chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Bezoek aan Vlaamse EPALE-ambassadeurs in spe

14/02/2017
by NSS EPALE Nederland
Taal: NL

Op woensdag 4 en donderdag 5 januari 2017 waren Marieke Hanekamp (CINOP), Marian Janssen-de Goede, Bert -Jan Buiskool (beiden EPALE- ambassadeur in Nederland) op bezoek bij onze Vlaamse collega’s in Brussel. We waren daar op uitnodiging van het Vlaamse Agentschap voor EPALE. De Belgische afdeling is nog volop bezig met het opzetten van EPALE. Ze zijn zoekende en wilden graag van ons weten hoe wij e.e.a. in Nederland hebben aangepakt. Met name waren zij nieuwsgierig naar de rol en de taak van de ambassadeurs. Wat doen wij zoal, hoe vaak treffen we elkaar, wat is onze opdracht en wat motiveert ons? In de mooie stad Brussel hadden we om 10.00 uur afgesproken in een prachtig, statig pand in de binnenstad.

De bijeenkomst was georganiseerd door Karine Nicolay, tevens voorzitter van de bijeenkomst. Daarnaast had zij potentiële ambassadeurs uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan. Ook was de Franstalige collega van Karine, Michéle Mombeek, aanwezig. Gelukkig sprak Michéle uitstekend Nederlands dus dat werd de voertaal van het overleg. Het gaf wel de ingewikkeldheid aan van de Belgische situatie, waar rekening gehouden moet worden met drie taalgemeenschappen: het Nederlands (Vlaams), Frans en Duits. Iedere (taal)gemeenschap heeft een eigen EPALE-“afdeling” die intensief met elkaar moeten samen werken, maar ook het budget moeten verdelen. Een ingewikkelde opdracht voor onze Belgische vrienden.

Na een voorstelrondje hebben we eerst gekeken naar de manieren waarop EPALE-ambassadeurs worden ingezet in de verschillende EU landen. Marieke en Karine hebben daarvoor inspiratie opgedaan in Rome, waar zij aanwezig waren bij een EPALE- bijeenkomst (zie ook: https://ec.europa.eu/epale/nl/blog/rome-niet-op-een-dag-gebouwd-en-epale...). Karine zette de verschillende landen in een PowerPoint- uiteenzetting naast elkaar. Het werd duidelijk dat het ambassadeurschap overal anders is ingevuld. Dat riep direct goede vragen op bij de potentiële ambassadeurs.

Vervolgens gingen we in tweetallen uiteen om met elkaar verder door te praten over de rol en taak van een ambassadeur. In de gesprekken ontstonden mooie discussies. We bogen ons over de volgende vragen:

Welke achtergrond en competenties heeft een EPALE- ambassadeur?
Welke taken kan een EPALE- ambassadeur in Vlaanderen op zich nemen?
Welke ondersteuning heeft een ambassadeur nodig?
Welke vergoeding motiveert de ambassadeur?

Daarna koppelden we onze bevindingen plenair terug. Diverse taken en rollen voor EPALE-ambassadeurs werden genoemd:

Promotie van EPALE tijdens reguliere werkzaamheden en bijwonen van evenementen
Aanleveren van informatie en expertise op EPALE-website (d.m.v. blogs, artikelen en het geven van informatie over relevante evenementen) en anderen aansporen om informatie te delen
Toegang geven tot netwerken en evenementen
Vertegenwoordigen van een deel van de volwasseneneducatie (“ogen en oren”)
Het faciliteren van (sub)communities binnen EPALE
Waarborgen van kwaliteit van informatie op de EPALE-website en nuancering van discussies
Faciliteren in het organiseren van EPALE-evenementen (online en fysieke bijeenkomsten)
Klankbord voor het Agentschap over de vorm en inhoud van EPALE

Om deze taken en rollen goed uit te voeren moeten ze adequaat ondersteund worden vanuit de “National Support Services”. Verschillende competenties en achtergrondkenmerken van de ambassadeurs werden benoemd, zoals de diversiteit in achtergrond en ervaring (deskundigheid, sector, leeftijd). Rondom de taakstelling waren we eigenlijk wel duidelijk. De ambassadeurs bewegen zich op een scharnierpunt van verschillende werkvelden die zich bezighouden met verdere professionalisering van de volwasseneneducatie (professionals, onderwijsaanbieders, beleidsactoren, onderzoek en meer). Zij vertalen inzichten uit beleid en onderzoek naar de (werk)vloer en pikken de signalen van de werkvloer op voor EPALE. Daarnaast hebben zij een uitgebreid netwerk en maken in dat netwerk reclame voor EPALE. Zo groeit het platform in omvang. Het doel van EPALE is om een omgeving te zijn waar (vak)kennis te halen en te delen is voor professionals. Daarmee levert EPALE een bijdrage aan verdere professionalisering van het werkveld.

Het was een waardevolle ochtend waarin we, onze Vlaamse collega’s hebben kunnen inspireren. Zoals gewoonlijk was het te kort. Er viel nog zoveel meer te vertellen. De collega’s trakteerde ons nog op een heerlijke lunch van groentecurry met kip of een groentepannenkoekje. Met een voldaan gevoel reisden we terug. We wensen de Vlaamse collega’s veel succes met het inrichten van EPALE. Voor ons was het een heel mooi en inspirerend begin van 2017.

 

Marian Janssen- de Goede

Bert-Jan Buiskool

Marieke Hanekamp

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments

1 - 1 van 1 weergegeven
  • afbeelding van Karine Nicolay

    Dank aan Marian, Bert-Jan en Marieke om ons te ondersteunen in de uitbouw van ons ambassadeursnetwerk, en voor het mooie verslag. Wordt ongetwijfeld vervolgd...