chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Nieuws

Verslag congres European Prison Education Association

27/03/2018
Taal: NL

Van 16 tot 19 november 2017 vond het tweejaarlijkse congres van de European Prison Education Association (EPEA) plaats in Wenen, met als centraal thema: ‘Beyond Frontiers: Challenges. Opportunities. Aspirations’. EPEA is een Europese niet-gouvernementele organisatie bestaande uit professionals zoals leerkrachten, vormingswerkers, gevangenisdirecties, onderzoekers, vrijwilligers en andere personen die werken rond leren in detentie. Dit Europees netwerk promoot leren in detentie vanuit de aanbevelingen van de Raad van Europa. Vanuit Klasbak vzw, de Belgische afdeling van EPEA, namen we deel aan het congres. In deze bijdrage rapporteren we over een aantal interessante projecten die gepresenteerd werden. We hopen via deze bijdrage informatie uit dit Europees netwerk te verspreiden bij praktijkmensen in België.

Door An-Sofie Vanhouche, Dorien Brosens, Liesbeth De Donder, Gert Hurkmans

/epale/pl/file/fotoconferentie1002jpgfoto_conferentie_1_002.jpg

Participatie van gedetineerden aan leeractiviteiten

In een eerste workshop (georganiseerd door Sally Garratt, Nina Champion en Nigel Gibson) bespraken praktijkmensen hoe suggesties en feedback van gedetineerden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en realisatie van een kwalitatief leeraanbod afgestemd op hun noden. Het is belangrijk naar de stem van gedetineerden te luisteren bij de uitwerking van het leeraanbod om zo gevangeniseducatie te verbeteren. Er werden nieuwe praktijken besproken waarbij de stem van studenten centraal staat. In het Verenigd Koninkrijk probeerden Novus en the Prisoners’ Education Trust door middel van een toolkit de participatie van gedetineerden te vergroten. Hoewel deze toolkit werd ontwikkeld in de penitentiaire context van het Verenigd Koninkrijk, biedt deze interessante inzichten en ideeën om gelijkaardige initiatieven op te starten in andere landen. In het eerste deel bespreken de auteurs hoe participatiemogelijkheden ontwikkeld en ingevoerd worden: wat betekent het om gedetineerden te laten participeren in de ontwikkeling van een leeraanbod? Hoe versterkt dit gedetineerden? Wat zijn de voordelen van deze vorm van participatie en hoe beïnvloedt dit het stoppen van het plegen van criminele feiten? Het tweede deel van de toolkit is een praktische gids met templates om aan de slag te gaan in een concrete gevangeniscontext. Bovendien geeft men verschillende voorbeelden van de manier waarop verschillende praktijkmensen de toolkit gebruikten en implementeerden in hun gevangenis. De toolkit is gratis online beschikbaar.

/epale/pl/file/toolkitpng-0toolkit.png

 

In twee andere workshops (georganiseerd door Terje Manger, Flore Croux, Arve Asbjornsen, Dorien Brosens, Liesbeth De Donder) werden onderzoeksresultaten over participatie van gedetineerden aan leeractiviteiten in Belgische en Noorse gevangenissen gepresenteerd. In een eerste deel lag de focus op buitenlandse gedetineerden. Het aantal buitenlandse gedetineerden in Europese gevangenissen groeide de laatste jaren sterk. Bovendien ligt het aantal buitenlandse gedetineerden in België (40.1%) en Noorwegen (34%) hoger t.o.v. het Europese gemiddelde (22.1%). Ondanks deze stijging besteden onderzoekers weinig aandacht aan hun deelname aan activiteiten in de gevangenis. In Noorwegen bleek de helft van de buitenlandse gedetineerden deel te nemen aan leeractiviteiten tijdens hun detentieperiode. Het Noorse onderzoek toonde aan dat dit de 3 belangrijkste barrières waren voor buitenlandse gedetineerden om deel te nemen aan leeractiviteiten:

  • onvoldoende toegang tot ICT-faciliteiten en het internet,
  • voorkeur om te gaan werken in de gevangenis en
  • een gebrek aan informatie over de leermogelijkheden.

Uit het Belgische onderzoek bleek dat er een aantal participatiebarrières zijn die specifiek zijn voor buitenlandse gedetineerden. Zo konden ze niet deelnemen aangezien er niet voldoende aangepaste cursussen zijn. Sommige gedetineerden wilden bijvoorbeeld geen Nederlands leren aangezien ze niet in België willen blijven na detentie. Voor hen zijn cursussen in andere talen interessanter, maar die werden niet aangeboden. Daarnaast werden ook in België het gebrek aan informatie aangehaald als een belangrijke participatiebarrière voor buitenlandse gedetineerden. In een tweede deel werden de barrières die alle gedetineerden ondervinden besproken. De resultaten van beiden onderzoeken toonden aan dat zowel institutionele (vb. gebrek aan informatie, moeten kiezen tussen 2 activiteiten aangezien deze op dezelfde moment doorgaan), situationele (vb. nog niet weten hoe lang men in de gevangenis zal verblijven, geen interesse hebben in educatie) en dispositionele (vb. moeilijkheden met lezen en schrijven, moeilijkheden om te concentreren in de gevangenis) factoren een barrière kunnen vormen om deel te nemen aan educatieve activiteiten.

Changing prison identities

Hoewel criminologisch en educatief onderzoek reeds lange tijd aanneemt dat educatie een positieve bijdrage levert om te stoppen met het plegen van criminaliteit, hebben gedetineerden niet zelden een negatieve houding ten aanzien van formeel onderwijs. Desondanks kunnen opleidingen hen de nodige ondersteuning bieden om toekomstplannen te realiseren. In deze sessie stelde de Thomas Hopkins de resultaten van een onderzoek voor over een geletterdheidstraining waarbij gedetineerden elkaar ondersteunen bij het lezen van boeken (The Shannon Trust Turning Pages). Dankzij de peer support van medegedetineerden ontwikkelden gedetineerden meer zelfvertrouwen en een positievere houding ten aanzien van educatie. Gedetineerden hadden bovendien een positieve visie op hun toekomst waarbij ze vertrouwen kregen in hun onafhankelijkheid, kansen op de arbeidsmarkt en zelfontwikkeling. 

/epale/pl/file/turningpagespng-0turning_pages.png

 

Naast geletterdheidstrainingen kunnen ook kunstprojecten bijdragen aan een positief zelfbeeld. In lijn met de resultaten van het vorige onderzoek kunnen ook creatieve vaardigheden bijdragen tot een positief zelfbeeld en verandering van attitudes (resultaten gepresenteerd door Pris Tatipikalawan en Toine Bakermans).

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn