chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Előzetesen megszerzett tudás érvényesítése

2018. június 6-8. között tartotta 50. éves konferenciáját az Európai Egyetemek Lifelong Learning Hálózata (EUCEN) a Bergeni Egyetemen Norvégiában. A hálózatnak a MELLearN is tagszervezete.

Az Európai Bizottság ezúton adja hírül, hogy az „Európai Validációs Fesztivál” 2018. június 14–15-én kerül megrendezésre Brüsszelben, Belgiumban az EGG rendezvényközpontban (Rue Barastraat 175, 1070 Brüsszel). Az esemény honlapja ezen a címen érhető el.

Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít szeptemberben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közlekedésmérnöki és járműmérnöki kara. Az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket - írja az MTI.

Egészségügyi képzési központot hozott létre a budapesti Szent Margit Kórház OKJ-s végzettséget nyújtó, iskolarendszeren kívüli tanfolyamokkal. Februárban három képzés indul el: az általános ápolási és egészségügyi asszisztens, az egészségügyi gyakorlatvezető és a nefrológiai szakápoló - írja az MTI.

A legtöbben szakmai előmenetel, új munkahely megszerzése vagy magasabb jövedelem reményében vágnak bele OKJ-s képzésbe - derül ki a Perfekt Zrt. hallgatói körében készített felméréséből. Az eredmények alapján a tanulásba fektetett munka kevesebb mint egy év alatt meghozza az eredményét.

IATA képzési központ Budapesten

Partnerségi megállapodást kötött a Budapest Airport (BUD) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a világ legnagyobb légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezete. Ezzel Budapest felkerült a világ legfontosabb légiközlekedési szakmai képzési központjainak térképére - írják sajtóközleményükben.

„Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2018-ra”

A képzési, fejlesztési igények felmérése és a rákövetkező megvalósulás közben rengeteg idő telik el egy munkavállaló belépésétől kezdve. Ez idő alatt az értékes, innovatív, kreatív és kezdeti lendületet sokszor elveszítjük, amit a friss munkaerő hoz és ami hosszútávon is értéket ad a cégnek. Egy jól szervezett mentorprogram az első napodon már működik és hatásos, s a kezdeti lendületet meghosszabbítja.

Mi az a mentorprogram?

Nehéz más generációk tagjaiként szót érteni egymással, és együtt dolgozni egy héten negyven órát. Mindegyik nemzedék más mentalitással és tapasztalattal rendelkezik. A tréning célja, hogy az egy közösségben dolgozók megértsék a különböző generációk, vagyis egymás viselkedését. A tréning segítséget nyújt abban, hogy a vezetők képesek legyenek elkötelezetté tenni egy frissdiplomást. Ugyanis sok időbe és energiába telik betanítani egy újoncot.

A Cedefop és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Kompetenciafejlesztési pályák: hogyan képzeljük el a jövőt?” címmel szakpolitikai információs fórumot tartott Brüsszelben február 7-én és 8-án.

Az EPALE Dora Redruellóval, a Coimbrai Szélütés Egyesület (Associação de Paralisia Cerebral de Coimbra – APCC) munkatársával beszélgetett arról, hogy hogyan állított ki csapatával a validáció eredményeképp több mint 250 bizonyítványt fogyatékossággal élők számára.
28 április 2017
by Györgyi Bajka
(hu)
2 Hozzászólások
2016. november 28–29-én a Cedefop konferenciát rendezett arról, hogy hogyan tehetjük láthatóvá a tanulást. Az EPALE tanulói támogatásért felelős tematikus koordinátora, Gina Ebner volt az alacsony képzettségű felnőttek tanulási eredményeinek validációjával foglalkozó egyik műhelytalálkozó előadója. Ebben a blogbejegyzésben megosztja a műhelytalálkozó legfontosabb üzeneteit és mozzanatait.
28 április 2017
by Györgyi Bajka
(hu)
1 Hozzászólások
A hónap kiemelt témája, a validáció áttekintésének részeként George K. Zarifis, a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem továbbképzéssel foglalkozó docense a validációval kapcsolatos elképzelések eredetét, valamint azt járja körül, hogy hogyan öltenek ezek testet az európai szakpolitikákban és milyen kihívásokkal kell még ezen a téren szembenézni.
28 április 2017
by Györgyi Bajka
(hu)
2 Hozzászólások
Hogyan mozdíthatnak elő a tanulási technológiák innovatív és holisztikus tanulási megközelítéseket, és hogyan járulhatnak hozzá az informális tanulás keretében elsajátított kompetenciák tanúsítására? Dr. Tim Scholze részletesebben ismertette nekünk az e kérdés megválaszolására hivatott IMPACT projektet.
30 március 2017
by Tim Scholze
(de)
4 Hozzászólások
csütörtök 14 november 2019 - péntek 15 november 2019, Germany

Seminar: Kompetenzen erkennen bei arbeitsmarktfernen Personen

Die berufliche Integration von arbeitsmarktfernen Personen ist eine immer größer werdende Herausforderung. Die herkömmlichen Instrumente der Beratung und Vermittlung stoßen dabei oft an ihre Grenzen. Welche Möglichkeiten bleiben dann noch für BeraterInnen und Einrichtungen, Kompetenzen zu ermitteln und Perspektiven für die Integration zu entwickeln? 

csütörtök 27 június 2019, Italy

Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete

Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca Ufficio Scolastico Regionale per il Lazio

CPIA 10 CENTRO PROVINCIALE ISTRUZIONE ADULTI FORMIA

Progetto CRS&S seconda annualità – DD 1538/2017 – Piano nazionale triennale della ricerca

“Competenze ed accoglienza in un’ottica di rete”

Evento Conclusivo e di Restituzione Giovedì 27.06.2019 - ore 10.00 presso IPSOA “CELLETTI” FORMIA

 

Programma - Saluti della Dirigente Scolastica dell’ “IPSOA” Celletti – Formia Prof.ssa Monica Piantadosi

szerda 26 június 2019, Italy

THE VALUE OF NON-FORMAL AND FORMAL SKILLS

Validate non-formal and informal skills of immigrants. This is the aim of the project "Embrace: Enhancement of migrants abilities and recognition of their competences in Europe", funded by Erasmus +, to improve employment opportunities in Europe for extra-european migrants, particularly in the agri-food sector, allowing them to leave the emergency condition and to counter forms of exploitation such as “Caporalato”.

szerda 26 június 2019, Austria

Fachveranstaltung aus der Reihe "Internationale Bildungssysteme" - UNGARN und Anerkennung ungarischer Abschlüsse in Österreich

Überblick über die aktuellen (beruflichen) Ausbildungsmöglichkeiten in Ungarn, Bewertungspraxis der universitären Abschlüsse aus Ungarn und Anerkennung der ungarischen Berufsabschlüsse (Gleichhaltung) weitere Informationen und Anmeldung: https://anlaufstelle-anerkennung.at/events/view/127
kedd 4 június 2019, Slovakia

Webinar: SDG4: S(Love)Code - How can companies help to nurture 21st century skills

Webinar SDG4: S(Love)Code - How can companies help to nurture 21st century skills will be hosted by of project partner Pontis Foundation.

Register here: http://bit.ly/SociSDG4

Achieving Goal 4 for all will require increasing efforts, especially in sub-Saharan Africa and Southern Asia and for vulnerable populations, including persons with disabilities, indigenous people, refugee children and poor children in rural areas.

How can companies effectively contribute to the SDG4 Quality Education and inspire their peers?

hétfő 20 május 2019 - kedd 21 május 2019, Belgium

Segundo foro de aprendizaje de políticas sobre itinerarios de mejora de las capacidades: una visión para el futuro

Hoy, día 21 de mayo de 2019, tiene lugar el último día del  Segundo Foro de Aprendizaje de Políticas sobre itinerarios de mejora de las capacidades: una visión para el futuro (Second Policy learning forum on upskilling pathways: a vision for the future).

hétfő 21 október 2019 - szerda 23 október 2019, Turkey

Call for Papers: ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences

ADVED 2019- 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN EDUCATION AND SOCIAL SCIENCES

21-23 October, 2019ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/adved19   

Enquiries: adved19@gmail.com  

Organized by: International Organization Center of Academic Research

CALL FOR PAPERS:

You are invited to participate in ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences that will be held in ISTANBUL, Turkey on 21-23 October, 2019.

Dr. Deirdre Hughes értékelésnek kettős célja van, elsődlegesen egy külső nézőpontból megvizsgálni azokat a fejlesztéseket, amelyek kifejezetten az ELGPN 2012 és 2015 közöti főbb elvei, szakpolitikái és gyakorlatai alkalmazásának a tesztelésével és az ezekről készült visszajelzésekkel kapcsolatosak, másrészről az, hogy ez a jelentés jó alapot fog szolgáltatni a magyar pályaorientációs rendszer jövőbeli fejlesztési fázisainak a megtervezésénél.

A szerző a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjjal támogatott – a nem formális tanulási környezetben szerzett tanulási eredmények méréséhez és elismeréséhez szükséges rendszermodell kidolgozása és alkalmazása a felnőttkori tanulás szektorában címet viselő – kutató-fejlesztő munkájának eredményeit mutatja be a kötetben.

A TÁMOP 4.3.1. projekt célja az Országos Képesítési Keretrendszer (OKKR) elméleti megalapozásának véglegesítése, az OKKR szintleíró jellemzőinek kidolgozása, a képesítések hazai besorolási alapelveinek kimunkálása, valamint olyan elismerési/validációs modell kidolgozása, amelynek alapján kialakítható a hazai oktatási intézmény- és jogrendszer keretei között működő, az európai normákkal összhangban lévő strukturált felsőoktatási validációs rendszer.

A kutatás során során három európai ország nem formális tanulási környezetben szerzett tanulási eredmények elismerésének, gyakorlatának bemutatására kerül sor. A vizsgálatba választott országok Hollandia, Románia és Magyarország. Hollandia azon országok közé tartozik, ahol – a kormányzati elkötelezettség és a társadalmi elfogadottság okán – jogszabályi háttér nélkül is fejlett validációs mechanizmusok működnek. Romániában az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek a validáció terén, melyek Magyarország számára mintául szolgálhatnak.

A szerző alapszakos szakdolgozatában arra a kérdésre keresi a választ, hogy a fiatalok mennyire terveznek részt venni az élethosszig tartó tanulás folyamatában, motiváltak-e erre, de főleg megvannak-e az alapvető képességeik arra, hogy eredményesek legyenek a későbbi tanulási folyamatokban.

A nonformális és informális úton szerzett kompetenciák validálása

 

A tanulmány első felében a szerző a felnőttképzés lehetséges strukturális felosztását, illetve a szakterület változásait tárgyalja. A tanulmány második fele felnőttképzők körében végzett kérdőíves felmérés alapján veszi számba a nem formális felnőttkori tanulás céljait, funkcióit.

A felnőttkori formális és nem formális tanulás funkciói napjainkban

Tiborné Kovács képe

Milyen mértékben és hogyan tudjuk az előzetesen megszerzett tudást érvényesíteni.

Pedagógus lévén a tankönyvek tartalma évente változik.

25 éve tanítok, 56-os forradalomról teljesen mást mondtak mint most.

Na hol az igazság.

A tanárok némelyik iskolában megválaszthatják, melyik tankönyv családból tanítanak.

De mindegyik másképpen oktat, a tartalom is más?