chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Ilse Arens en Christel Hendriks van het Centrum voor Volwassenenonderwijs VOLT vertelden tijdens de VOCVO-uitwisseldag in mei 2017 over hun TOEKAN-initiatief. Met TOEKAN trachten ze instromers van OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers) in hun CVO te helpen naar een diploma secundair onderwijs. Sinds 2016 heeft het centrum een heus TOEKAN-beleid waarin een zeer nauwe samenwerking tussen het tweedekansonderwijs en NT2 centraal staat.
20 september 2017
by Renilde REYNDERS
(en)

Tijdens de VOCVO-trefdag in mei 2017 maakten we kennis met Johannes Rumbaut - educatief medewerker Centrum voor Basiseducatie (CBE) Zuid-OOst-Vlaanderen en zijn initiatief waarmee hij de integratie van anderstalige nieuwkomers tracht te bevorderen.

De stad Aalst verwelkomt haar nieuwe anderstalige bewoners op een bijzondere wijze: via CVO’s, het CBE, promotiemateriaal van de stad zelf, infoavonden van de stad… nodigt ze hen uit om op een originele manier nader kennis te maken met hun nieuwe omgeving. Dat gebeurt aan de hand van een korte cursus die bestaat uit 5 sessies.

20 september 2017
by Renilde REYNDERS
(en)
Voorlezen heeft een positief effect: het leidt tot verbondenheid en leesplezier. Bovendien heeft voorlezen in een tweede taal dezelfde effecten als voorlezen in de eerste: taalverrijking, luistervaardigheid en concentratie nemen toe; de voorlezer heeft als moedertaalspreker een ‘model-rol’ op het vlak van uitspraak, intonatie en klemtoon en het oplossingsgericht denken wordt gestimuleerd waardoor het functioneel lezen verbetert. Voor cursisten in de volwasseneneducatie is het luisteren naar een voorlezer ontspannend: ze zijn vaak moe na een lange dagtaak.
20 september 2017
by Renilde REYNDERS
(en)