar het komt niet vanzelf. Het bewustzijn groeit dat daar actief en op maat van de buurt aan moet worden samengewerkt door lokale actoren, van buurtbewoners over verenigingen en lokale besturen tot professionele zorgverstrekkers. Het Fonds Dr.Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, erkent de kracht van buurten en ondersteunt 34 concrete praktijken die lokale zorgnetwerken uitbouwen, buurtbewoners engageren en zo de eerstelijnszorg verbeteren.

Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, investeert vanaf dit jaar stevig in een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg. Een eerste pad is de steun aan bestaande of nieuwe projecten die bijdragen aan de levenskwaliteit van kwetsbare buurtbewoners. Een onafhankelijke jury koos 34 projecten uit, die elk een financiële steun krijgen van maximaal 10.000 euro. Als bijlage vindt u de beschrijving en contactgegeven van de 19 projecten in Vlaanderen, 9 in Brussel en 6 in Wallonië.

In de lijst vindt u snel terug waar in uw regio initiatieven worden uitgebouwd. Zo gaat bijvoorbeeld een team in Genk op pad met ervaringsdeskundige ‘ambassadeurs’ om kwetsbare migrantenouderen te ontmoeten en hen het zorgaanbod te leren kennen. In Laarne gaan talentscouts op zoek naar talenten om onderlinge hulp een duwtje te geven. In Wevelgem zet het lokale dienstencentrum antennes op in wijken die verder van het centrum liggen en versterkt vandaaruit het netwerk van lokale zorgactoren. En in Leuven werken de stad en het Lokale Dienstencentrum Ruelenspark samen aan ‘Zorgzaam Terbank’, een zorgzame buurt waarbij inwoners, organisaties, diensten en scholen worden betrokken.

Zo stimuleert het Fonds lokale actoren om interdisciplinair samen te werken aan het uitbouwen en verduurzamen van zorgzame buurten. Denk aan spelers zoals een mantelzorgers, een vrijwilligersorganisatie, een buurthuis, een schoolcomité, een (sociale) ondernemer,… die aansluiting zoeken bij eerstelijnswerkers , of omgekeerd. 

Auteurs van het materiaal: 
Koning Boudewijnstichting
Publicatiedatum:
donderdag, 15 november, 2018
Taal van het document
Type materiaal: 
Studies en rapporten
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn