chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Nem formális és informális tanulás

Napjainkban már a konkrét ismeretek tudása nem elég a megfelelő munkaerőpiaci helytálláshoz. A világ, és ezáltal a munkakörülmények és eszközök olyan gyorsan változnak, hogy az egyén egyik legfontosabb képességévé a tanulás vált. A tanulás támogatására az iskola mellett megjelennek a közkönyvtárak is, melyek nem csak a fiatalok ismeretinek bővítését és tanulási technikáinak javítását célozzák, hanem a felnőtt korosztályét is. Ezeknek a céloknak a megvalósítására jött létre „Az én könyvtáram” program, mely többek között célja az országos könyvtári rendszer teljes körű fejlesztése és egy új típusú „kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások” létrehozása.

Bármennyire is kötelező ma a digitális írástudás, érdekes módon szaporodnak az ezt kikerülő alternatív pedagógiai megoldások. Nemcsak a szilícium-völgyi ICT-elit, de a magyar techcégek is kiállnak a jövőt túlélő tudásra való felkészülés mellett. Vagyis nem techfüggő, információfogyasztó zombikat, hanem kreatív emberfőket akarnak nevelni a gyerekekből.

Az idei Human Hungary (át)képzések blokkjában az is kiderült, hogyan lehet online, mégis hatékonyan tanulni – akár új szakmát is. A NetAcadémia saját specialitását, az online képzéseket Litkei Péter, az oktatóközpont ügyvezető igazgatója mutatta be.

A linkre kattintva a videó megtekinthető

Az eredeti cikk a linkre kattintva megtekinthető

Idén Kecskeméten zajlott kiváló szervezésben és szerteágazó tartalommal a Múzeumandragógiai konferencia Érték és attraktivitás a kulturális örökségközvetítésben. Felelős felnőttek – a múzeumi közösségfejlesztés új útjai címmel. 2018. május 7-én, melynek keretében nyitó előadást tartottam az alábbi témában: Életen át tartó tanulás és kulcskompetenciák fejlesztése együttműködésben a múzeumokkal. Az előadásban bemutattam az andragógia történelmi fejlődését és mutatta az oktatáspolitikákba való beépülését.
Az IVSZ Oktatási munkacsoportja május eleji tisztújító ülésén Fazekas Barbarát választotta a munkacsoport vezetőjének. Az értekezleten az éves munkaterv ismertetése mellett döntés született arról is, hogy a munkacsoport kibővül, s a jövőben Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoport néven folytatja tevékenységét.

Az Európai Bizottság ezúton adja hírül, hogy az „Európai Validációs Fesztivál” 2018. június 14–15-én kerül megrendezésre Brüsszelben, Belgiumban az EGG rendezvényközpontban (Rue Barastraat 175, 1070 Brüsszel). Az esemény honlapja ezen a címen érhető el.

Megjelent a ír nemzeti életpálya-tanácsadási hírlevél legújabb, tavaszi száma. A hírlevél teljes egészében vagy akár cikkenként is letölthető.

A fiatal generációk megváltozott kulturális fogyasztási szokásai olyan új igényeket támasztanak a múzeumok felé (is), amelyekre láthatóan nem elég a megszokott módon, a bevált eszközökkel reagálni. A Magyar Természettudományi Múzeum  ezért olyan szolgáltatást hozott létre, amely új személettel, új célcsoportnak nyújt piacképes szabadidős szórakozást oly módon, hogy közben a múzeum sajátosságaira építve értéket közvetít. Az új szolgáltatás a múzeumban, múzeumi tárgyakkal és múzeumi szaktudásra támaszkodó játékkoncepcióval kialakított két különböző témájú szabadulószoba.

A magyar közgyűjteményi területen is elindultak olyan kezdeményezések, amelyek fontosnak tartják a múzeumok szerepvállalását a szakképzés támogatásában. A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001" projekt keretében, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja által kidolgozott, akkreditált szakmai képzési program segíti a múzeumi szakdolgozókat e vállalás teljesítésében.

5 március 2019
by Tünde Vidák
(hu)

2018 novemberében az EPALE Támogató Szolgálat részt vett az ICERI  nemzetközi oktatási konferencián. 

Az ICERI az egyik legnagyobb nemzetközi oktatási konferencia az oktatási ágazat szakemberei számára. 12 év után referencia esemény lett, ahol több, mint 80 ország oktatási szakembere képviselteti magát.  Az eseményen érdekes projekteket, kutatásokat, új tanítási és tanulási módszertanokat és az oktatási innovációval kapcsolatos újdonságokat, trendeket ismerhetik meg a résztvevők.

2018 novemberében az EPALE Támogató Szolgálat részt vett az ICERI  nemzetközi oktatási konferencián. 

Az ICERI az egyik legnagyobb nemzetközi oktatási konferencia az oktatási ágazat szakemberei számára. 12 év után referencia esemény lett, ahol több, mint 80 ország oktatási szakembere  képviselteti magát.  Az eseményen érdekes projekteket, kutatásokat, új tanítási és tanulási módszertanokat és az oktatási innovációval kapcsolatos újdonságokat, trendeket ismerhetik meg a résztvevők.

2018 novemberében az EPALE Támogató Szolgálat részt vett az ICERI  nemzetközi oktatási konferencián. 

Az ICERI az egyik legnagyobb nemzetközi oktatási konferencia az oktatási ágazat szakemberei számára. 12 év után referencia esemény lett, ahol több, mint 80 ország oktatási szakembere  képviselteti magát.  Az eseményen érdekes projekteket, kutatásokat, új tanítási és tanulási módszertanokat és az oktatási innovációval kapcsolatos újdonságokat, trendeket ismerhetik meg a résztvevők.

Mivel az idősek nem vagy alig jutnak hozzá az információs társadalom vívmányaihoz, ez hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is a társadalom peremén maradjanak. A nyugdíjasok nagy része nem jut hozzá az Internet nyújtotta egyre növekvő számú szolgáltatásához. Még nagyobb baj, hogy az idős emberek nagy része egyáltalán nem mutat érdeklődést a virtuális világ iránt, úgy látják, hogy az új technológiák "nem nekik valók", így csak erősítik saját kirekesztettségüket.

2018. október 9-én és 10-én immár tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a „Szelet a vitorlába!” című pályaválasztási kiállítást a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Debrecenben. A rendezvénynek a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont adott otthont, ahol 61 kiállító - közép- és felsőfokú oktatási intézmény, gyakorlati szakképzés feltételeit és munkalehetőséget biztosító munkáltató, iskolarendszeren kívüli képzőszerv, pályaválasztásban érdekelt egyéb intézmény - gondoskodott arról, hogy a továbbtanulni szándékozó diákok számára minél több információval szolgáljanak.

Kispálné Horváth Mária cikkében egy Vas megyében készült kérdőíves kutatás adatait dolgozza fel a felnőttképzésben részt vevő, 1225 fő munkaerő-piaci helyzetével kapcsolatosan, a tanulás és a mentális jóllét összefüggéseit vizsgálva.

A kutatásban részt vevő populáció lefedi a felnőttképzés, felnőttoktatás szerteágazó struktúráját. 875 fő formális, 350 fő nem formális keretek között vett részt legalább 2 hónapja valamilyen képzésben a középfokú tanulmányoktól, a sport, a nyelvi, a szakmai képzésen át a hobbi és művészeti képzésig.

5 január 2019
by Tünde Fézlerné ...
(hu)
Vajon tényleg lecserélhető-e az osztályterem az e-oktatóteremre? Vajon tényleg átadható-e az összes szükséges információ pusztán email váltással, chat ablakokban hozzászólással és „feltöltéssel? S végül a legfontosabb kérdés, létjogosult-e, s ha igen, milyen téren a teljes mértékben online oktatás?
4 január 2019
by Kuhn Adrienn
(en)
szerda 19 június 2019 - csütörtök 20 június 2019, Belgium

CONFERENCE ANNUELLE LIFELONG LEARNING PLATFORM

Lifelong Learning Platform informe des dates de sa conférence annuelle les 19 et 20 juin 2019 à Bruxelles. Les débats seront centrés sur le thème de « apprendre la démocratie, valeurs et participation ». Cette conférence annuelle est accolée à l’assemblée générale de Lifelong Learning Platform, mais elle accueille un public beaucoup plus large que les seuls membres de la plateforme.

 

szombat 18 május 2019, France

CAMPAGNE « PROVOX » Jeunesse, Opportunités et Territoires »

Le CNAJEP (Comité National des Associations de Jeunesse et d’Education Populaire) http://www.cnajep.asso.fr lance la campagne PROVOX. C’est le nom Français du dialogue structuré organisé par la Commission Européenne avec la jeunesse des différents pays. Sur dix-huit mois, les orientations de l’Union Européenne en matière de jeunesse sont discutées dans tous les pays Européens et sont proposées des recommandations au Conseil des Ministres de la Jeunesse des Etats membres.

 

szerda 15 május 2019, Slovakia

YOUR CAREER, YOU FUTURE - MAP IT, TAP IT, GROW IT!

Everyone is concerned about the future and they are forced to make choices now. But you cannot make choices in darkness. Choices they say are the hinges of your destiny.

Contrary to popular belief, career choices is not about what the market conditions are or of the dynamics of ever changing economy. It is about the strengths, powers, competencies, intelligence, likes, preferences and feelings of the individual based on their genetics and upbringing.

csütörtök 23 május 2019, Belgium

« Numérisation des services publics : quelle prise en compte des publics peu qualifiés et illettrés ? »

Lire et Ecrire Communauté Française organise le 23 mai 2019 à Bruxelles, un séminaire où sera abordée la question urgente de l’effet des nouvelles technologies sur la société et plus particulièrement sur les publics peu ou pas lettrés. 

szerda 11 szeptember 2019 - péntek 13 szeptember 2019, Sweden

Heritage in Progress

WELCOME TO HIP – HERITAGE IN PROGRESS! In this three-days meeting we want to approach how cultural heritage can be a used as a potential tool for intercultural dialogue. We want to explore different ways to engage civil society by means of time...

szerda 17 április 2019 - csütörtök 18 április 2019, Bulgaria

EPALE ще бъде популяризирана в земите на Орфей

Националното звено за подкрепа (НЗП) на EPALE организира семинар за Платформата, който ще се проведе на територията на древните тракийски земи. Събитието е на тема „Добри практики в сектора за учене на възрастни“ и ще се състои на 17 и 18 април 2019 г. в село Старосел, община Хисаря.

Семинарът ще открие д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. В неговия общ панел ще бъдат представени и новите тематични фокуси на EPALE, които ще бъдат актуални през 2019 г.

A Finnországban megvalósult online kutatási program információt szolgáltatott a rövid távú munkavégzés és az önfoglalkoztatás új lehetőségeiről, az eredmények méréséhez segítséget kínáltak a digitális munkaügyi közvetítő platformok és számlázási szolgáltatások. A kapott eredmények információkat szolgáltattak az új munkaformák munkanélküliségre gyakorolt hatásairól is.

A nemzedékek közötti tanulás a turizmus során is jól nyomon követhető, hiszen az utazási szokások kialakításában a szülői mintának meghatározó szerepe van, azonban nem feledkezhetünk meg arról a folyamatról sem, amikor a szülő is tanul a gyermekétől, például ösztönözheti őt az iskolában hallottak, tanultak nyomán a környezettudatos magatartásra; vagy arra is gondolhatunk, hogy a fiatalok életéhez az interneten való eligazodás egyre szorosabban kapcsolódik.

A projekt célja, hogy médiaműveltségi oktatást nyújtson a palesztin nem kormányzati szervezetek gyakorlati szakemberei, újságírók és önkormányzati alkalmazottak számára a médiaműveltséggel, valamint a médiaetika, a közösségi média és a marketing új médiakörnyezetben betöltött fontos szerepével kapcsolatos gyakorlati műhelyfoglalkozások és elméleti képzés formájában.

A túléléshez és a fejlődéshez, a döntéshozatalhoz és a problémamegoldáshoz az egyéneknek, a közösségeknek és a nemzeteknek az élet minden területén – személyes, szociális, tanulási és szakmai – információra van szükségük saját magukról, valamint fizikai és társadalmi környezetükről. Ezek az információk három folyamaton keresztül érhetők el: megfigyelés és kísérletezés, beszélgetés (másokkal) és konzultáció (az emlékezetet fenntartó intézményekkel). Az ennek hatékony és eredményes elvégzéséhez szükséges kompetencia a média- és információs műveltség.

Az alábbi dokumentum a Norvég Felnőttképzési Intézet (VOX) szakmai anyagának magyar adaptációja, mely a felnőttkori alapkészség fejlesztést támogató keretrendszert jelent az anyanyelvi írás-olvasás alapkompetenciák területén. A szakmai anyag 3 szinten fogalmazza meg az adott kompetencia területen a felnőtt jellemzőit, a szinthez kapcsolódó kompetencia célokat és életszerű helyzetekhez (magánélet, munka, tanulás) kapcsolódó példákkal demonstrálja a keretrendszer használatát.

Az alábbi dokumentum a Norvég Felnőttképzési Intézet (VOX) szakmai anyagának magyar adaptációja, mely a felnőttkori alapkészség fejlesztést támogató keretrendszert jelent az IKT  alapkompetencia területén. A szakmai anyag 3 szinten fogalmazza meg az adott kompetencia területen a felnőtt jellemzőit, a szinthez kapcsolódó kompetencia célokat és életszerű helyzetekhez (magánélet, munka, tanulás) kapcsolódó példákkal demonstrálja a keretrendszer használatát.

Az olvasókörök informális tanulási forma, az önmagáért történő olvasás egyik lehetséges formája, amely egyaránt magában foglalhatja a csendes, a hangos, illetve az egyéni és közösségi olvasási módokat. A dokumentum bemutatja az olvasóköröket, lehetséges szerepüket az olvasáskészség fejlesztésében és az olvasókörök létrehozása, működtetése során felbukkanó kihívások kezeléséhez is támogatást nyújt. A dokumentum a „NYITOK hálózat a társadalmi befogadásért” című, TÁMOP 5.3.9-11/1-2012-0001 kódszámú pályázati program keretében készült.

A dokumentum a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű felnőtteket a fókuszba állítva segít abban, hogy a tanulást támogató szakemberek hogyan tudják az érdeklődő felnőtteket a rendelkezésre álló viszonylag rövid idő alatt támogatni a tanulással kapcsolatos döntések meghozatalában, az egyéni tanulási célok kialakításában, a célokhoz kapcsolódó egyéni tanulási utak kialakításában. A szakmai anyag könnyen adaptálható más helyzetű felnőttek tanulási út tervezésének támogatását végző szakemberek számára is.

Nincs találat