chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Conferentie over 'Basic Skills' in Estland

01/07/2019
by Sara Jaminé
Taal: NL

Op donderdag 6 en vrijdag 7 juni 2019 vond de ‘European Basic Skills Network’ conferentie plaats in Tallinn, Estland. Deze conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door een van de leden van het EBSN. Als coördinator van het Strategisch Plan Geletterdheid kreeg ik een uitnodiging om meer uitleg te geven over het Vlaamse beleid rond geletterdheid.

 

Het European Basic Skills Network is een samenwerking van verschillende (politieke) stakeholders. Ze zetten zich samen in voor de basisvaardigheden van volwassenen. Ze werken nauw samen met EPALE om volwassenenonderwijs verder te ontwikkelen. 

 

De EBSN capacity building series

 

Na een kleine openingsspeech gaf EBSN een interessante presentatie over de online leerpaden die ze aan het ontwikkelen zijn over basisvaardigheden. De leerpaden bieden inzicht over 5 belangrijke thema's met betrekking tot het versterken van basisvaardigheden bij volwassenen.

 

  1. integrated policy
  2. migration
  3. digital inclusion
  4. workplace literacy
  5. family learning

 

Over deze topisc ontwikkelen ze OER (Open Educational Research) en MOOCs. OER bestaan uit begeleide presentaties die gratis en zonder registratie toegankelijk zijn. De MOOCs zijn veel directiever en bestaan uit gefaciliteerde online lessen die binnen een week moeten worden afgelegd. Nadien ontvang je een ‘bewijs’ van je verworven kennis. Het doel van deze leerpaden is om beleidsmedewerkers inzicht te doen verwerven in deze onderwerpen. Het is een goede manier om mensen die nieuw zijn op het thema in te werken. Meer lezen.

 

Upskilling Pathways: een update

 

Paul Holdsworth van de Europese Commissie vertelde over de realisaties van de Upskilling Pathways aanbeveling. Het Europees beleid moedigt lidstaten aan om een aanbod te voorzien voor laaggeschoolden. Hiervoor stellen ze een 3-trappen aanpak voor: 'skills assessment', 'tailored learning offers' en 'validation and recognition'. Meer lezen.

 

Workshops

 

Na het plenaire gedeelte waren er workshops om uit te kiezen. Tijdens een van deze workshops mocht ik meer uitleg geven over de Vlaamse beleidsaanpak van laaggeletterdheid.

 

Alle presentaties van de andere workshops kan je vinden op de conferentiewebsite van EBSN.

 

Ik onthoud vooral de workshop van Sam Duncan die in haar presentatie de kracht van luidop lezen voor volwassenen benadrukte, want luidop lezen kan veel betekenen voor geletterdheid in een samenleving. Het is een interessante studie om door te nemen.

 

 

Conference declaration

 

Op het einde van de conferentie werd de 'conference declaration' voorgesteld. 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn