chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

„Második esély” iskolák

Összesen több mint 22 milliárd forintot nyert 177 közép-magyarországi kis- és középvállalkozás, önkormányzat, egészségügyi intézmény, szakképzési centrum és tankerületi központ a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) tíz felhívása keretében kutatás-fejlesztési, köznevelési, szakképzési, felnőttképzési és egészségügyi fejlesztésekre, illetve hátrányos helyzetű csoportok támogatására - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Rákossy Balázs az MTI szerint.

A „Második esély” iskoláinak nevezett középiskolák, szakiskolák megkísérlik még időben elősegíteni a szociálisan hátrányos és veszélyeztetett életkörülmények között élő csoportok integrációját, illetve reintegrációját, munkaerő-piaci helyzetük javítását, hogy legalább a pályakezdők ne váljanak tartósan munkanélkülivé.

Például:

Az észtországi Statisztikai Hivatal által a közelmúltban közreadott adatok szerint 2017-ben a 25–64 év közötti korosztály 17,3%-a vett részt iskolarendszerű oktatásban vagy képzésben, ami 1,6%-kal magasabb a 2016. évi számadatnál.

A korai iskolaelhagyás Európa szinte minden országát érintő probléma, hol súlyosabb, hol kevésbé súlyos méreteket ölt, csökkentésére európai szintű elvárások és javaslatok mentén és saját tapasztalatok alapján a legtöbb ország tesz valamilyen kísérletet.

Az országos szintű beavatkozások mellett a legtöbbet a lemorzsolódásban veszélyeztetett diákkal kapcsolatban álló tanárok, segítő szakemberek tehetik és teszik is, akik együttműködéssel, személyes segítségnyújtással támogatják a diákokat a középiskola elvégzésében.

Kiírásra került Magyarország Kormányának felhívása a köznevelési intézmények, többcélú intézmények valamint szakképzési centrumok illetve fenntartóik számára, a végzettséggel nem rendelkező, tanköteles koron túli fiatalok középfokú tanulmányokba való visszavezetése, érettségi bizonyítvány, szakképesítés megszerzésének támogatása érdekében.

 

„Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díjra”

Néhány kérdést érdemes megemlíteni a felnőttképzés kapcsán. Az egyik az, hogy jól tanítjuk-e az idősebb, vagy a tanulásra kevésbé motiváltakat? A támogatott munkaerőpiaci képzések felfutásának időszakában (90-es évek) sok külföldi tanulmányút segítette a felkészülést erre a feladatra. Látható volt, hogy a felnőtteket nem igazán lehet iskolás módon tanítani. Egy bécsi képzőnél tett látogatás során láthattuk, hogy nem is voltak osztálytermek, csak a műhelyek. Az oktatás munkafeladatok

A kortárs andragógia egyik fontos feladata, hogy kutatásokkal, módszertani eszközök kidolgozásával segítse az alacsony iskolai végzettségű, tehát az általános iskolai tanulmányait be nem fejező, illetve a munkaerőpiacon versenyképes szakképzettséggel nem rendelkező nők felnőttképzési programokba való bekapcsolódását.

Mi jut először eszébe akkor, amikor azt hallja, hogy „második esélyt nyújtó iskola”? Az ezen a területen dolgozó felnőttoktatók gyakran így válaszolhatnak erre: funkcionális analfabetizmus, szegénység, marginalizálódás és társadalmi kirekesztés, iskolai lemorzsolódás, a felnőttek érzékeny csoportjai, menekültek stb. Miközben napjainkban a gazdasági kihívások közepette az, ha valaki funkcionálisan írástudó, még nem jelenti azt, hogy integrálva van a társadalomba, és bizonyosan állíthatjuk, hogy a funkcionális analfabetizmus nagymértékben korrelál a társadalom peremére szorulással és a kirekesztődéssel.
Paul Downes, a Dublini Városi Egyetem oktatásbeli hátrányokkal foglalkozó központjának igazgatója meghatározza azokat a területeket, ahol hiányosságok mutatkoznak a korai iskolaelhagyó felnőttek számára kínált szolgáltatások terén, és síkra száll az asszertív megszólításuk mellett.
31 július 2017
by Györgyi Bajka
(hu)
kedd 30 április 2019, Spain

Jornada "Aprendizaje a lo largo de la vida en la Comunidad de Madrid"

ADEACAM, la Asociación de Directores de Centros de Educación para adultos de la Comunidad de Madrid, organiza una jornada con representantes de sindicatos y partidos políticos para debatir sobre la situación actual de la educación para adultos en la Comunidad de Madrid y analizar propuestas de futuro. La jornada tendrá lugar en el IES Vista Alegre de Madrid

 

hétfő 1 július 2019 - szerda 3 július 2019, Spain

EDULEARN19 (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies)

You are invited to join the 11th edition of EDULEARN (11th annual International Conference on Education and New Learning Technologies) that will be held in Palma de Mallorca (Spain) on the 1st, 2nd and 3rd of July 2019.

This conference will be the best opportunity to present and share your experiences in the fields of Education and New Learning Technologies in a multicultural and enriching atmosphere.

Every year, EDULEARN brings together over 800 delegates from 80 different countries.

There will be 3 presentation formats: Oral, Poster or Virtual.

hétfő 24 június 2019 - szerda 26 június 2019, Turkey

SOCIOINT 2019- 6th INTERNATIONAL CONFERENCE ON EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES

SOCIOINT 2019- 6th INTERNATIONAL CONFERENCE ON EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND HUMANITIES

24-26 June, 2019, ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/socioint19   

Enquiries: socioint19@gmail.com   

Organized by: International Organization Center of Academic Research

 

CALL FOR PAPERS:

szerda 24 július 2019 - péntek 26 július 2019, Germany

11th International Conference on Researching Work an Learning

Die "Researching Work & Learning (RWL) International Conference Series" wurde 1999 von Forschern der University of Leeds (UK) initiiert und wird im Jahr 2019 bereits in 10 Ländern auf fünf Kontinenten stattgefunden haben.

Das diesjährige Thema lautet: "Configuring Enterprises as Spaces for Learning: Possibilities, Risks and Limits".

"Lernen am Arbeitsplatz" wird im Zeitalter des digitalen Wandels immer wichtiger. Doch auch, wenn das System viele Möglichkeiten bietet, so sind diese doch begrenzt und bergen Risiken.

péntek 22 február 2019, Germany

Bundesweiter Fernstudientag 2019

Zum 14.ten Mal ruft das Forum DistancE-Learning die Branche zur Beteiligung am Bundesweiten Fernstudientag auf. Am 22. Februar 2019 ist es wieder soweit. Bundesweit werden Fernunterrichtsanbieter und -Hochschulen zu Weiterbildungsmöglichkeiten im DistancE-Learning informieren.

csütörtök 6 december 2018, Portugal

Conversas à Quinta - João Costa

CONVERSAS À QUINTA

Com o intuito de criar espaços mais informais de partilha e de debate entre investigadores portugueses, a direção da AFIRSE Portugal e o Instituto de Educação promovem com regularidade  a iniciativa “Conversas à Quinta”. Orientadas por um investigador e seus convidados, estas conversas decorrem à volta de temáticas atuais relevantes para a análise da realidade educativa nacional suportadas pela investigação.

csütörtök 13 december 2018, Portugal

Conversas à Quinta - Rui Canário

CONVERSAS À QUINTA

Com o intuito de criar espaços mais informais de partilha e de debate entre investigadores portugueses, a direção da AFIRSE Portugal e o Instituto de Educação promovem com regularidade  a iniciativa “Conversas à Quinta”. Orientadas por um investigador e seus convidados, estas conversas decorrem à volta de temáticas atuais relevantes para a análise da realidade educativa nacional suportadas pela investigação.

kedd 6 november 2018, Germany

Fachtagung „Zweiter Bildungsweg in Niedersachsen. Dimensionen, Reichweiten und Zukunft“

Der Fachtag der Agentur für Erwachsenen- und Weiterbildung hat in diesem Jahr das Ziel, aktuelle Trends im Zweiten Bildungsweg zu ermitteln. Diese sollen zum einen vor dem Hintergrund von gestiegenen Qualitätsanforderungen diskutiert werden. Zum anderen soll untersucht werden, welchen Beitrag Bildungspartner und politische Entscheidungsträger leisten können, um die praktische Arbeit mit Lernenden im Zweiten Bildungsweg zu unterstützen.

A tanulmánykötet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet legfrissebb kutatási eredményeit ismerteti a hátránykezelés, az egyenlőtlenségek és a lemorzsolódás témakörében. E három fogalmat az oktatás expanziója, illetve a foglalkoztatás szerkezetének folyamata köti össze, amelyek az elmúlt évtizedek meghatározó trendjei az oktatásban és az oktatáspolitikában.

A korai iskolaelhagyásnak súlyos következményei vannak az egyén, a társadalom és a költségvetés szempontjából is. Az EU definíciója szerint korai iskolaelhagyóknak tekinthetők mindazok a 18–-24 éves fiatalok, akiknek nincs befejezett
 középiskolai végzettségük. A tanulmány hozzáférhető, hazai vonatkozású adatokkal alátámasztva tekinti át a probléma társadalmunkat érintő néhány következményét, és kiemelten vizsgálja a korai iskolaelhagyás veszélygócának mutatkozó szakiskolák helyzetét.

Tiborné Kovács képe

A rendszerváltás után hoztak létre alternatív jellegű oktatási intézményeket.

Minden nap beszélünk arról, hogy integráció, de hol van?

Sok helyen tanítottam, látogattam, de differenciálással nem találkoztam.

Azért kiemelem az alapítványi iskolákat(Waldorf...)

Az osztályok berendezései is a porosz oktatáshoz kapcsolódnak.

Jó lenne, ha minden pedagógusnak lehetősége lenne megismerni személyesen a finn oktatási modellt-szuper!!!

Nézzetek utána!