chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Előzetesen megszerzett tudás érvényesítése

2018. június 6-8. között tartotta 50. éves konferenciáját az Európai Egyetemek Lifelong Learning Hálózata (EUCEN) a Bergeni Egyetemen Norvégiában. A hálózatnak a MELLearN is tagszervezete.

Az Európai Bizottság ezúton adja hírül, hogy az „Európai Validációs Fesztivál” 2018. június 14–15-én kerül megrendezésre Brüsszelben, Belgiumban az EGG rendezvényközpontban (Rue Barastraat 175, 1070 Brüsszel). Az esemény honlapja ezen a címen érhető el.

Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít szeptemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közlekedésmérnöki és járműmérnöki kara. Az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket - írja az MTI.

Egészségügyi képzési központot hozott létre a budapesti Szent Margit Kórház OKJ-s végzettséget nyújtó, iskolarendszeren kívüli tanfolyamokkal. Februárban három képzés indul el: az általános ápolási és egészségügyi asszisztens, az egészségügyi gyakorlatvezető és a nefrológiai szakápoló - írja az MTI.

A legtöbben szakmai előmenetel, új munkahely megszerzése vagy magasabb jövedelem reményében vágnak bele OKJ-s képzésbe - derül ki a Perfekt Zrt. hallgatói körében készített felméréséből. Az eredmények alapján a tanulásba fektetett munka kevesebb mint egy év alatt meghozza az eredményét.

IATA képzési központ Budapesten

Partnerségi megállapodást kötött a Budapest Airport (BUD) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a világ legnagyobb légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezete. Ezzel Budapest felkerült a világ legfontosabb légiközlekedési szakmai képzési központjainak térképére - írják sajtóközleményükben.

„Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2018-ra”

A képzési, fejlesztési igények felmérése és a rákövetkező megvalósulás közben rengeteg idő telik el egy munkavállaló belépésétől kezdve. Ez idő alatt az értékes, innovatív, kreatív és kezdeti lendületet sokszor elveszítjük, amit a friss munkaerő hoz és ami hosszútávon is értéket ad a cégnek. Egy jól szervezett mentorprogram az első napodon már működik és hatásos, s a kezdeti lendületet meghosszabbítja.

Mi az a mentorprogram?

Nehéz más generációk tagjaiként szót érteni egymással, és együtt dolgozni egy héten negyven órát. Mindegyik nemzedék más mentalitással és tapasztalattal rendelkezik. A tréning célja, hogy az egy közösségben dolgozók megértsék a különböző generációk, vagyis egymás viselkedését. A tréning segítséget nyújt abban, hogy a vezetők képesek legyenek elkötelezetté tenni egy frissdiplomást. Ugyanis sok időbe és energiába telik betanítani egy újoncot.

A Cedefop és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Kompetenciafejlesztési pályák: hogyan képzeljük el a jövőt?” címmel szakpolitikai információs fórumot tartott Brüsszelben február 7-én és 8-án.

Az EPALE Dora Redruellóval, a Coimbrai Szélütés Egyesület (Associação de Paralisia Cerebral de Coimbra – APCC) munkatársával beszélgetett arról, hogy hogyan állított ki csapatával a validáció eredményeképp több mint 250 bizonyítványt fogyatékossággal élők számára.
2016. november 28–29-én a Cedefop konferenciát rendezett arról, hogy hogyan tehetjük láthatóvá a tanulást. Az EPALE tanulói támogatásért felelős tematikus koordinátora, Gina Ebner volt az alacsony képzettségű felnőttek tanulási eredményeinek validációjával foglalkozó egyik műhelytalálkozó előadója. Ebben a blogbejegyzésben megosztja a műhelytalálkozó legfontosabb üzeneteit és mozzanatait.
28 április 2017
by Györgyi Bajka
(hu)
A hónap kiemelt témája, a validáció áttekintésének részeként George K. Zarifis, a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem továbbképzéssel foglalkozó docense a validációval kapcsolatos elképzelések eredetét, valamint azt járja körül, hogy hogyan öltenek ezek testet az európai szakpolitikákban és milyen kihívásokkal kell még ezen a téren szembenézni.
Hogyan mozdíthatnak elő a tanulási technológiák innovatív és holisztikus tanulási megközelítéseket, és hogyan járulhatnak hozzá az informális tanulás keretében elsajátított kompetenciák tanúsítására? Dr. Tim Scholze részletesebben ismertette nekünk az e kérdés megválaszolására hivatott IMPACT projektet.
A jelenlegi menekültválság jelentős kihívást jelent minden befogadó országnak és régiónak, nem csak Európában. Ilyen kihívás a menekültek életkörülményeinek biztosításához szükséges gazdasági erőforrások feltárása és az integrációs folyamat szociális és kulturális nehézségei is. Azonban az olyan egyszerű lépések, mint a menekültek szakképesítésének elismerése és a menekültek oktatáshoz és a munkaerőpiachoz való hozzáférésének és az abban való részvételük biztosítása jelentős mértékben csökkentik a befogadás és integráció költségeit és segítik magát a befogadó országba való integrációt is.
hétfő 1 július 2019 - szerda 3 július 2019, Spain

EDULEARN19 (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies)

You are invited to join the 11th edition of EDULEARN (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies) that will be held in Palma de Mallorca (Spain) on the 1st, 2nd and 3rd of July 2019.

This conference will be the best opportunity to present and share your experiences in the fields of Education and New Learning Technologies in a multicultural and enriching atmosphere.

Every year, EDULEARN brings together over 800 delegates from 80 different countries.

There will be 3 presentation formats: Oral, Poster or Virtual.

szerda 30 január 2019, Austria

Info-Workshop: Mit der Weiterbildungsakademie als ErwachsenenbildnerIn zertifizieren

Bei dem Info-Workshop der wba werden Details zum Ablauf einer wba-Zertifizierung präsentiert. Teilnehmende erfahren mehr über das Erstellen eines Online-Portfolios, die Übermittlung von Nachweisen und eine praktische Demonstration des Anerkennungsprozesses.

hétfő 24 június 2019 - szerda 26 június 2019, Turkey

SOCIOINT 2019- 6th INTERNATIONAL CONFERENCE ON EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES

SOCIOINT 2019- 6th INTERNATIONAL CONFERENCE ON EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES

24-26 June, 2019, ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/socioint19   

Enquiries: socioint19@gmail.com   

Organized by: International Organization Center of Academic Research

 

CALL FOR PAPERS:

kedd 7 május 2019 - szerda 8 május 2019, Germany

3rd Biennale on Validation of Prior Learning (VPL) - Register now!

The 3rd VPL Biennale focusses on "Making policy work - Validation of Prior Learning for education and the labour market". The VPL Biennale is about sharing knowledge, ideas and visions on VPL and about the creative process of learning from each other’s successes, problems and solutions in ‘the VPL-world’. Join us in drafting and adopting the Berlin Declaration on VPL, which paves the road for a stronger and more sustainable implementation of VPL!
kedd 7 május 2019 - szerda 8 május 2019, Germany

3. Biennale "Anerkennung von Kompetenzen" - Melden Sie sich jetzt an!

Referenten aus der ganzen Welt, darunter Island, Südafrika, Mexiko und Südkorea, stellen bewährte Praktiken und Politiken zum Thema „Erfolgreiche Politikgestaltung – Anerkennung von Kompetenzen für Bildung und Arbeitsmarkt“ vor. Gemeinsam mit politischen Entscheidungsträgern, Praktikern, Wissenschaftlern und anderen Stakeholdern, die an der Weiterentwicklung und Umsetzung von Anerkennungsverfahren arbeiten, werden wir die Berliner Erklärung zur Anerkennung von Kompetenzen entwerfen und verabschieden, um einen Maßstab für Anerkennungssysteme weltweit zu setzen.
csütörtök 15 november 2018 - szombat 15 december 2018, Italy

Manifesto della formazione - Rete CPIA Puglia - Paideia 4

Attività formative residenziali volte a sviluppare, aggiornare e consolidare le competenze dei dirigenti, dei docenti e del personale ata dei CPIA attraverso la realizzzione e diffusione di iniziative che implementino il Piano delle Attività per l'Innovazione dell'Istruzione degli Adulti (PAIDEIA). 

csütörtök 22 november 2018 - péntek 23 november 2018, Canada

AIDER LES ADULTES A L’AIDE D’OUTILS, DE SYSTEMES ET DE REGLES EFFICACES

L’Association canadienne pour la reconnaissance des acquis (CAPLA) organise son Colloque en Reconnaissance des acquis 2018 :  Aider les adultes à l’aide d’outils, de systèmes et de règles efficaces

CAPLA est une association  à la recherche d’outils, de systèmes et de stratégies qui, de façon prometteuse et novatrice, facilitent l’évaluation et la reconnaissance des connaissances, talents, habiletés et compétences des adultes

szerda 28 november 2018

Webinar: Modellen som gör valideringen bättre

Nu är den här, modellen som kvalitetssäkrar valideringsprocessen. Den hjälper dig som arbetar praktiskt med validering och dig som utvecklar valideringssystem på din skola, i din region, eller nationellt.

Efter  webinaret kommer du att ha kunskap om kvalitetsmodellen, insikter i vad som krävs för att kvalitetssäkra valideringsarbetet, praktiska erfarenheter, förståelse för processen och en presentation av nästa steg att ta.

För vem? De som arbetar praktiskt med validering på institutionsnivå, samt de som arbetar med utveckling av validering på regional och nationell nivå.

Dr. Deirdre Hughes értékelésnek kettős célja van, elsődlegesen egy külső nézőpontból megvizsgálni azokat a fejlesztéseket, amelyek kifejezetten az ELGPN 2012 és 2015 közöti főbb elvei, szakpolitikái és gyakorlatai alkalmazásának a tesztelésével és az ezekről készült visszajelzésekkel kapcsolatosak, másrészről az, hogy ez a jelentés jó alapot fog szolgáltatni a magyar pályaorientációs rendszer jövőbeli fejlesztési fázisainak a megtervezésénél.

A szerző a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjjal támogatott – a nem formális tanulási környezetben szerzett tanulási eredmények méréséhez és elismeréséhez szükséges rendszermodell kidolgozása és alkalmazása a felnőttkori tanulás szektorában címet viselő – kutató-fejlesztő munkájának eredményeit mutatja be a kötetben.

A TÁMOP 4.3.1. projekt célja az Országos Képesítési Keretrendszer (OKKR) elméleti megalapozásának véglegesítése, az OKKR szintleíró jellemzőinek kidolgozása, a képesítések hazai besorolási alapelveinek kimunkálása, valamint olyan elismerési/validációs modell kidolgozása, amelynek alapján kialakítható a hazai oktatási intézmény- és jogrendszer keretei között működő, az európai normákkal összhangban lévő strukturált felsőoktatási validációs rendszer.

A kutatás során során három európai ország nem formális tanulási környezetben szerzett tanulási eredmények elismerésének, gyakorlatának bemutatására kerül sor. A vizsgálatba választott országok Hollandia, Románia és Magyarország. Hollandia azon országok közé tartozik, ahol – a kormányzati elkötelezettség és a társadalmi elfogadottság okán – jogszabályi háttér nélkül is fejlett validációs mechanizmusok működnek. Romániában az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek a validáció terén, melyek Magyarország számára mintául szolgálhatnak.

A szerző alapszakos szakdolgozatában arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fiatalok mennyire terveznek részt venni az élethosszig tartó tanulás folyamatában, motiváltak-e erre, de főleg megvannak-e az alapvető képességeik arra, hogy eredményesek legyenek a későbbi tanulási folyamatokban.

A nonformális és informális úton szerzett kompetenciák validálása

 

A tanulmány első felében a szerző a felnőttképzés lehetséges strukturális felosztását, illetve a szakterület változásait tárgyalja. A tanulmány második fele felnőttképzők körében végzett kérdőíves felmérés alapján veszi számba a nem formális felnőttkori tanulás céljait, funkcióit.

A felnőttkori formális és nem formális tanulás funkciói napjainkban

Tiborné Kovács képe

Milyen mértékben és hogyan tudjuk az előzetesen megszerzett tudást érvényesíteni.

Pedagógus lévén a tankönyvek tartalma évente változik.

25 éve tanítok, 56-os forradalomról teljesen mást mondtak mint most.

Na hol az igazság.

A tanárok némelyik iskolában megválaszthatják, melyik tankönyv családból tanítanak.

De mindegyik másképpen oktat, a tartalom is más?