chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Forrás

Intergenerációs hatások a családban – az anyagiasság vizsgálata egyetemisták és szüleik körében

Nyelv: HU

Megosztotta Anildo Vedovatti

A fiatalok pénzügyi edukációja és az őket célzó innovatív megoldások Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerültek, ezáltal a fiatal felnőttek pénzügyi szocializációjának kutatása fontos területté vált. Zsótér Boglárka és Bauer András kutatásunkban arra keresték a választ, hogy a fogyasztói magatartás mintázatai hogyan adódnak át egyik generációról a másikra a családban. Vizsgálták megfigyelhető-e hasonlóság szülő és fiatal felnőtt gyermeke között a pénzügyi szocializáció  különböző aspektusait vizsgálva? Jelen tanulmányukban kiemelten az anyagiassággal foglalkoztak, a szülők és fiatal felnőtt gyerekeik anyagias értékrendjét vették górcső alá. Z-teszt és regresszió-elemzés segítségével vizsgálták meg, hogy van-e szignifikáns hatása a szülő anyagias értékrendjének gyermeke anyagias értékrendjére. A kutatásba bevonták a családi kommunikációs mintázatok elméletét és skáláját is, ezáltal árnyalva az intergenerációs hatás megértését. Eredményeik szerint a legerősebb kapcsolat a szülők és fiatal felnőtt gyermekük anyagias értékrendje között a megegyezésen alapuló és a többelvű családokban van.
 

A tanulmány megjelent a Pécsi Tudományegyetemen 2017 augusztusban az Egyesület a Marketing Oktatásért és kutatásért (EMOK) XXIII. országos konferencia tanulmánykötetében, melynek címe: Tükröződés, társtudományok, trendek, fogyasztás (szerk. Bányai Edit, Lányi Beatrix és Törőcsik Mária).

Forrásszerző(k): 
ZSÓTÉR BOGLÁRKA
BAUER ANDRÁS
ISBN: 
978-963-429-146-6
Közzététel dátuma:
kedd, 31 október, 2017
A dokumentum nyelve
Forrástípus: 
Tanulmányok és jelentések
Ország:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn