chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Az európai felnőttképzés elektronikus platformja

 
 

Kulturális oktatás

A Képzők képzése! program célja, hogy a résztvevők megismerjék és gyakorlatban is kipróbálják a különféle oktatási módszereket, speciálisan a felnőttek oktatására, képzésére fókuszálva. Elsajátítják az előadások megtartásának alapjait. Megtudhatják, hogy milyen korszerű módszerek alkalmazhatóak a kulturális területen történő oktatás során.
A múzeumok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban a tudás és információ-megosztás terén, főként ha a digitalizáció révén új szolgáltatásokat és lehetőségeket nyújtanak látogatóik számára. A pálya”választás” előtt álló fiatalok érdeklődésének felkeltésében is jelentős szerepet játszhat a modern infokommunikációs technológiával átszőtt múzeum, amelyben azokkal az eszközökkel fedezhetik fel a tudomány világát, melyek a legközelebb állnak az Z és alfa generációhoz.
Napjainkban már a konkrét ismeretek tudása nem elég a megfelelő munkaerőpiaci helytálláshoz. A világ, és ezáltal a munkakörülmények és eszközök olyan gyorsan változnak, hogy az egyén egyik legfontosabb képességévé a tanulás vált. A tanulás támogatására az iskola mellett megjelennek a közkönyvtárak is, melyek nem csak a fiatalok ismeretinek bővítését és tanulási technikáinak javítását célozzák, hanem a felnőtt korosztályét is. Ezeknek a céloknak a megvalósítására jött létre „Az én könyvtáram” program, mely többek között célja az országos könyvtári rendszer teljes körű fejlesztése és egy új típusú „kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások” létrehozása.

A Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület 2018. október 31-el zárja a nemzetközi partnerekkel megvalósított SIMILAR projektet. A két éves projekt célja az volt, hogy hozzájáruljon azon szakemberek tudásának bővítéshez, akik külföldiekkel (bevándorlók, menekültek, stb.) foglalkoznak. A projekt szakmai anyagainak előállításához mind a szakembereket, mind a Magyarországon élő külföldieket bevonták.

A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület képzést indít olyan szakemberek számára, akik mindennapi munkájuk során migráns kliensekkel kerülnek vagy kerülhetnek kapcsolatba.

Kedves Kollégák!

Miként azt korábban már jeleztük, a VII. Országos és III.  Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferenciát a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a Kecskeméti Katona József Múzeum és szakmai együttműködőinek partnerségével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2018. május 7-8. között rendezi meg.

A „Cultural Heritage and Cultural Diversity Lessons: A Handbook for Teachers” című kiadványban ismertetett, kulturális örökséggel és a kulturális sokszínűséggel foglalkozó tanítási egységeket a témába való általános jellegű bevezetés nyújtása céljából dolgozták ki.

Február 28-án a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra kamaratermében mutatkoztak be egymásnak a Csongrád megyei aktív civil szervezetek. A műhelynap a Cselekvő közösségek kiemelt projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) keretében került megrendezésre, melynek megvalósítói a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma. A projekt fő célja a működő közösségek megszólítása, és ösztönzésük, hogy tudásukat osszák meg egymással.
8 április 2019
by Annamária Kiss
(hu)

A STARTS Díj a tudomány, a technológia és a művészetek keresztmetszetében, a kreativitás és az innováció terén elért úttörő együttműködéseket és eredményeket díjazza.

3 április 2019
by Györgyi Bajka
(hu)
A napjainkban, a LLL eszmét hangsúlyozó társadalmunkban felértékelődött az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés jelentősége, mely kapcsán felmerül egy lényeges kérdés: hol kap ebben szerepet a közkönyvtár? A felnőttoktatás legújabb modelljében különválik az oktatói tevékenység a tanulmányvezetői tevékenységtől. A szűken vett oktatási intézményi feladatok közé az oktatás megszervezése, az oktatandó ismeretanyag bemutatása és számonkérése tartozik, azonban a diákok felkészülésének támogatása, a tanulmányvezetés, személyes kapcsolat és tanácsadás már nem tartozik kifejezetten az adott oktatási intézményhez. Ez a típusú megközelítés az önálló tanulásra épít, mely feltételezi a tanuló vonatkozásában az információfelhasználó kultúra meglétét, továbbá a könyvtárra és a könyvtáros személyére, aki támogatja ebben a folyamatban az egyént.
Friederike Fankhänel a hamburgi Szépművészeti és Iparművészeti Múzeum (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg – MKG) művészetekkel és formatervezéssel foglalkozó múzeumpedagógusa. Az emberiség történelmének 4 000 évéből származó, hozzávetőleg 500 000 tárggyal az MKG az egyik legnagyobb befolyást kifejtő európai szépművészeti és iparművészeti múzeum. Az 1877-ben megnyitott MKG az emberi kreativitás figyelemre méltó történetét meséli el. A kiemelkedő gyűjtemények az ókori művészettől a kortárs művészetig terjednek, és az európai, az iszlám és a kelet-ázsiai kulturális régiókat ölelik fel. Friederike megosztotta a kulturális örökség egész életen át tartó tanulásban betöltött szerepével kapcsolatos gondolatait, és beszélt arról, hogy hogyan profitálhatnának valamennyi korcsoport tagjai az MKG tevékenységeiből.
31 január 2018
by Györgyi Bajka
(hu)
Dr. Henrik Zipsane egy figyelemre méltó történetet oszt meg arról, hogy alapítványa hogyan döntötte el, hogy a társadalmi kohézió előmozdítása érdekében egy svédországi szabadtéri múzeumot a menekültek és rászorulók otthonává alakít.
Az EPALE arra kérte Milena Popovát, az Europeana Alapítvány üzletfejlesztési menedzserét, hogy beszéljen nekünk az Europeanáról, az EU kulturális örökségnek szentelt digitális platformjáról, valamint arról, hogy miért hasznos az egész életen át tartó tanulás szempontjából.
31 január 2018
by Györgyi Bajka
(hu)

A Werk Akadémia ismét elindítja a Képzőművészeti menedzser szakját. A képzést, mely elsősorban gyakorlati, praktikus menedzsment tudást ígér, olyan tanárok neve fémjelzi, mint Hegedűs Orsolya, az acb Galéria vezetője, Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója és Révész Emese művészettörténész (Magyar Képzőművészeti Egyetem). 

26 január 2018
by Eszter Karvázy
(en)
hétfő 12 augusztus 2019 - szombat 24 augusztus 2019, Spain

La Casa de la Juventud de Ceuta ofrece 57 plazas en voluntariado juvenil

La Casa de la Juventud de Ceuta, Servicio dependiente de la Consejería de Educación y Cultura, ha abierto el plazo de inscripción en los campos de voluntariado juvenil nacionales e internacionales, para los que hay 47 plazas en total, y para el local, el denominado "Conoce Ceuta", que se desarrollará entre el 12 y el 24 de agosto y en el que participarán 25 jóvenes procedentes de distintas autonomías y 10 de Ceuta, todos ellos con edades comprendidas entre los 16 y los 30.

hétfő 13 május 2019 - péntek 31 május 2019, Poland

Praktyka dla Praktyka

„Praktyka dla praktyka” jest ogólnopolskim programem wymiany bibliotekarzy. To niepowtarzalna okazja dla pracowników bibliotek do zdobycia doświadczenia zawodowego, nowych inspiracji i nawiązania interesujących kontaktów zawodowych.

hétfő 21 október 2019 - szerda 23 október 2019, Turkey

Call for Papers: ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences

ADVED 2019- 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN EDUCATION AND SOCIAL SCIENCES

21-23 October, 2019ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/adved19   

Enquiries: adved19@gmail.com  

Organized by: International Organization Center of Academic Research

CALL FOR PAPERS:

You are invited to participate in ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences that will be held in ISTANBUL, Turkey on 21-23 October, 2019.

szerda 8 május 2019

XXI Curso de Primavera: La Gran transformación

Entre el miércoles 15 y el viernes 17 de mayo se celebrará el XXI Curso de Primavera del Instituto Universitario de Estudios de las Mujeres que, con el título “La gran transformación. De “El segundo sexo” de Simone de Beauvoir a la cuarta ola del movimiento feminista (1949-2019)”, ofrece la oportunidad de dar cuenta y reflexionar sobre los avatares del movimiento feminista desde la obra pionera de Beauvoir y visibilizar las amenazas a las que se enfrenta el avance alcanzado en derechos y políticas de igualdad.

hétfő 13 május 2019 - péntek 17 május 2019, Spain

XI Edición "2019 Solidarios" del CEPA Plus Ultra en Logroño

El centro de educación de personas adultas Plus Ultra de Logroño, tiene un sabor, un olor y un color especial en mayo.

Huele a convivencia e integración, destaca el color púrpura de los delantales que reflejan alegría y colaboración y sabe a SOLIDARIDAD.

Todo ello no es fruto de la posición primaveral del Centro respecto al Sol, más bien se debe a la infinita ilusión que, todos los años por estas fechas, ponen alumnos y profesores por una buena causa.

hétfő 27 május 2019 - vasárnap 2 június 2019, Belgium

Building Dialogues on Diversity - SIETAR Europa Congress 2019

A conference for all of us interested in multiculture and diversity provided by SIETAR. The are several days planned with rich set of pre-conference and post-conference workshops. I found many practical approaches in the programme - like Learning Battle Cards and storytelling (on one workshop).

SIETAR is Europe’s largest association of interculturalists and is part of the worldwide SIETAR network. They have been organising such congresses since 1991. 

péntek 10 május 2019 - szombat 11 május 2019, Italy

Seminario nazionale “Le donne si raccontano. Autobiografia, genere e formazione del sé”

Si terrà dal 10 maggio 2019 al 11 maggio 2019 a Firenze, presso l’Università degli Studi di Firenze (via Laura, 48) il seminario nazionale “Le donne si raccontano Autobiografia, genere e formazione del sé”.

La narrazione di sé attraverso l’approccio autobiografico come ricerca identitaria da parte delle donne e come possibilità espressiva del loro variegato mondo interiore  costituisce il focus attorno al quale ruotano le seguenti sessioni delle due giornate del convegno:

 

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálata 2018-ban is összegyűjtött a platform fő témái köré csoportosuló érdekes szakmai cikkeket, például az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseiről vagy a felnőttoktatásról és a munkavállalói készségekről az információ korában. A tavalyi kiadványhoz hasonlóan a felnőttkori tanuláshoz kapcsolód magyar projekteket és jó gyakorlatokat is bemutat.

Szakmai cikkek az EPALE kulcsszakértőinek tollából származnak, illetve az ő közreműködésükkel készültek.

A tanulmány célja a közművelődési intézményrendszerben zajló iskolán kívüli általános célú felnőttképzés helyzetének a bemutatása regionális megközelítésben. A korábbi elméleti munkák és kutatások eredményeinek áttekintése, fókuszálva az általános célú felnőttképzés és közművelődés fogalmára és funkcióira. Valamint a kulturális statisztika adatbázisa alapján a közművelődési szervezetek képzési tevékenységének az elemzése, elsősorban az általános célú felnőttképzés helyzetére vonatkozóan.

A 21. században folyamatos technikai fejlődéssel kell szembenéznünk napról napra, amely fejlődésekhez az embereknek is meg kell tanulniuk igazodniuk és tudni kell haladni vele. A 19. században nem csak a kultúra fogalma változott, hanem folyamatosan változott vele, a kultúra fogyasztóinak köre, a kultúra átadásának módja. Tanulmányomban röviden kifejtem, hogy hogyan változott meg a kultúra fogalma, értéke, valamint a műveltség lényege.

A Gyakorlati Útmutató azzal a szándékkal készült, hogy bármely kulturális intézmény, legyen szó kisebb vagy nagyobb szervezetről, könnyen és gyorsan választ találjon benne az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdéseire.

A kulturális intézményekben végzett önkéntesség sok kérdést felvet, nevezetesen a felelősség, a bizalom és a professzionalizmus kérdését.

A felnőttek tanulását érintő változó szakmai és szakpolitikai felfogások a társadalmi, gazdasági és kulturális kontextusok terében. E komplex témakörben szervezett tudományos konferenciát 2013. november 21-ére a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara a kultúraközvetítés, a felnőttképzés, az emberi erőforrás fejlesztés, valamint a könyvtár- és információtudomány pécsi kutatóhelyeként.

A tanulmány egy 2016-os kutatás eredményeit foglalja össze, ami 15 különböző méretű budapesti múzeum és kiállítóhely bevonásával készült. A kutatás többek között a múzeumok vezetőivel lefolytatott mélyinterjúkat és az intézmények kiállításainak megfigyelését foglalja magában. A kutatás aspektusai közé tartoznak a célcsoportok, az interpretációs módszerek, az interaktivitás, a marketing, az önkéntesek bevonása stb.

A “Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt keretében „A mi múzeumunk” című fejlesztéshez kapcsolódóan több ingyenesen elvégezhető képzés indul. A képzések átfogó célja a kulturális területen dolgozó szakemberek (pl. muzeális intézmények, könyvtárak munkatársai) felkészítése a hazai kulturális, illetve az oktatási életben zajló változások követésére, az iskolák és múzeumok közötti együttműködések még hatékonyabb megvalósítására.

Nincs találat