chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Az európai felnőttképzés elektronikus platformja

 
 

Forrás

Intergenerációs különbségek a digitális kommunikációban - Esettanulmány 65 év feletti nyelvhasználókkal

Nyelv: HU

Megosztotta Anildo Vedovatti

A szerző kutatása során a 65 év feletti (szenior) beszélők digitáliskommunikáció-ismeretének feltárását célozta meg, nyelvhasználati interjúk módszerével. A félig strukturált interjúkban a (számítógépes és telefonos) eszközök és funkciók használatára, továbbá a kapcsolt kommunikációhoz kötődő szókincs ismeretére és használatára kérdezett rá a kutató. Ezenkívül a beszélgetésekben szó esett az esetleges kommunikációs problémákról, a digitális (nyelvi) szakadékról, valamint a mindennapi helyzetekben jelentkező intergenerációs különbségekről (gyerekekkel, unokákkal való kapcsolattartás, esetleg megértési nehézségek).

 

A kutatást ismertető tanulmány az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének konferenciájának Balázs Géza és Veszelszki Ágnes által szerkesztett Generációk nyelve címmel kiadott tanulmánykötetében jelent meg.

 

 

 

Forrásszerző(k): 
Veszelszki Ágnes
ISBN: 
978-615-5597-02-2
Közzététel dátuma:
kedd, 31 október, 2017
A dokumentum nyelve
Forrástípus: 
Tanulmányok és jelentések
Ország:
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 1/1 megjelenítése
  • Petra Dénes képe
    A kutatás egyik következtetését olvasva valóban meglepően és nem várt eredményként hangzik, hogy a szenior személyek elsőként a Facebook közösségi médián keresztül tájékozódnak. Saját környezetemből és nagyszülőktől pont ennek az ellenkezőjét figyeltem meg. A szeniorokhoz tartozó korosztálynál inkább azt vettem észre, hogy a Facebooktól inkább tartanak, mintsem az előnyeit látják. Tartanak attól, hogy ha felkerülnek, akkor róluk is "kiderülhetnek" információk, és nyitott könyv lesz az életük.