chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Alapkészségek

Hatodik alkalommal került megrendezésre Budapesten az ICT-iparág regionális szinten is legnagyobb rendezvénye, a T-Systems Symposium. Az idei konferencia programsorozata a hazai digitális fejlődésre, ezen belül is az intelligens szolgáltatásokra, okos eszközökre, új generációs hálózatra (5G) és a humán faktorra épült.

 

A teljes cikk a linkre kattintva olvasható

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal EPALE Nemzeti Támogató Szolgálata, a Tempus Közalapítvány és a MellearN Egyesület közös szakmai konferenciát szervez „Hálózati együttműködések a felnőttkori tanulás terén” címmel.

A konferencia az európai és a hazai felnőttkori tanulás egy-egy kérdésköréhez kapcsolódóan mutat be nemzetközi és hazai trendeket és jó példákat.

A Microsoft olyan digitális érettséget vizsgáló új mutatókat jelentett be, amelyekkel a gazdaság és társadalom fontosabb szereplői felmérhetik, hogy mennyire digitalizált a működésük, hogy állnak más piaci szereplőkhöz képest.

A Microsoft Digitális Fejlettségi Index (MDFI), például a kis- és középvállalkozásoknak nyújt majd segítséget abban, hogy felmérhessék mennyire digitalizált a működésük. Ehhez egy online kérdőívet kell kitölteniük, amit a cég a hazai információbiztonsági szektor meghatározó szereplőjével, a kancellar.hu-val közösen készített.  

Október 6-án tartotta közös szakmai napját az EPALE Magyarország és a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete. A műhelymunkán Horváth Ádám (a Digitális Módszertani Központ divízió vezetője) előadásában a DOS és a Digitális Munkaerőpiac programokkal kapcsolatban a munkaerőpiac felnőttek digitális készségével kapcsolatos elvárásaira fókuszált. 

A „KárpátHáló KESZ” Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért a KárpátHáló Egyesület projektszervezeteként az egyesület alapító okiratában megfogalmazott célkitűzések és a KESZ szervezeti szabályzata értelmében, 2016. július 27-én zárta le első informatika képzését a szépkorúak számára

Megkezdődik a digitális oktatásfejlesztés: a kormány döntésének köszönhetően 2019 végéig 4000 állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes wifi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg.

Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben wifihálózat épül ki.

Deutsch Tamás miniszteri biztos a Digitális jólét program hálózat I. országos szakmai találkozóján és a Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése projekt nyitórendezvényén kiemelte: jelenleg 1173 településen, 1415 digitális pont segíti a kompetencia-fejlesztési programok megvalósítását, és szeretnék elérni, hogy mindenki a digitalizáció nyertese legyen. Hozzátette: a fejlesztési programok végrehajtása lendületet vett, a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy Magyarországon minden ember rendelkezzen digitális kompetenciákkal.

A vállalatok és az egyetemi élet összefogásának erősítésével lehet javítani az informatikai képzés minőségén; ha beválnak az idén indított programok, nem lesz miről panaszkodnunk. Azoknak, akik kiesnek az oktatásból vagy negyvenes éveikre gondolják meg magukat, sorra indulnak a rövidebb képzéseket biztosító piaci tanfolyamok.