chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Lesgeven in basisvaardigheden: 10 pijlers

04/06/2019
by NSS EPALE Nederland
Taal: NL

Samenvatting Artikel 1 in de reeks Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden en faciliteren

 

Lesgeven in basisvaardigheden: 10 pijlers

Het eerste artikel in de reeks Leren in de educatie, Lesgeven, begeleiden en faciliteren van Ella Bohnenn is met name gericht op (beginnende) docenten en bespreekt 10 pijlers waarop het onderwijs in basisvaardigheden berust.

Alvorens de 10 pijlers te bespreken wordt in de inleiding aandacht besteed aan drie begrippen: basisvaardigheden, het leren van volwassenen en leren.
Het begrip basisvaardigheden wordt beschouwd vanuit de vele manieren waarop je deze kunt verwerven, het niet-statische karakter ervan en de noodzaak deze te koppelen aan de maatschappelijke en persoonlijke context. Daarmee is meteen aangegeven dat leren van volwassenen met name functioneel en zinvol moet zijn voor de leerder. Die opvatting komt in het hele artikel terug.

De auteur gaat dan in op de specifieke kenmerken van het leren van volwassenen. Volwassenen zijn geen onbeschreven bladen, ze brengen al een leven aan ervaringen en kennis mee en dat betekent dat er geen sprake is van een gezamenlijk startpunt.

Er wordt vervolgens ingegaan op de diversiteit van de doelgroep volwassenen die basisvaardigheden willen leren: ze verschillen in moedertaal, in opleidingsniveau, leerwens, leertempo en levenshouding. Bij dat laatste wordt ingegaan op de persoonlijke doelen die mensen hebben bij het leren van basisvaardigheden.
In het deel over het begrip ‘leren’ worden vier leeractiviteiten centraal gesteld en toegelicht:

 • Leren door directe ervaringen.
 • Leren door sociale interactie.
 • Leren door het verwerken van theorie.
 • Leren door nadenken.

 

10 Pijlers

De hoofdzaak van het artikel bestaat uit de bespreking van 10 pijlers voor het onderwijs in basisvaardigheden aan volwassenen. Die 10 pijlers kunnen gezien worden als praktische tips voor het docenten die lesgeven aan de doelgroep volwassenen Nederlandssprekende volwassenen. Aan bod komen:

 1. Praten over leren en mogelijke belemmeringen daarvoor.
 2. Aansluiten bij leervragen en het op peil houden van de motivatie.
 3. Het belang om goed vast te stellen wat de specifieke leervragen zijn.
 4. Aandacht voor passende leeractiviteiten en materiaal, die passen bij de leefsituatie, de leervraag, de activiteiten en de manier van leren.
 5. Het opdelen van leertrajecten in kleine stappen en het bespreken van leervorderingen.
 6. Het leggen van een relatie tussen activiteiten binnen en buiten de les.
 7. Het integreren van vakgebieden om aan te kunnen sluiten bij situaties en leervragen.
 8. Aandacht voor de omstandigheden van de cursist.
 9. Het gebruiken van de kracht van het leren in de groep.
 10. Flexibiliteit, creativiteit en de durf onorthodox te zijn.

Alle pijlers zijn voorzien van toelichting en voorbeelden. Aan het eind van het artikel staan enkele literatuurverwijzingen voor wie meer wil weten. 
Kortom een duidelijk en praktisch ingestoken artikel voor iedereen die lesgeeft in basisvaardigheden!

Het volledige artikel is hier te downloaden: https://oefenen.nl/assets/Over%20ons/Publicaties/Lesgeven%20in%20basisvaardigheden.pdf?type=file 

 

Dit bericht hoort bij het dossier Leren in de educatie.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn