chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Az európai felnőttképzés elektronikus platformja

 
 

A felnőttképzésben való részvétel akadályai

Négy angliai helyi önkormányzatra esett a választás, hogy részt vegyenek ebben az új, kétéve kísérleti programban. A projekt célja, hogy növeljék azoknak a számát, akik hátrányosabb helyzetű térségekből tanulószerződéses gyakorlati képzésben vesznek részt.

Az EPALE Magyarország webináriuma az EBSN közreműködésével 

Az új technológiák megjelenése nem csak a munka világára és a szabadidő eltöltésére van hatással, de megváltoztatja a felnőttek tanulási 

szokásait is. A felnőttek digitális kompetencia fejlesztésével foglalkozó oktatóknak így új szemszögből kell megközelíteniük a résztvevők élethelyzeteit, tanulási igényeit és az oktatásba bevont digitális eszközök körét is.

Az Európai Unióban a 20 és 34 év közötti munkanélküliek mintegy fele elhagyná lakhelyét, ha máshol kapna munkát, miközben ugyanennyi nem szívesen költözne el egy új álláslehetőség kedvéért. Az adatok szerint a magyar munkanélküli fiatalok 55 százaléka nem költözne el lakóhelyéről munka miatt – közölte jelentésében az unió statisztikai hivatala kedden.

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) márciusban elindította a Munkaerő-piaci információs (LMI) eszköztárát, amely az egész életen át tartó pályaorientációt érintő munkaerő-piaci információk szerepével, valamint a munkaerő-piaci információk információs és kommunikációs technológiai (ICT) eszközök segítségével az egész életen át tartó pályaorientációban történő integrációjával foglalkozik. 

Az Európai Bizottság nemrég elfogadott három fontos kezdeményezést:

  • az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról,
  • a digitális kor kihívásaihoz és lehetőségeihez való alkalmazkodás terén az európaiakat segítő oktatás és képzés szerepéről, valamint
  • az oktatás közös értékeiről.

Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról szóló tanácsi ajánlásra irányuló javaslat:

Az észtországi Statisztikai Hivatal által a közelmúltban közreadott adatok szerint 2017-ben a 25–64 év közötti korosztály 17,3%-a vett részt iskolarendszerű oktatásban vagy képzésben, ami 1,6%-kal magasabb a 2016. évi számadatnál.
A Társadalomtudományi Szemle online oldalain található meg Ábrahám Katalin disszertációjának rövid ismertetése, melyben a felnőttképzés munkaerő-piaci és társadalmi integrációban betöltött szerepének, a regionális gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás lehetőségének elemzésével foglalkozik. Érdeklődése középpontjában az alacsony képzettséggel (vagyis érettségivel nem) rendelkező munkavállalói csoport áll, amelynek foglalkoztatása különös nehézséget jelent egy magas képzettséget igénylő posztindusztriális társadalomban.

Márciusi kiemelt témánk részeként az EPALE írásbeli eszmecserét szervez arról, hogy miként biztosítható a felnőttoktatásba való bevonás, és mi tesz inkluzívvá egy felnőttoktatási programot.

November 2-án, az EPALE Magyarországgal közösen, 35 fő regisztrált résztvevővel tartotta meg szakmai ülését az IVSZ Oktatási munkacsoportja. A rendezvény fókuszában a hazai szak- és felnőttképzés helyzete, valamint a felnőttkori tanulás jövője állt.

Napirendi pontok:

„Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díjra”

Néhány kérdést érdemes megemlíteni a felnőttképzés kapcsán. Az egyik az, hogy jól tanítjuk-e az idősebb, vagy a tanulásra kevésbé motiváltakat? A támogatott munkaerőpiaci képzések felfutásának időszakában (90-es évek) sok külföldi tanulmányút segítette a felkészülést erre a feladatra. Látható volt, hogy a felnőtteket nem igazán lehet iskolás módon tanítani. Egy bécsi képzőnél tett látogatás során láthattuk, hogy nem is voltak osztálytermek, csak a műhelyek. Az oktatás munkafeladatok

„Pályázat az EPALE tartalomfejlesztési díjra”

Diszlexián az ép intellektus mellett mutatkozó olvasási zavart értjük.

Hazánkban Olaf Galaburda neurológus kutatásai alapján tudjuk, hogy ez a zavar a legfiatalabb agyrészek, a beszédet, olvasást, írást képviselő úgynevezett humán neoformáció legtöbbször szülés közben történő kismértékű sérülése miatt alakulhat ki.

Ha egy csecsemő nehezen alkalmazkodik az alvás-ébrenlét ritmushoz, lehet gyanakodni, hogy a továbbiakban is gondjai lesznek a szabályszerűségek felismerésében, az alkalmazkodásban.

Tarthat-e egész életen át a sport révén történő tanulás, tekintettel arra, hogy fizikai képességeink idővel szükségképpen csökkennek? Az EPALE Susanne Wolmesjö idegtudóssal, felnőttoktatóval, korábbi sportolóval beszélgetett. Susanne Wolmesjö szerint a sport révén történő, egész életen át tartó tanulás kérdése többrétű, és nagyban függ a sportember tanulási céljaitól. Véleménye szerint végső soron a sporton belüli folyamatos tanulásnak nem feltétlenül kell a fizikai dimenzióra épülnie.

Simon Broek témakoordinátor visszatekintett néhány, márciusban megjelent cikkre az EPALE kiemelt témájával, a felnőttkori tanulás területén belüli társadalmi befogadással és esélyegyenlőséggel kapcsolatban.
11 június 2018
by Györgyi Bajka
(hu)
Az élethosszig tartó tanulás koncepciója a személyiség igényéből következő belső késztetésre létrejövő tanulás lehetőségére utal. Az iskolarendszerű, különösen a tankötelezettség körébe tartozó tanulási szakaszok külső kényszerítő eszközök mentén működnek. A tanulás kötelező jellege sok esetben a szakképzés megkezdésekor, illetve a felsőoktatási tanulmányokba történő belépéskor megszűnik és új indítékok jelennek meg a fiatalok tanulási folyamatában is. Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy a felnőttkori tanulás sikerességének több a pozitív feltétele, mint az azt gátló tényező. Ha úgy fogjuk fel a tanulást, mint egy cselekvést, akkor az a belső motiváció, indítékrendszer a megbízható alap, amely a tanulási folyamatot irányítja és ennek az indítékrendszernek a fenntartására kell törekedni a felnőttek tanítási folyamatában is.
Gerry Mc Aleenan a Soilse program képviseletében a RECOVEU elnevezésű – az addikcióból felépülő felnőttek társadalomba való visszailleszkedését felnőttképzéssel segítő – nemzetközi programban való részvételéről beszélt az EPALE-nek.
A felnőttkori tanulást széles körben a társadalmi befogadás eszközének tekintik, de Simon Broek, az EPALE témakoordinátora megosztott egy másik véleményt: ha nem megfelelően alkalmazzák, a felnőttkori tanulás valójában egyenlőtlenségekhez járul hozzá.
szerda 22 május 2019, Serbia

Обука за рад са младима са менталним инвалидитетом

Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом МДРИ-С организује једнодневну обуку за рад са младима са менталним инвалидитетом 22. маја 2019. године у Београду. У оквиру обуке биће одржана и инфосесија са локалним организацијама са циљем унапређења подршке коју пружају особама са инвалидитетом.

hétfő 24 június 2019 - kedd 25 június 2019, United Kingdom

AELP Annual Conference 2019 – Skills for better productivity and social mobility

The Association of Employment and Learning Providers (AELP) Conference 2019 will take place at the Park Plaza in London from 24 June to 25 June. The focus of the event will be on debating whether all levels of post-16 learning are truly open to everyone. Quality assurance methods for apprenticeships will be given special focus due to the fact that programme assessment in apprenticeship programmes are facing growing concern in terms of their capacity and consistency. There will also be the opportunity to attend a four-course gala dinner evening at an additional cost. 

hétfő 21 október 2019 - szerda 23 október 2019, Turkey

Call for Papers: ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences

ADVED 2019- 5th INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN EDUCATION AND SOCIAL SCIENCES

21-23 October, 2019ISTANBUL, Turkey

Website: http://www.ocerints.org/adved19   

Enquiries: adved19@gmail.com  

Organized by: International Organization Center of Academic Research

CALL FOR PAPERS:

You are invited to participate in ADVED 2019- 5th International Conference on Advances in Education and Social Sciences that will be held in ISTANBUL, Turkey on 21-23 October, 2019.

hétfő 27 május 2019 - vasárnap 2 június 2019, Belgium

Building Dialogues on Diversity - SIETAR Europa Congress 2019

A conference for all of us interested in multiculture and diversity provided by SIETAR. The are several days planned with rich set of pre-conference and post-conference workshops. I found many practical approaches in the programme - like Learning Battle Cards and storytelling (on one workshop).

SIETAR is Europe’s largest association of interculturalists and is part of the worldwide SIETAR network. They have been organising such congresses since 1991. 

szerda 13 november 2019 - szombat 16 november 2019, Portugal

AEA - EUROPE 2019

AEA-Europe 2019 is the 20th annual meeting of the Association for Educational Assessment – Europe. AEA-Europe is the foremost association for all assessment professionals throughout Europe. The theme for 2019 is: Assessment for transformation: teaching, learning and improving educational outcomes. 

kedd 14 május 2019, France

Culture et Handicap - Journée d'étude

Cette journée d’étude - portée par l’Association Théâtre et Différences - se répartit en plusieurs séquences à l’ESAT du Cailly et à la Maison de l’Université à Mont Saint Aignan. Présentation d’expériences, rencontres et débats seront ponctués par des interventions d’artistes et la représentation de « Bizarre, vous avez dit bizarre », une des dernières créations de la troupe des Ateliers du Cailly.

szerda 16 október 2019 - szombat 19 október 2019, Ireland

PASCAL XVIth Conference Cork/Kerry, Ireland

The communities that epitomise the contemporary world are diverse, ranging spatially from inner cities to remote rural areas, and encapsulate the complex web of identities that are part of life today. Learning by people at all ages is at the core of problem solving for 21st century problems. The themes of resilience and lifelong learning will cover some of the key challenges to be explored. The 16th PASCAL conference is taking place between the 16th and 18th of October 2019. The theme of the conference is “Learning for Resilience: People, Place and Partnership in Urban and Rural Communities"
szerda 19 június 2019 - péntek 21 június 2019, Turkey

VIth International Eurasian Educational Research Congress

EJER 2019 will be held between 19th – 22nd of June 2019 at the VIth International Eurasian Educational Research (EJER) Congress. The congress is taking place at Ankara University (AKU), one of the most prestigious Universities in Eurasia and elsewhere. The theme of EJERCongress 2019 is: "Empowering Education: Research, Theory and Practice".

 

 

 

csütörtök 26 szeptember 2019, Belgium

Segunda Cumbre Europea de Educación

La  Segunda Cumbre Europea de Educación tendrá lugar el 26 de Septiembre de 2019, en la plaza Place du Mont Des Arts 1000, en Bruselas, Bélgica. Ministros, académicos, partes interesadas en educación, sociedad civil y docentes discutirán y tratarán diversos temas relacionados con la educación, así como los desafíos, presentes y futuros, a los que se enfrentan los docentes.

Kettőezeröt decemberében végzett országos reprezentatív vizsgálat alapján a szerző bemutatja a 18 évesnél idősebb hazai lakosságot jellemző tanulási célokat, akadályokat, motivációkat. A kutatási adatok igazolják, hogy a felnőttkori tanulás lényegében munkapiaci adaptációként fogható fel, ugyanakkor jeleznek számos tanulási akadályt is. Egyharmad arányban vannak, akik számára a tanulás nem hoz annyi hasznot, mint amennyi ráfordítást igényel. A válaszadók 39,5%-a szerint a tanfolyamok, képzések túlságosan hosszúak.

A tanulmány a tanulási stratégiákkal foglalkozik, a témán belül pedig specifikusan a nem hatékony, azaz maladaptív tanulási stratégiákkal, mint az önhátráltatás, a halogatás, a perfekcionizmus és a defenzív pesszimizmus. Bemutatásra kerülnek a témában megjelent jelentősebb szakirodalmi megközelítések, a fontosabb fogalmak és összefüggéseik, és a nem adaptív tanulási stratégiák korrigálási lehetőségei. Elméleti, szakirodalmi összegzésről lévén szó, a tanulmány célja az eddigi eredmények szintetizálása és összefoglalása, valamint pedagógiai szempontból releváns részeinek kiemelése.

Az idősödő társadalommal együtt járó tényezők több szempontból is hatással vannak az idősek tanulási szokásaira, az idősoktatás, a gerontagógia funkcióira. A korosabb generációk tömegessé válása következtében megnövekszik ennek a célcsoportnak mint megrendelőnek a szerepe – az idősek egyre iskolázottabbak lesznek, egyre tudatosabb fogyasztókká válnak, és egyre természetesebb lesz számukra az egész életen át tartó tanulás. Az idősoktatás a jelenleginél meghatározóbb, önálló szerepet kap a felnőttoktatáson belül.

A kötet „A felnőttek tanulásának és képzésének meghatározó trendjei: változások és fejlesztések a felnőttképzésben és a felsőoktatásban” című 2016. évi, doktoranduszok számára kiírt doktori iskolai pályázati felhívásra készült pályaművekből válogat. A tanulmányok szerzői doktori tanulmányaik különböző szakaszában vannak, így van, aki éppen az első-második szemesztert zárja, és a tanulmány elkészítéséhez még igényli a témavezetői együttműködést, más a tanulmányai végén jár, és akad, aki már megvédte a doktori disszertációját.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk gyorsan változó világunkban, a tudás és készségek széles skálájára van szükségünk, illetve arra, hogy ezeket folyamatosan, egy egész életen át fejleszthessük. Ez az új európai készségfejlesztési program (lásd a keretben) legfontosabb üzenete. A megfelelő készségek nélkül sokak alacsony minőségű munkát kénytelenek vállalni, munka nélkül maradnak, vagy alacsony képesítésük miatt nem tudják felvenni a versenyt az új generációval a munkaerőpiacon. Alapvető írás-, olvasás-, számolási és digitális készségek nélkül a mindennapi élet nagy kihívást jelenthet.

A brosúra a Menedék és Támogatás a Migránsoknak Alapítvány új projektjét mutatja be, amelynek középpontjában a migráns nők médiaműveltségének javítására rendelkezésre álló máltai, olaszországi, görögországi, ausztriai, írországi és egyesült királysági források továbbfejlesztése áll.

A Börtönstatisztikai Szemle időszaki statisztikákat szolgáltat a Büntetés-végrehajtási Szervezet által fogvatartottak főbb adatairól, illetve a szervezet tevékenységéről, széleskörű és aktuális hátteret nyújtva kutatások és elemzések elkészítéséhez. A kiadvány az általános szervezeti adatokon túl minden alkalommal tartalmaz egy speciális fogvatartotti csoportokra, vagy a büntetés-végrehajtás egy speciális területére vonatkozó fejezetet. Ebben a számban a fogvatartottak oktatási-képzési adatait mutatják be részletesebben.

A "Pedagógiai Ismeretek" jegyzet a TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 „Dolgozva tanulj” projekt keretében szervezett mesterképzésen résztvevő személyek részére készült. A dokumentum három nagy témát bont ki, először a gyakorlati munka tanulásához kapcsolódó alapfogalmakat, másodsorban a szakmai tanítás-tanulás folyamatának jellemzőit és végül a szakmai gyakorlat módszertani feladatait. A II. fejezetben külön tárgyalja a felnőttképzés témakörét, ezen belül is kiemelten a felnőttkori tanulás jellemzőit.

Összegző tanulmány

A felnőttképzési intézmények fejlődése és szerepe az identitás megőrzésében a magyarlakta területeken napjainkig.

Főbb tendenciák és feladatok a határon túli, magyar nyelvű felnőttképzés fejlesztésének érdekében

című kutatás eredményeiről