chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Európai szakpolitikák projektek és finanszírozás

November 2-án, az EPALE Magyarországgal közösen, 35 fő regisztrált résztvevővel tartotta meg szakmai ülését az IVSZ Oktatási munkacsoportja. A rendezvény fókuszában a hazai szak- és felnőttképzés helyzete, valamint a felnőttkori tanulás jövője állt.

Napirendi pontok:

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban a szakképzési centrumok főigazgatóinak tartott októberi tájékoztatón Verses István (az ERASMUS+ programiroda vezetője) ismertette a megjelent főigazgatókkal a jövő évi stratégiai partnerségi pályázatokhoz kapcsolódó  támogatási lehetőségeket (pályázat előkészítéshez tájékoztatók tartása, sikeres projektek bemutatása).

Megkezdődik a digitális oktatásfejlesztés: a kormány döntésének köszönhetően 2019 végéig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg.

Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifihálózat épül ki.

Deutsch Tamás miniszteri biztos a Digitális jólét program hálózat I. országos szakmai találkozóján és a Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése projekt nyitórendezvényén kiemelte: jelenleg 1173 településen, 1415 digitális pont segíti a kompetencia-fejlesztési programok megvalósítását, és szeretnék elérni, hogy mindenki a digitalizáció nyertese legyen. Hozzátette: a fejlesztési programok végrehajtása lendületet vett, a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy Magyarországon minden ember rendelkezzen digitális kompetenciákkal.

Milyen jelentősége van a Nemzeti Képesítési Keretrendszernek (NKK)? Hogyan mérhetjük és értékelhetjük a hatását?

A Nemzeti Képesítési Keretrendszereket Európa-szerte gyorsan kifejlesztették. A legújabb eredményeket igazolja a politikai döntéshozók és szakemberek  velük kapcsolatos egyre növekvő érdeklődése.  Az esemény célja ösztönözni a nyitott és kritikai véleményalkotást az NKK jelenlegi és jövőbeli szerepéről. 

Szeptember 1-jén indul az OECD nemzetközi felnőtt képesség- és kompetenciamérési programjának (PIAAC - Programme for the International Assessment of Adult Competencies) magyarországi felmérése Magyarországon - jelentette be a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Nemzeti Tanácsának elnöke pénteken, Budapesten a felmérés nyitórendezvényén.

Miután a Bizottság bejelentette a 2017-es Európai Szakképzési Hét dátumait, arra kéri a különféle szervezeteket, a szakképző központokat, a nem kormányzati szervezeteket és más intézményeket, hogy regisztrálják országos, regionális és helyi rendezvényeiket, illetve tevékenységeiket.