European Commission logo
Oħloq kont
Tista’ tagħżel diversi kliem b’virgola diviżorja

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim tal-Adulti fl-Ewropa

Resource Details

RIŻORSA

Undersøgelse: Virksomheder bliver mere utilfredse med AMU

Virksomhedernes kritiske røster over for arbejdsmarkedsuddannelserne er i de seneste fire år blevet kraftigere. Færre virksomheder oplever, at AMU matcher deres behov for efteruddannelse, og samtidig har virksomheder og AMU-udbydere fået mindre kontakt. Det viser en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). Til foråret sætter en konference fokus på, om AMU er fit til fremtiden.

 

Tekst: Ulla Høst & Marianne Meinke

 

Arbejdsmarkedsuddannelserne, også kaldet AMU, spiller en stor og vigtig rolle, når det gælder om at udstyre både ufaglærte og faglærte medarbejdere med de kompetencer, som virksomhederne til enhver tid har brug for. Og selvom antallet af AMU-elever er faldet med 18 procent over en ti-årig periode, er der fortsat tale ’om en betydelig aktivitet’, som det hedder i rapporten ’Virksomhederne og AMU’, som Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, offentliggjorde den 1. december. Over en halv million kursister var igennem AMU-systemet i 2014.

 

Og for at begynde med en god AMU-nyhed, så viser undersøgelsen faktisk, at virksomhederne trods en stigende utilfredshed ikke har vendt AMU ryggen. Selvom aktiviteten på arbejdsmarkedsuddannelserne er faldet, så konkluderer rapporten nemlig, at grunden formentlig er, at der er blevet langt færre medarbejdere i målgruppen for AMU. Siden 2008 har der været et stort fald i antallet af arbejdspladser i Danmark, som varetages af personer, som har enten en erhvervs- eller grundskoleuddannelse som deres højeste uddannelse. Og ser man på andelen af virksomheder, der bruger AMU til deres medarbejdere, har tallene ligget ret stabilt fra 2007 til 2015. Mellem 29 og 31 procent af virksomhederne har brugt AMU til at opkvalificere deres ufaglærte ansatte, mens mellem 25 og 29 procent af virksomhederne har benyttet AMU til at uddanne faglært personale.

 

Rygterne om ”AMU’s snarlige død” er dermed ”stærkt overdrevne”, som chefkonsulent Michael Andersen fra EVA siger. Men når det er sagt, peger rapporten på flere punkter, hvor udviklingen går ”den forkerte vej”, siger han.

 

Mange kritikpunkter giver ”kedelig cocktail”

”Det er bekymrende, at virksomhederne på en hel række centrale punkter er blevet mere kritiske over for AMU. Når en voksende andel af virksomhederne oplever, at AMU er blevet mindre fleksibelt, og når flere virksomheder end tidligere siger, at uddannelserne ikke modsvarer deres teknologiske niveau, så er det skidt. Når kontakten mellem virksomhederne og AMU-udbyderne tilmed er blevet mindre, er det en kedelig cocktail, som må få alarmklokkerne til at ringe hos både AMU-udbydere, virksomheder og myndigheder,” siger Michael Andersen.

 

I 2011 vurderede 60 procent af virksomhederne, at udbuddet af AMU-kurser var tilstrækkeligt, men her fire år senere er tallet faldet til 55 procent. Selvom flertallet af virksomheder stadig er positive over for AMU, er der altså i dag færre virksomhederne end i 2011, der er tilfredse.

 

Færre virksomheder mener således i 2015, at forholdet mellem omkostninger og udbytte af AMU er passende. Færre virksomheder vurderer i dag, at uddannelsestilbuddet bliver tilrettelagt fleksibelt i forhold til, hvor de rent geografisk har brug for kurserne. Færre virksomheder mener, at AMU giver medarbejderen de kompetencer, virksomheden har brug for. Og færre virksomheder synes, at undervisningen passer niveaumæssigt til deres ufaglærte medarbejdere.

 

VEU-centre har ikke hjulpet AMU på vej

Ifølge EVA-rapporten ønsker halvdelen af virksomhederne sig, at AMU-udbyderne bliver mere opsøgende over for dem. Og antallet af virksomheder, som er tilfredse med, hvor udfarende AMU-udbyderne er, er faldet fra 31 procent til 25 procent i løbet af fire år. Det er overraskende, især set i lyset af, at der i samme periode har været stort fokus på at styrke kontakten mellem AMU-udbyderne og virksomhederne, siger Michael Andersen.

 

I 2010 blev 13 VEU-centre oprettet over hele landet, og ideen med centrene var netop, at de skulle fungere som én indgang til voksen- og efteruddannelsessystemet og dermed gøre det lettere for borgere og virksomheder at benytte sig af de mange voksen- og efteruddannelsestilbud, herunder AMU. Men VEU-centrenes fødsel har ikke påvirket virksomhedernes kendskab til AMU positivt. Andelen af virksomheder, der er blevet kontaktet af en AMU-udbyder, er derimod ligefrem faldet fra 34 procent i 2011 til 29 procent i 2015.

 

”Selvom vi har VEU-centrene, har virksomhederne stadig vanskeligt ved at få overblik over mulighederne. Og det er jo ellers den første forudsætning for, at virksomhederne skal blive mere interesserede i at bruge AMU. Institutioner, der udbyder uddannelserne har en særlig forpligtelse for at være opsøgende over for virksomhederne og informere om deres muligheder. Der er et forbedringspotentiale her,” siger Michael Andersen.

 

Konference: Er AMU i form til fremtiden?

På spørgsmålet om, hvorfor virksomhederne er blevet mere utilfredse i løbet af de seneste fire år, svarer Michael Andersen:

 

”Det er svært at svare på, for det bliver gætværk. Der er brug for at dykke dybere ned i de bagvedliggende årsager til kritikken, for dem fortæller undersøgelsen ikke noget om. Derfor inviterer EVA til en konference, hvor både AMU-udbydere, virksomheder, arbejdsmarkedets parter, politikere og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling kan debattere spørgsmålene og blive klogere på svarene,” siger Michael Andersen.

 

For endnu et væsentligt spørgsmål er selvfølgelig, hvordan vi får vendt udviklingen, så virksomhederne får varmere følelser over for AMU – og kontakten kan blive tættere mellem AMU-udbydere og virksomheder, siger Michael Andersen.

 

Konferencen, som bliver afholdt i Vejle den 1. marts 2016, har fået titlen ”Fit eller ej – er AMU i form til fremtiden?”

 

Her er virksomhederne blevet mere utilfredse:

 

Ifølge EVA-undersøgelsen mener en større andel af virksomhederne i 2015,

  • At det er svært at få overblik over, hvilke AMU-kurser, der er relevante for medarbejderne (35 pct. af virksomhederne mod 30 pct. i 2011).
  • At AMU fokuserer for meget på generelle kompetencer og for lidt på, hvad virksomheden har brug for (31 pct. af virksomhederne mod 24 pct. i 2011).
  • At det er administrativt besværligt at bruge AMU (19 pct. nu mod 13 pct. i 2011).
  • At undervisningen på AMU ikke modsvarer det teknologiske niveau i virksomheden (18 pct. nu mod 12 pct. i 2011).
Resource Details
ISBN
ISBN 978-87-7958-886-8
Awtur tar-Riżorsi
Danmarks Evalueringsinstitut
Ittajpja r-Riżorsa
Oħrajn
Pajjiż
Danmark
Data tal-Pubblikazzjoni
Lingwa tad-dokument
Dansk
Login (0)

Want to add a resource ?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!
Agħfas fuq il-ħolqa t'hawn taħt u tella' riżorsa ġdida!