chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Szolgáltatás és tanácsadás

Napjainkban egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy milyen fontos az innováció, azonban a való életben ritkán találkozhatunk olyan cégekkel, amelyekben tudatosan terveznek és hajtanak végre feladatokat az innováció mint szempont mentén. Az AISAB (Applied Innovation for Students and Business) projekt célja az, hogy a kis- és középvállalkozásokban ösztönözze, támogassa az innovációs tevékenységeket.

Negyedjére indult útjára az ország elsőszámú műszaki pályaválasztó fesztiválja. A Mi a pálya? elnevezésű rendezvény idén már hat helyszínen várja az érdeklődő gyerekeket, pedagógusokat, szakembereket. Budapest mellett Miskolc, Pécs, Győr, Szeged és Debrecen lesznek a vendéglátók. A tavaly mintegy 10,000 látogatót fogadó fesztiválsorozat idén új rekordot szeretne dönteni.

A budapesti rendezvényt megnyitó Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szakképzés a mérnökképzés előszobája.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezetében működő Euroguidance Magyarország Központ 2018-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Euroguidance Pályatanácsadói Díjat, amelynek célja az volt, hogy a magyarországi pályatanácsadási jó gyakorlatokat összegyűjtse. 

A pályázati felhívásra az ország egész területéről a legkülönbözőbb szervezetektől (kormányhivatalok, szakképzési centrumok, pedagógiai szakszolgálatok, civil szervezetek, kamarák, felsőoktatási intézmények, magánszemélyek) érkeztek pályázatok.

Hírek

Az egész életen át tartó pályaorientáció és szakmai előmenetel Cedefop-hálózata.

A CareersNetet azért hozták létre, hogy európai léptékben összehasonlítható és megbízható információkat gyűjtsenek az egész életen át tartó pályaorientáció és szakmai előmenetel kérdéseiről. Az összegyűjtött információ és elemzés célja egy a nemzeti orientációs rendszerekről bemutatott pillanatfelvétel mellett a hiányosságok és megoldások feltárása.

Az információk összegyűjtésének és elemzésének a következő a célja:

Az Unió minden pontjáról és a csatlakozásra váró országokból érkező pályaorientációs és karrierfejlesztési szakemberek, a Cedefop szakértői és az Európai Bizottság képviselőinek részvételével június 7-én és 8-án Theszaloníkiben megtartották a 2. CareersNet ülést.

A résztvevők a Cedefop az egyéni életpályát támogató szakpolitikáknak szentelt hálózat fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.

2018. június 6-8. között tartotta 50. éves konferenciáját az Európai Egyetemek Lifelong Learning Hálózata (EUCEN) a Bergeni Egyetemen Norvégiában. A hálózatnak a MELLearN is tagszervezete.

A kiadvány az állami foglalkoztatási szolgálatok vezetőinek nyújt segítséget saját országaikban a pályaorientációs és az egész életen át tartó tanulási igények feltérképezésére, és kínál gyakorlati tanácsokat a pályaorientációs és egész életen át tartó tanulást támogató rendszerek megerősítésére.

A kiadvány angol nyelven elérhető ezen a weboldalon

 

A finnországi University of Jyväskylä 2018. augusztus 13 és 17 között rendezi meg 5 kreditet (ECTS) érő nyári egyetemi kurzusát, amelynek témája az infokommunikációs eszközök pályaorientáció és pályatanácsadás során való használata. A nemzetközi kurzus fő célja, hogy a tanácsadók megismerjék a pályatanácsadási szolgáltatások során használható technológiai eszközöket.

Részletes program, bővebb információ és jelentkezés az alábbi weboldalra kattintva található. 

 

Megjelent a ír nemzeti életpálya-tanácsadási hírlevél legújabb, tavaszi száma. A hírlevél teljes egészében vagy akár cikkenként is letölthető.

A német Szövetségi Szakképzési Intézet (Bundesinstitut für Berufsbildung) legutóbbi, 2018-as évi statisztikai jelentésében (Datenreport zum Berufsbildungsbericht 2018) önálló, kiemelt fejezetet kap a pályaorientáció németországi rendszere, programjai és gyakorlati tapasztalatai. A jelentés röviden bemutatja a tartományi szintű programokat; a 2010-ben indult szövetségi szintű program (BOP: Berufsorientierungsprogram) bemutatásában már a program hivatalos kiértékelését is hasznosítja.

26 március 2019
by Csaba Németh
(hu)

Ipar 4.0 hatása az oktatásra

„Az emberiség a következő 20 évben annyit fejlődik majd, mint az előző 300 évben.” - Gerd Leonhard

A technológiai és társadalmi változásoknak, valamint a globalizálódó, információs világnak köszönhetően soha nem látott gyorsasággal alakul át a környezetünk, amelynek hatása természetesen a munka világában is érezhető. Új területek alakulnak ki

2018. október 9-én és 10-én immár tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a „Szelet a vitorlába!” című pályaválasztási kiállítást a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Debrecenben. A rendezvénynek a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont adott otthont, ahol 61 kiállító - közép- és felsőfokú oktatási intézmény, gyakorlati szakképzés feltételeit és munkalehetőséget biztosító munkáltató, iskolarendszeren kívüli képzőszerv, pályaválasztásban érdekelt egyéb intézmény - gondoskodott arról, hogy a továbbtanulni szándékozó diákok számára minél több információval szolgáljanak.

Kiút az álláskeresésből

Mindannyian voltunk, vagyunk és leszünk is olyan helyzetben, amikor új állás után kell nézni. Rengeteg cikk, tanács, segélyvonal és egyéb segédeszköz áll rendelkezésre ám gyakran megfeledkezünk a legkézenfekvőbb, leggyorsabb és valószínűleg a legolcsóbb lehetőségről, ami rendelkezésünkre áll. Nevezzük nevén a gyermeket, ez a LinkedIN.

5 január 2019
by Ottília Molnár
(hu)
Az Euroguidance Hálózat Határmenti Szeminárium nevű rendezvénye 2005-ben indult Ausztria, Szlovákia és a Cseh Köztársaság együttműködése révén. 2018-ban már 11 ország vett részt a rendezvényen, köztük a magyar Euroguidance Központ is. Ez az esemény egy jó lehetőség arra, hogy a részvevő országok bemutassanak egy-egy hazai jó gyakorlatot a pályaorientáció és tanácsadás területén. A workshop során a résztvevők megismerték a cseh magániskolát a prágai Jan Palach Gimnáziumot, melyben külön Tanácsadó Központ működik, továbbá az intézmény egyedi oktatási programmal rendelkezik. Bemutatásra kerültek azok a módszerek és stratégiák, melyekkel a tanulókat támogatják a karriertervezés, pályaorientáció és készségfejlesztés terén. Az iskola évek óta indul és jó eredményeket ér el a Nemzeti Pályatanácsadói Díjon (2009, 2010, 2012, 2016).
27 november 2018
by Annamária Kiss
(hu)
Az európai ifjúsági munkanélküliség visszaszorításához újszerű gondolkodásra van szükség. Több fiatalnak van szüksége oktatásra; mind a tehetősebb, mind a kiszolgáltatott helyzetben lévő fiataloknak készen kell állniuk arra, hogy oktatásban részesüljenek és munkát találjanak. De hogyan? Négy skandináv oktatási és pályaorientációs intézménynek támadt egy ötlete: egy sikeres pedagógiai módszerrel, a konzekvenciális pedagógiával erősítik a fiatalok pályaorientációját.
JD Carpentieri, a UCL Institute of Education munkatársa az alacsony iskolai végzettségű felnőttek megszólítását és igényeiknek megfelelő útmutatás és orientáció kidolgozására irányuló nemzetközi projektben való részvételéről beszél. Ez a cikk a részt vevő országok és régiók – Flandria, Litvánia, Szlovénia, Csehország és Izland – közül háromban végzett esettanulmányokra mutató linkeket is tartalmaz.
Az európai referenciakeret többek között rámutat arra, hogy a felnőtt lakosság körében szükség van az egész életen át tartó tanulás kulcskompetenciáinak fejlesztésére, ideértve az alapvető és természettudományi fogalmak, elvek és módszerek ismeretét.

2017. novemberében, Csehországban megrendezett nemzetközi konferencián, valamennyiünk számára fontos szakmai kérdéseket tűztek napirendre, melyekről érdekfeszítő beszámolót készített Tudlik Csilla a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadó munkatársa. Köszönet Csillának a beszámoló részletességéért!

hétfő 27 május 2019 - kedd 28 május 2019, Germany

Fachtagung "Mobile Beratung und Politische Bildung als 'extremismuspräventive' Demokratieförderung?"

Der Bundesverband Mobile Beratung (BMB), der Bundesausschuss Politische Bildung (bap) und die Deutsche Vereinigung für politische Bildung/Landesverband Hessen bieten vom 27. bis 28. Mai 2019 eine Fachtagung zum Thema „Mobile Beratung & Politische Bildung“ an.

szerda 15 május 2019, Slovakia

YOUR CAREER, YOU FUTURE - MAP IT, TAP IT, GROW IT!

Everyone is concerned about the future and they are forced to make choices now. But you cannot make choices in darkness. Choices they say are the hinges of your destiny.

Contrary to popular belief, career choices is not about what the market conditions are or of the dynamics of ever changing economy. It is about the strengths, powers, competencies, intelligence, likes, preferences and feelings of the individual based on their genetics and upbringing.

péntek 26 április 2019 - szombat 27 április 2019, Estonia

Töötute koolitamise metoodikad: praktiline töötuba (14 ak t) aprill 2019 Tallinnas

Tahad asuda töötuid koolitama või tõsta oma kutsekvalifikatsiooni? Soovid leida koostööpartnereid, kellega koos koolitada? Meie kahepäevane praktiline töötuba pakub selleks häid võimalusi. Töötuba toimub 26. ja 27. aprillil Tallinnas.

Töötud on sihtrühm, kelle koolitamine ei pruugi olla lihtne. Koolitusel mõtestame, kuidas võtta töötut õppijat partnerina, kuidas teda toetada, tema potentsiaali avada ning kuidas koolitajana toime tulla rasketes situatsioonides.

péntek 10 május 2019 - szombat 7 szeptember 2019, Estonia

Täiskasvanute koolitamine ja juhendamine (valmistumine kutseeksamiks) 180 ak t mai-september 2019 Tallinnas

10. mail 2019 alustab Projektiekspert OÜ täiskasvanute koolitamise koolitusega (valmistumine kutseeksamiks) 180 ak t Tallinnas. Koolitusele on oodatud alustavaid koolitajaid ning koolitajaid ja juhendajaid, kes soovivad oma kompetentse täiendada ja/või kes valmistuvadtäiskasvanute koolitaja kutseeksamiks.

Koolitusele on kaasatud kaheksa omaala professionaali, kel on pikaajaline täiskasvanute koolitamise kogemus.

szerda 24 április 2019, Serbia

Вебинар „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за родитеље ученика завршних разреда основних и средњих школа вебинар на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“. Родитељи ће имати прилику да сазнају за којe кораке у избору занимања и даљег школовања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу.

csütörtök 11 április 2019, Serbia

Презентација и вебинар: ’’Активности подршке каријерном вођењу и саветовању у школама’’

Еuroguidance мрежа организује презентацију и вебинар ’’Активности подршке каријерном вођењу и саветовању у школама’’. Догађаји су намењени наставницима, стручним сарадницима, представницима тимова за каријерно вођење и саветовање/професионалну оријентацију, као и другим заинтересованима који спроводе и/или развијају активности каријерног вођења и саветовања у својим школама.

kedd 16 április 2019 - csütörtök 6 június 2019, Slovakia

Workshopy pre kariérových poradcov

Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry v spolupráci s firmou Trexima pozýva odbornú verejnosť na sériu praktických workshopov s výhercami a účastníkmi prestížnej súťaže „Národná cena kariérového poradenstva“. Kluby sa budú konať v šiestich mestách na celom Slovensku (Banská Bystrica, Bratislava, Nitra, Martin, Michalovce, Košice), pričom každý klub prinesie praktické ukážky metód, nástrojov a postupov zameraných na rôzne aktuálne témy z oblasti riadenia kariéry: rozvoj talentov, rozvoj podnikateľských kompetencií, využitie koučingu zameraného na silné stránky, využitie zážitkového prístupu, bilancia kompetencií a podobne.

szerda 10 április 2019 - szerda 8 május 2019, Spain

Curso para técnicos de inclusión laboral enfocado a personas con discapacidad en entornos artísticos y culturales

Curso dirigido a que los profesionales en contacto con el colectivo de personas con discapacidad puedan completar sus competencias profesionales con una formación, diseñada por los expertos del consorcio del proyecto ERASMUS+ 2017-1-FR01-KA202-03738 “ CLAP Hands : Creative Lab : Access to Profession for persons with HANDicap, especializada para profesionales que supervisan la inclusión laboral de personas con discapacidades en actividades artísticas y en su capacidad de acompañar los procesos de profesionalización en la artesanía y la cultura.

csütörtök 13 június 2019, Austria

EPALE-Conference: Citizenship Education in Austria & Europe: Objectives, methods and future prospects

EPALE and National Agency Erasmus+ Education Conference 2019

13 of June 2019 | 11:00–18:00 | SkyDome | Schottenfeldgasse 29 | 1070 Vienna

Adult Education plays a key role in imparting knowledge about democracy, politics, political processes and social structures. The promotion of active citizenship for responsible citizens is an educational policy objective in Europe and an important element for the societal cohesion in a democracy.

Dr. Deirdre Hughes értékelésnek kettős célja van, elsődlegesen egy külső nézőpontból megvizsgálni azokat a fejlesztéseket, amelyek kifejezetten az ELGPN 2012 és 2015 közöti főbb elvei, szakpolitikái és gyakorlatai alkalmazásának a tesztelésével és az ezekről készült visszajelzésekkel kapcsolatosak, másrészről az, hogy ez a jelentés jó alapot fog szolgáltatni a magyar pályaorientációs rendszer jövőbeli fejlesztési fázisainak a megtervezésénél.

A korunkban jelenlévő társadalmi kihívások hívták életre az élethosszig tartó tanulás gondolatát, mely azt feltételezi, hogy az ember nem fejezi be a tanulást, amikor kilép a fennálló oktatási struktúrából, hanem a releváns tudás megszerzése, különféle formális és informális környezetben az ember egész életén át folytatódik. A felnövekvő nemzedéknek egyre több tudásra van szüksége a ráháruló feladatok elvégzéséhez, és ennek döntő szakasza a felnőtt korra helyeződik.

A tanulmány az önszabályozott tanulással kapcsolatos legfontosabb fogalmakat ismerteti; az önszabályozás, majd az önszabályozott tanulás fogalmát értelmezi. Bemutatja az önszabályozott tanulás életkori változásait, hazai és nemzetközi vizsgálatokban mutatott eredményeit, az iskolai teljesítménnyel kapcsolatos öszszefüggését, és végül fejlesztésének lehetőségeit veszi számba. Az eredmények szerint a jó önszabályozó tanulók magas önhatékonysággal rendelkeznek, értékes tanulási célokat fogalmaznak meg, saját tudásuk és képességeik fejlesztését tartják szem előtt, illetve hatékony és változatos tanulási és metakognitív stratégiákat alkalmaznak tanulásuk során.
A szakemberek számára készített, az állami foglalkoztatási szolgálatok pályaorientációs és az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos szolgáltatásaihoz felhasználható eszköztár koncepciókkal és eszközökkel segíti a szolgálatok munkáját az igények feltérképezése és a pályaorientációs, illetve az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos rendszer és szolgáltatások megszilárdítása során.

A CEDEFOP kiadványa az Európa majdnem minden országára jellemző jelenséggel, az öregedő népességből fakadó problémákkal, az aktív idősödéssel és a generációk közötti különbségekkel foglalkozik. Az angol nyelvű, online is elérhető kiadvány bemutatja, hogyan lehet kiaknázni az idősödő munkavállalók képességeit és készségeit, jó gyakorlatokat és sikertörténeteket mutat be az aktív idősödés támogatására, pályaorientációs és tanácsadási gyakorlatokra. 

Nincs találat