chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

GY.I.K.

Általános

Ki áll az EPALE mögött?

Az EPALE az Európai Bizottság (link is external) egyik kezdeményezése, amely elkötelezett amellett, hogy az EPALE-t az európai felnőttképzés állandó szereplőjévé tegye.

Az EPALE-t az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (link is external) (EACEA) felügyeli, a mindennapos működését pedig Központi Támogató Szolgálat (Central Support Service, a továbbiakban: CSS) biztosítja. A CSS ügyfélszolgálatával e-mailben a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címen, telefon a +44 (0) 121 212 8934 telefonszámon veheti fel a kapcsolatot.

2014 őszétől a Nemzeti Támogató Szolgálatok (National Support Services, NSS-ek) szintén összedolgoznak a CSS-sel, hogy az EPALE-t érdekes és egyedülálló tartalommal töltsék meg, és aktivizálják a közösséget.

A Központi és a Nemzeti Támogató Szolgálatokról további tájékoztatást a következő hivatkozásokon keresztül talál:

Központi Támogató Szolgálat

Nemzeti Támogató Szolgálat

Mi az a Központi Támogató Szolgálat, és mi a feladata?

A Központi Támogató Szolgálat (Central Support Service, a továbbiakban: CSS) egy konzorcium, amelyet az EPALE fejlesztése és irányítása céljából együttműködő két szervezet, az Ecorys UK és az Intrasoft Ltd. alkot. A CSS az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálatokkal, felnőttkori oktatási szakértőkkel és más érintettekkel dolgozik együtt azon, hogy friss és releváns tartalmat biztosítson a platform részére. A CSS irányítja az ügyfélszolgálatot is, valamint havonta hírlevelet küld, kezeli a közösségi médián keresztüli kommunikációt, tartalmakat tölt fel, beszélgetéseket kezdeményez és koordinál, továbbá tematikus eseményeket is tart.

Hogyan vehetem fel a kapcsolatot a Központi Támogató Szolgálattal?

Ha kapcsolatba kíván lépni a CSS-sel, írjon az EPALE ügyfélszolgálatának a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre, vagy hívja fel őket a +44 (0) 121 212 8934 telefonszámon.

Mik azok a Nemzeti Támogató Szolgálatok, és mi a feladatuk?

A Nemzeti Támogató Szolgálatokat (National Support Services, NSS-ek) az Erasmus+ programban részt vevő országok nemzeti hatóságai nevezik ki és bízzák meg azzal a feladattal, hogy segítsenek az EPALE részére tartalom létrehozásában, valamint a platform működtetésében. Ezek szoros együttműködésben dolgoznak a Központi Támogató Szolgálattal (Central Support Service, CSS) a kiváló minőségű tartalmak közzététele és a felhasználók szerepvállalásának ösztönzése céljából. Az NSS-ek fő feladatai közé tartozik emellett az is, hogy az EPALE-t eljuttassák az adott országban a felnőttkori tanulásban részt vevők közösségéhez, valamint hogy motiválják ezeket a közösségeket az EPALE-ben való részvételre.

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálatai a tagállamok kormányzatainak társfinanszírozásával működnek.

További tájékoztatásért lásd a Nemzeti Támogató Szolgálatok oldalt.

Hogyan vehetem fel a kapcsolatot a Nemzeti Támogató Szolgálattal (NSS-sel)?

Az NSS-ek elérhetőségi adatai a Nemzeti Támogató Szolgálatok oldalon érhetők el.

Javasoljuk, hogy az országspecifikus kérdésekkel forduljanak közvetlenül a Nemzeti Támogatási Szolgálathoz, vagy a CSS-hez, ha az adott országnak nincsen Nemzeti Támogatási Szolgálata.

Miként finanszírozzák az EPALE-t?

Az EPALE-t az Európai Bizottság finanszírozza a felnőttkori tanulást ösztönző átfogó stratégiája részeként.

Az NSS-ek működését a tagállamok kormányzatai is társfinanszírozzák. Az EPALE az Erasmus+ programot elfogadó jogi határozat (link is external) 14. cikke (1) bekezdésének b) pontja alapján részesül támogatásban. Fontos szerepet játszik a felnőttkori tanulásra vonatkozó megújított európai cselekvési programról szóló, 2011. évi tanácsi állásfoglalásban, valamint az Oktatás és képzés 2020 (link is external) keretrendszerben foglalt célok elérésében is.

Az Erasmus+ programról további tájékoztatást az Hogyan kapcsolódik az EPALE az Erasmus+ programhoz? szakaszban talál.

A Grundvig programról további tájékoztatást az Hogyan kapcsolódik az EPALE a Grundtvig programhoz? szakaszban talál.

Népszerűsíthetem-e az EPALE-t a kollégáim és más érintettek körében?

Igen. Az EPALE mindenki előtt nyitva álló platform, amely lehetőséget ad arra, hogy felvegye a kapcsolatot más felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberekkel és önkéntesekkel szerte Európában.

Az EPALE egy olyan internetes közösség, amely hasznos oktatási források, hírek, blogos közzétételek, események, tematikus oldalak és hálózatépítési eszközök széles körére épül, szakértők által azonosított és a legfontosabb nyelvekre lefordított, kimagasló minőségű tartalom révén.

Mi a teendő akkor, ha az általam keresett információ nem található meg az EPALE webhelyén?

Amennyiben az Ön által keresett, felnőttkori oktatáshoz kapcsolódó információ nem érhető el az EPALE webhelyén, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ügyfélszolgálattal a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) e-mail címen. Ügyfélszolgálati munkatársainkat felnőttkori tanulással foglalkozó szakértők támogatják a munkájukban, akik hat nyelven (angol, francia, német, spanyol, olasz és lengyel nyelven) tudnak segítséget nyújtani.

Tudta, hogy a saját tartalmát is közzéteheti az EPALE-n? Négy eltérő típusú tartalmat tehet közzé: blogos közzétételt, cikket, eseményt vagy forrást. Mindegyik tartalomtípushoz rendelkezésre áll egy online űrlap. Ezek az űrlapok a nekik megfelelő szakaszokban találhatók meg, amelyek a kezdőoldalról itt érhetők el.

Töltse ki az online űrlapot, és mentse el. Kapni fog egy online üzenetet és egy e-mailes megerősítést. A tartalmát a rendszer vázlatként menti el, majd a Központi Támogató Szolgálat ellenőrzi a minőségét. Tájékoztatást kap arról, amikor a tartalomelemét közzétették. Az összes közétett tartalmát a profiloldalán érheti el, melyhez úgy férhet hozzá, ha a középső menüszalagon a nevére kattint. Ne feledje, hogy ehhez regisztrált tagnak kell lennie, és be kell jelentkeznie a platformba. Kíváncsian várjuk az Ön által feltöltött tartalmakat!

Hogyan vehetek részt az EPALE-ben?

Az EPALE célja egy egységes, felnőttkori tanulással foglalkozó közösség felépítése nemzeti és európai szinten. Amikor csatlakozik az EPALE-hez, a felnőttkori tanulásban részt vevő különböző szereplőkkel kommunikálhat, például oktatókkal, szakpolitikai döntéshozókkal és önkéntesekkel.

Az EPALE regisztrált tagjaként ötleteket vitathat meg, és információkat oszthat meg az országában vagy Európában azokkal, akik a saját ágazatában dolgoznak. A platform tökéletesen alkalmas arra, hogy partnereket találjon, vagy hogy megossza a felnőttkori tanulási projektjével kapcsolatos tapasztalatait és elgondolásait. Eseményeket, forrásokat, blogos közzétételeket és cikkeket (többek között szakpolitikai dokumentumokat és projektek során létrehozott vonatkozó dokumentumokat) tölthet fel és oszthat meg másokkal szerte Európából. Annak biztosításához, hogy a webhelyen közzétett információ magas minőségű legyen, a felhasználók által leadott tartalmakat a közzétételük előtt ellenőrizzük. Minden felhasználó értesítést kap, amikor közzétesszük a tartalmát.

A regisztrálással kapcsolatos további tájékoztatásért lásd az „Szükséges-e regisztrálni az EPALE használatához?” szakaszt.

Ha bármilyen kérdése van, az EPALE ügyfélszolgálatával a + 44 (0)121 212 8934 telefonszámon, vagy a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) e-mail címen veheti fel a kapcsolatot.

Hogyan maradhatok naprakész?

Ahhoz, hogy naprakész maradhasson, regisztrálnia kell a platformon. Amikor regisztrál, azzal automatikusan feliratkozik a hírlevelünkre, amelyet havi rendszerességgel küldünk el.

Az EPALE nagyon aktív a közösségi médiában. A EPALE a Twitter, a Facebook és a LinkedIn közösségi oldalakon is megtalálható:

Twitter: EPALE_EU (link is external)

Facebook: EPALE.EU (link is external)

LinkedIn: e-platform a felnőttkori tanulásért Európában (link is external)

Miben különbözik az EPALE más felnőttkori tanulással kapcsolatos webhelyektől?

Az EPALE a felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberek és szervezetek európai szintű virtuális találkozóhelye. A webhely számos egyedülálló jellemzővel rendelkezik:

 • nyílt tagság;
 • többnyelvű tartalom a legjobb gyakorlatokról, hírekről, szakpolitikai fejleményekről, blogos közzétételekről, eseményekről és forrásokról;
 • a felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberek számára meghirdetett kurzusokat és eseményeket tartalmazó, egész Európát lefedő, kereshető naptár;
 • felhasználók által irányított tartalomfejlesztés,
 • a felhasználók azonosíthatják, értékelhetik és megoszthatják egymással a vonatkozó anyagokat, eszközöket és forrásokat;
 • partnerkeresési eszköz, amellyel olyan más EPALE-felhasználók kereshetők meg, akiket érdekel a páneurópai együttműködés;
 • gyakoroló szakemberi közösségek;
 • páneurópai felhasználói profilok, amelyek elősegítik a legfontosabb érintettek és közösségi tagok, más országbeli kollégák, stb. megtalálását, és a velük való kapcsolatfelvételt;
 • együttműködési terek.

Miben különbözik az EPALE az eTwinningtől?

Az eTwinning elősegíti az iskolák, tanárok és diákok közötti együttműködést, valamint eseményeket szervez a tanárok szakmai fejlődéséhez. Az EPALE célja, hogy egy internetes közösséget hozzon létre a felnőttkori tanulási ágazat és a felnőttoktatással foglalkozó szakemberek részére.

Fontos azt is megemlíteni, hogy az eTwinningtől eltérően az EPALE nem ad lehetőséget osztályközösségek összekapcsolására, mivel az általános és középiskolai oktatástól eltérően e közösségek ugyanilyen formában nem léteznek a felnőttoktatásban. A felnőttoktatásban részt vevő szakemberek azonban megvitathatják egymással az aktuális témaköröket, és megoszthatják egymással a legjobb gyakorlatokat az EPALE gyakorló szakemberi közösségeiben.

Hogyan kapcsolódik az EPALE a Grundtvig programhoz?

A Grundtvig program az EU egész életen át tartó tanulási programjának része volt a 2007–2013-as időszakban, amely a nem szakmai jellegű felnőttoktatásban részt vevő személyeket és szervezeteket támogatta az európai képzési tevékenységekben és projektekben való részvételben.

Az EPALE egy, a szakmai gyakorlat fejlesztése céljából, az ötletek és gyakorlatok megosztásához szükséges felület iránti, a Grundtvig program érdekelt felei által kifejezett igényből született. A Grundtvig események és hálózatok során lehetőség nyílt az EPALE-re vonatkozó elképzelések megvitatására, és a platform fejlesztésének megkezdésére.

Arra bátorítjuk a Grundtvig program által támogatott hálózatokat és projekteket, hogy regisztráljanak EPALE-felhasználóként. Az EPALE ezen túlmenően bízik abban, hogy olyan felnőttkori oktatással foglalkozó szakembereket is el tud érni, akik még nem vesznek részt európai projektekben.

Az EPALE platform olyan interaktív jellemzőket kínál, amelyek révén a felhasználók felvehetik a kapcsolatot másokkal Európában, megoszthatják egymással a véleményüket és a bevált gyakorlataikat. A webhely a forrásgyűjteményben közzéteszi a Grundtvig (link is external) program keretében létrehozott forrásokat, illetve hivatkozik azokra. A projektek megvalósítása során arra ösztönözzük Önöket, hogy tegyék közzé eseményeiket, és osszák meg bevált gyakorlataikat vagy forrásaikat, amelyeket a platformon hoztak létre.

Az EPALE gyakoroló szakemberi közösségeket is biztosít, melyben a felhasználók és az érintettek az EPALE egy erre elkülönített területén beszélhetik meg az aktuális kérdéseket, és oszthatják meg az aktuális tartalmakat. Az EPALE Partnerkereső eszközével a felhasználók potenciális partnereket kereshetnek. Az EPALE együttműködési tereket is biztosít. Ezek az EPALE felületén levő olyan területek, ahol a felhasználók potenciális projektelképzeléseket vitathatnak meg, alkalmazásokat fejleszthetnek, és dokumentumokat oszthatnak meg.

Hogyan kapcsolódik az EPALE az Erasmus+ programhoz?

Az Erasmus+ (link is external) az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja a 2014–2020 közötti időszakra, amelynek célja, hogy javítsa a képesítések és készségek minőségét és alkalmazhatóságát. Az élethosszig tartó tanulás (LLP) (link is external) és a Grundtvig (link is external) (felnőttoktatás) programok helyébe lép.

Az Erasmus+ nyitva áll hallgatók, tanárok, gyakornokok, önkéntesek, ifjúsági vezetők és a közösségi szerveződésű sport területén dolgozók előtt. Finanszírozást nyújt ezenkívül oktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális hatóságok és civil szervezetek közötti partnerségekhez, valamint támogatja a tagállamokban az oktatás és képzés korszerűsítésére, továbbá az innováció, a vállalkozás és a foglalkoztathatóság előmozdítására irányuló reformokat.

Az Erasmus+ program az EPALE-t a 2. kulcstevékenysége keretében finanszírozza. A támogatásra az Erasmus+ programot létrehozó rendelet (link is external) 14. cikke (1) bekezdésének b) pontja alapján kerül sor, és a felnőttkori tanulásra, valamint a szakmai felnőttoktatásra és képzésre (C-VET) összpontosít.

Mi az az EPALE?

Az EPALE egy tanárok, oktatók, kutatók, tudományos szakemberek, politikai döntéshozók és mindenki más előtt is nyitva álló többnyelvű közösség, akik szakmai szerepet töltenek be a felnőttkori tanulásban szerte Európában.

Az EPALE-t az Európai Bizottság finanszírozza azon folyamatos elköteleződése legújabb megnyilvánulási formájaként, hogy javítsa a felnőttkori tanuláshoz nyújtott lehetőségek minőségét Európában. Az EU felnőttoktatási politikájáról bővebben itt (link is external) olvashat.

Az EPALE lelke maga a közösség. Az EPALE a felnőttoktatással kapcsolatos tartalmak, többek között hírek, blogos közzétételek, források, események és kurzusok megosztása köré szerveződik.

A közösség tagjai egész Európában kapcsolatba léphetnek a felnőttoktatás területén tevékeny kollégáikkal a webhely olyan funkciói révén, mint az online megbeszélés és vita, a gyakoroló szakemberi közösségek, a tartalmak értékelése és a megjegyzések lehetősége a blogos közzétételek alatt. Szerte Európában kapcsolatba léphet az Önhöz hasonló beosztásban dolgozó többi szakemberrel is olyan tematikus területeken, amelyekben az adott témakörhöz található rendszerezett tartalom, illetve ha együttműködési teret igényel, vagyis egy olyan privát területet az EPALE-n belül, amely lehetővé teszi, hogy beszélgetéseket bonyolítson le, dokumentumokat töltsön fel, híreket osszon meg és releváns eseményeket emeljen ki a meghatározott csoportnaptárban. A Partnerkereső eszközzel projekteket kereshet meg, és szakmai kapcsolatokat létesíthet másokkal.

Célcsoportok/érintettek

Felnőtt tanuló vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

Az EPALE a tanulók helyett valójában inkább a felnőttoktatás szervezésével és biztosításával foglalkozókat célozza meg.

Mindazonáltal Ön is ellátogathat a platformra, és információkhoz juthat a felnőttkori tanulással kapcsolatosan szerte Európában. Amennyiben tanulási tevékenységbe kíván fogni, az alábbiakban talál néhány megfontolásra érdemes ötletet:

 • Vegye fel a kapcsolatot városa oktatási szolgálatával!
 • Nézze meg, milyen lehetőségeket kínálnak városában/régiójában a különböző egyesületek, felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, múzeumok, könyvtárak stb.!
 • Beszéljen a munkáltatójával!
 • Vegye fel a kapcsolatot az országában a felnőttkori tanulással foglalkozó szervezetekkel! Az Európai Felnőttképzési Társaságnak (link is external) (European Association for the Education of Adults, EAEA) sok európai felnőttképzési szervezet a tagja, amelyekkel szintén felveheti a kapcsolatot!
 • Használja ki az internet nyújtotta lehetőségeket, például a virtuális szabadegyetemeket (Massive Open Online Courses, MOOC). Látogasson el a Nyitott oktatás európai portáljára (link is external), és keressen rá Európában a „MOOC” (virtuális szabadegyetem) kulcsszóra!
 • Látogasson el a Euroguidance (link is external) honlapjára, amely az európai pályaválasztási tanácsadó rendszereket összefogó hálózat!
 • Tekintse meg az európai oktatási rendszerekre és szakpolitikákra vonatkozó információkat és elemzéseket az Eurydice hálózaton! (link is external)
 • Látogasson el a Ploteus (link is external) weboldalára, ahol információkat talál kurzusokról, a munkaalapú tanulásról és a képesítésekről!

Felnőttkori tanulással foglalkozó szakember vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

Az EPALE létrehozása során Önre és más felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberekre gondoltunk. Célunk, hogy tanulni tudjanak egymástól, és fejleszthessék a szakmai gyakorlatukat. A honlap célközönségébe tartoznak a felnőttkori tanulási ágazatban dolgozó tanárok, oktatók, kutatók, tudományos szakemberek, szakpolitikai döntéshozók és más szakemberek szerte Európában.

Az EPALE számos igazán hasznos eszközt kínál, köztük egy eseménynaptárt, a felnőttkori tanulásra vonatkozó legfrissebb híreket, egy blogot, különféle forrásokat tartalmazó gyűjteményt, vitafórumot különféle témákról és egy partnerkereső eszközt.

Az EPALE-n számos gyakoroló szakemberi közösség is található, melyekben a felhasználók az EPALE egy elkülönített területén a felnőttkori tanulás egy meghatározott területét érintő dokumentumokat tölthetnek fel, róla beszélgetéseket kezdeményezhetnek, valamint vele kapcsolatban híreket és eseményeket oszthatnak meg. Ha nem talál a keresésének megfelelő közösséget, saját maga is létrehozhat egyet, ha ehhez online benyújt egy igénylést.

Ahhoz, hogy megoszthassa másokkal szerte Európában a tananyagokat és a bevált gyakorlatokat, valamint az elképzeléseket és a forrásokat, regisztrálnia kell az EPALE webhelyén.

Egy felnőttkori tanulással foglalkozó projektet képviselek – mit nyújt számomra az EPALE?

Az EPALE forrásközpontban több mint 3000 forrás található, többek között bevált gyakorlatok, pedagógiai anyagok és kutatási eredmények, amelyeket a projektje szempontjából érdekesnek találhat. A projektjével kapcsolatban saját maga is feltölthet bármilyen eseményt az EPALE-naptárba, vagy a fontos híreket megoszthatja a Hírek rovatban.

Az EPALE számos közösségi funkciót is biztosít, többek között:

Ha a projektjét az élethosszig tartó tanulás (LLP) vagy az Erasmus+ programon keresztül finanszírozzák, a projekteredményeit az Erasmus+ terjesztési platformjára (link is external) kell feltöltenie. Felhívjuk a figyelmét, hogy magával az Erasmus+ terjesztési platformmal kapcsolatos kérdéseket a Nemzeti irodának (link is external) kell feltennie. Ha azt szeretné, hogy az EPALE hivatkozásokat adjon meg a saját eredményeihez, írjon egy e-mailt az ügyfélszolgálatnak a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Minden más projekt közvetlenül beküldhet forrásokat közzétételre az EPALE Forrásközpontjába egy, a webhelyükre mutató hivatkozással. Felhívjuk a figyelmét, hogy a felajánlott források minőségét ellenőrizni fogjuk, hogy valóban megfelelőek legyenek az EPALE-n való közzétételre.

Felnőttkori tanulással foglalkozó hálózat/szervezet tagja vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

Az EPALE számos igazán hasznos eszközt kínál, amelyek segíthetnek Önnek a mindennapi munkája során, és ismertebbé tehetik a hálózatát/szervezetét egész Európában.

Az EPALE online naptárán keresztül meghirdetheti konferenciáit, kurzusait és szemináriumait. A naptárban szereplő eseményeket az EPALE a fiókjain keresztül a közösségi médiában is terjeszti (további tájékoztatásért lásd a Hogyan maradhatok naprakész? szakaszt).

Van továbbá számos közösségi funkció is, amely szintén érdekelheti:

 • Tematikus kampányok, amelyek révén felhasználók szerte Európából összegyűlhetnek, hogy megvitassák és megosszák a felnőttkori tanulás fontos témaköreit érintő információkat. A részvétel ezekben a beszélgetésekben növeli a szervezetük láthatóságát szerte Európában.
 • Az EPALE gyakoroló szakemberi közösségei, ahol a felhasználók összegyűlhetnek, hogy megvitassák és megosszák a felnőttkori tanulás egy meghatározott területével kapcsolatos elképzeléseiket. Ismét felhívjuk rá a figyelmét, hogy azzal, hogy részt vesz ezekben az online közösségekben, más felhasználók számára ismertebbé teheti a saját szervezetét. Ha nem talál a keresésének megfelelő közösséget, saját maga is létrehozhat egyet, ha ehhez online benyújt egy igénylést.

Ezenfelül az EPALE egy partnerkereső eszközt is biztosít, ahol potenciális partnereket kereshet meg, vagy létrehozhatja a saját igénylését. Az EPALE partnerkereső szolgáltatásának részeként együttműködési teret is igényelhet. Ez egy olyan területet biztosít az EPALE felületén, ahol a felhasználók potenciális projektelképzeléseket vitathatnak meg, alkalmazásokat fejleszthetnek, és dokumentumokat oszthatnak meg anélkül, hogy ellepnék a levelek a postaládáikat.

Az EPALE forrásközpontban több mint 5000 forrás található, többek között bevált gyakorlatok, pedagógiai anyagok és kutatási eredmények, amelyeket érdekesnek találhat. A fontos híreket a Hírek rovatban is megoszthatja.

Tudományos szakember vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

Az EPALE egy olyan, felnőttkori tanulásra vonatkozó, több mint 3000 db-os forrásgyűjteményt biztosít, amelyben olyan kutatási eredmények, statisztikák és felmérések eredményei, valamint ágazatspecifikus jelentések és megállapítások találhatók, melyek érdekelhetik, és segíthetik a munkájában.

Az EPALE naptárában kurzusok és az események találhatók, köztük olyan magas szintű konferenciák is, amelyeken esetleg Ön is szívesen részt venne.

Az EPALE ezenfelül lehetőséget ad a kapcsolatépítésre, az elképzelések megosztására, és fontos témakörök megvitatására más felhasználókkal szerte Európából. Feltétlenül regisztráljon, hogy megjegyzéseket fűzhessen a témakörök szerinti blogbejegyzésekhez, és értékelhesse őket. A saját blogbejegyzéseit, eseményeit, híreit és forrásait (pl. jelentéseit, szakcikkeit stb.) is beküldheti. Az EPALE-n több mint 11 000 regisztrált felhasználó van, és átlagosan 41 000-en látogatják meg minden hónapban, így ha ír az EPALE-re, és tartalmat tölt fel, azzal könnyen széles európai hallgatóságot érhet el.

Finanszírozást kereső felnőttkori tanulással foglalkozó szervezetet képviselek – mit nyújt számomra az EPALE?

Habár az EPALE nem nyújt finanszírozást, a platformon található egy Hírek rovat, ahol rendszeresen tesznek közzé a felnőttkori tanulással kapcsolatos finanszírozási lehetőségeket. Ezekről többet is megtudhat, ha meglátogatja az Erasmus+ (link is external) webhelyét. Az Erasmus+ az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja a 2014–2020 közötti időszakra, amelynek célja, hogy javítsa a képesítések és készségek minőségét és alkalmazhatóságát.

Az EPALE-n külön tematikus szakasz foglalkozik az európai szakpolitikákkal, projektekkel és finanszírozással, ahol megtalálhatók a legfrissebb információk.

A webhelyen ezenfelül partnerkereső funkció is található, melyen keresztül partnereket találhat, akikkel kapcsolatokat építhet ki, együttműködhet, megoszthatja a bevált gyakorlatokat, és közös projekteket dolgozhat ki. Ha regisztrál a webhelyre, azzal automatikusan feliratkozik a hírlevelünkre, amely folyamatosan naprakészen tartja.

Újságíró vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

Újságíróként is érdemes felkeresni az EPALE-t, hogy hozzájusson a felnőttkori tanulásra vonatkozó legfrissebb hírekhez. Az EPALE hírek rovatában megtalálja az európai felnőttkori tanulásról szóló összes legfrissebb hírt. Ezenfelül a webhely számos valóban hasznos eszközt biztosít, például az eseménynaptárt és a forrásgyűjteményt, amelyben megtalálja a legfrissebb kutatási eredményeket és felméréseket a felnőttkori tanulásról.

Ha rendszeres, naprakész tájékoztatást szeretne kapni a felnőttkori tanulásról, regisztráljon a webhelyen, és havi hírlevelet küldünk. Ha más meghatározott információra van szüksége, írjon e-mailt az ügyfélszolgálatunknak a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Felnőttkori tanulással foglalkozó szakpolitikai döntéshozó vagyok – mit nyújt számomra az EPALE?

2016 májusától az EPALE biztosít egy, az Európai Bizottság által kifejlesztett szakpolitikai eszközt. Ennek az eszköznek a célja, hogy egybegyűjtse a felnőttkori tanulással és szakmai továbbképzéssel (CVET) kapcsolatos anyagokat, és referenciapontot biztosítson a felnőttkori tanulással kapcsolatos szakpolitika nyomon követéséhez és fejlesztésekhez. Az eszközkészlet céljai a következők:

 • annak megjelenítése, hogy az egyéni tagállamok hogyan haladtak előre a hatékony felnőttkori tanulással kapcsolatos szakpolitikák megvalósításában;
 • a szakpolitikai döntéshozók számára egy eszköz biztosítása ahhoz, hogy beazonosítsák, hol kell további előrehaladást elérniük a szakpolitikájuk megvalósításában és javításában;
 • olyan tudásbázisnak tekintsék, amely segíti a tagállamokat a felnőttkori tanulással kapcsolatos szakpolitikájuk fejlesztésében és nyomon követésében;
 • áttekintést adjon a tagállamok teljesítményéről a felnőttkori tanulásban való részvétel növelése tekintetében; valamint
 • nyilvánosan elérhető információforrást biztosítson a felnőttkori tanulás területén érdekelt más érintetteknek is.

Ezenfelül az EPALE forrásközpontban több mint 3000 forrás található, többek között bevált gyakorlatok, pedagógiai anyagok és kutatási eredmények, amelyeket a szakpolitikája fejlesztése és megvitatása során érdekesnek találhat.

Számos különféle interaktív funkció is elérhető, például vitafórumok, amelyek segítségével bevált gyakorlatokat kereshet meg és azonosíthat be az európai szakemberektől. Lehetőség van közvélemény-kutatásokra is. Ha érdekli ez a funkció, írjon az EPALE Központi Támogató Szolgálatának a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Ha konkrét témakörben keres információt, tekintse meg az EPALE tematikus területeit. A tematikus területek a platform összes többi területéről gyűjtik az információkat (a hírekből, az eseményekből, a blogos közzétételekből stb.), így gyorsan és egyszerűen megtalálhatja a keresett információt.

Amennyiben szeretne rendszeresen hozzájutni a felnőttkori tanulásról szóló legfrissebb információkhoz, regisztráljon az EPALE-ra, és ezzel automatikusan feliratkozik a hírlevelünkre is.

Ha más meghatározott információra van szüksége, írjon e-mailt az ügyfélszolgálatunknak a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Regisztráció

Szükséges-e regisztrálni az EPALE használatához?

Ahhoz, hogy teljesen kiaknázhassa az EPALE funkcióit, például a Partnerkeresőt és a felhasználói címtárat, hogy részt vehessen az interaktív szolgáltatásainkban, mint amilyenek a beszélgetések, a közvélemény-kutatások és a tartalmak értékelése, valamint hogy híreket, blogos közzétételeket és forrásokat javasolhasson vagy tölthessen fel, regisztrálnia kell. Ez gyors és egyszerű, továbbá ingyenes! Csatlakozzon még ma, hogy Ön is részese lehessen a több mint 20 000, felnőttkori tanulással foglalkozó szakember közösségének.

Elfelejtettem a jelszavamat

Ha elfelejtette a jelszavát, akkor újat állíthat be úgy, ha az Új jelszó igénylése lehetőségre kattint az EPALE webhelyének bejelentkezési oldalán.

Ekkor kapni fog egy e-mailt, amelyben felkérjük arra, hogy állítson be egy új jelszót. Kétszer kell majd megadnia az új jelszavát, valamint egy captcha szöveget (a mozaikszó a Completely Automated Public Turing test [Teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt] szavakból áll össze –, hogy ezzel elkerülhessük a kéretlen üzeneteket). Adja meg az összes adatot, és ekkor az új jelszavával ismét bejelentkezhet az EPALE platformjába.

Ha további segítségre van szüksége, írjon a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Tartalom

Hogyan van strukturálva a tartalom az EPALE webhelyén?

A webhelyen megtalálható minden tartalom öt fontos felnőttoktatási téma köré szerveződik: Tanulók támogatása, Tanulási környezetek, Életvezetési készségek, Minőség és Szakpolitika. Minden témának több altémája van, amelyek egybegyűjtik az EPALE-n elérhető összes tartalmat. Az összes altémaoldal hozzáférést biztosít a blogos közzétételekhez, a forrásokhoz, a hírekhez, az eseményekhez és a kapcsolódó beszélgetésekhez.

Az EPALE egy közösségi platform, és számos közösségi funkciót foglal magában, többek között tematikus online beszélgetéseket, amelyek révén felhasználók szerte Európából összegyűlhetnek, hogy megvitassák és megosszák a felnőttkori tanulás fontos témaköreit érintő információkat. Az EPALE gyakoroló szakemberi közösségei olyan területek, ahol megvitathatja és megoszthatja a felnőttkori tanulás egy adott területére vonatkozó elképzeléseket. Ha nem talál a keresésének megfelelő közösséget, saját maga is létrehozhat egyet, ha ehhez online benyújt egy igénylést.

Ezenfelül az EPALE egy partnerkereső eszközt is biztosít, ahol potenciális partnereket kereshet meg, vagy létrehozhatja a saját igénylését. Felhívjuk a figyelmét, hogy partnerigénylés létrehozása előtt meg kell adnia a szervezetét.

Hozzájárulhatok-e én is az EPALE webhelyéhez?

Regisztrált felhasználóként híreket, blogos közzétételeket, eseményeket és forrásokat javasolhat. A tartalmakat értékelheti is úgy, ha rákattint a felfelé vagy lefelé mutató hüvelykujjas ikonra, ha közvetlenül megjegyzést fűz a blogos közzétételekhez, vagy ha beszélgetést kezdeményez, illetve ilyen beszélgetésekben részt vesz. Csatlakozhat az EPALE egyik gyakorló szakemberi közösségéhez is, ahol elképzeléseket és kihívást jelentő kérdéseket oszthat meg másokkal, és ahol megvitathatja az eredményeket és a megközelítéseket egy adott témakörben más felnőttkori tanulásban részt vevő szakemberekkel. Ha egy projektben vesz részt, amelyet az EPALE-n belül is létrehozna, és szüksége lenne egy területre a privát beszélgetésekhez, akkor együttműködési teret is igényelhet.

Az EPALE egy többnyelvű honlap – ha valamilyen tartalmat küldök be, akkor nekem kell gondoskodnom az angolra (vagy a többi nyelvre) való lefordításról?

Az információt beküldheti a saját nyelvén, és a tartalom típusától függően (pl. hír, cikk, blog, jelentés stb.) lefordíthatjuk gépi fordítással vagy egy hivatásos fordítóval, ha úgy ítéljük meg, hogy az a szélesebb EPALE-közösség számára is érdekes lehet.

Az EPALE elérhető az EU 24 nyelvén, és minden nyelvi verziónak egyedi tartalma van, amelyet Európa-szerte a nemzeti csapataink kezelnek. Az EPALE azonban ezen felül további 67 nyelven is elérhető, a frissen bevezetett Google Translate funkció révén.

Hogyan tölthetek fel egy forrást?

Tudta, hogy a saját tartalmát is közzéteheti az EPALE-n? Ha van egy olyan forrása, amelyet közzé szeretne tenni, töltse fel az online űrlapunk használatával. Felhívjuk a figyelmét, hogy forrás feltöltéséhez regisztrálnia kell az EPALE webhelyén, és be kell jelentkeznie. Az oldal tetején további tájékoztatást talál arról, hogyan töltse ki az egyes mezőket. Miután kitöltötte az összes mezőt, kattintson a „Mentés” lehetőségre. Ekkor megjelenik egy visszaigazoló üzenet. Kapni fog egy e-mailt is egy hivatkozással az Ön által feltöltött forráshoz. A forrást utána ellenőrzi a Központi Támogató Szolgálat, és tájékoztatást kap majd arról, amikor közzétették.

Hogyan tölthetek fel egy eseményt?

Tudta, hogy a saját tartalmát is közzéteheti az EPALE-n? Ha egy eseményt szervez, és szeretne rá potenciális résztvevőket toborozni szerte Európából, töltse ki az online űrlapunkat. Felhívjuk a figyelmét, hogy egy esemény feltöltéséhez regisztrálnia kell az EPALE webhelyén, és be kell jelentkeznie. Az oldal tetején további tájékoztatást talál arról, hogy hogyan töltse ki az egyes mezőket. Miután kitöltötte az összes mezőt, kattintson a „Mentés” lehetőségre. Ekkor megjelenik egy visszaigazoló üzenet. Kapni fog egy e-mailt is egy hivatkozással az Ön által feltöltött eseményhez. Az eseményt utána ellenőrzi a Központi Támogató Szolgálat, és tájékoztatást kap majd arról, amikor közzétették.

Hogyan tölthetek fel egy hírt?

Tudta, hogy a saját tartalmát is közzéteheti az EPALE-n? Ha van valamilyen híre a szervezetéről vagy a projektjéről, amelyben részt vesz, illetve ha szeretne bármilyen hírt megosztani más szervezetekkel szerte Európából, töltse ki az online űrlapunkat. Felhívjuk a figyelmét, hogy egy hír feltöltéséhez regisztrálnia kell az EPALE webhelyén, és be kell jelentkeznie. Az oldal tetején további tájékoztatást talál arról, hogyan töltse ki az egyes mezőket. Miután kitöltötte az összes mezőt, kattintson a „Mentés” lehetőségre. Ekkor megjelenik egy visszaigazoló üzenet. Kapni fog egy e-mailt is egy hivatkozással az Ön által feltöltött hírhez. A cikket utána ellenőrzi a Központi Támogató Szolgálat, és tájékoztatást kap majd arról, amikor közzétették.

Hogyan tölthetek fel egy blogos közzétételt?

Tudta, hogy a saját tartalmát is közzéteheti az EPALE-n? Ha meg szeretne jelentetni egy blogos közzétételt (megosztani a nézeteit, beszámolni egy adott kérdésről, vagy egy felnőttkori tanulásról késztett interjúról), és szeretne párbeszédet folytatni más szervezetekkel szerte Európából, töltse ki az online űrlapunkat. Felhívjuk a figyelmét, hogy blogos közzététel feltöltéséhez regisztrálnia kell az EPALE webhelyén, és be kell jelentkeznie. Az oldal tetején további tájékoztatást talál arról, hogyan töltse ki az egyes mezőket. Miután kitöltötte az összes mezőt, kattintson a „Mentés” lehetőségre. Ekkor megjelenik egy visszaigazoló üzenet. Kapni fog egy e-mailt is egy hivatkozással az Ön által feltöltött blogos közzétételhez. A cikket utána ellenőrzi a Központi Támogató Szolgálat, és tájékoztatást kap majd arról, amikor közzétették.

Hogyan tölthetek fel egy képet?

Az odaillő képek hatásosabbá tehetnek bármilyen közzétett tartalmat. Ha képet szeretne feltölteni az EPALE-n közzétett tartalmához (egy blogos közzétételhez vagy egy hírhez), vegye igénybe a médiaanyagok feltöltéséhez biztosított funkciót. Kövesse a Hogyan tölthetek fel egy hírt? vagy a Hogyan tölthetek fel egy blogos közzétételt? kérdésre megadott utasításokat. A biztosított online űrlap szerkesztés menüjében lehetősége van arra, hogy feltöltsön egy képet. Kattintson a média ikonra, hogy megnyíljon egy új mező a kép feltöltéséhez. Felhívjuk a figyelmét, hogy a kép mérete legfeljebb 200 MB lehet.

Hogyan méretezhetek át egy képet?

Az EPALE lehetőséget biztosít arra, hogy képeket töltsön fel a blogos közzétételeihez és a híreihez. Egy kép feltöltéséhez kövesse a Hogyan tölthetek fel egy képet? kérdésre adott utasításokat. A képe feltöltése után kattintson rá a jobb gombba, majd kattintson a „Kép tulajdonságai” lehetőségre. Ekkor megnyílik egy párbeszédablak, ahol manuálisan beírhatja a kép szélességét, majd az „OK” gombra kattintással elmentheti. Egy blogos közzététel vagy egy hír szélessége 780.

Hogyan kereshetek meg egy tartalmat?

Ahhoz, hogy tartalmat keressen meg a platformon, írjon be egy kapcsolódó szót vagy a megtalálni kívánt tartalom konkrét címét a kezdőoldalon található keresőmezőbe, majd kattintson a nagyítóikonra. Ezzel megnyílik egy új oldal, ahol az eredményeket dátum, relevancia, cím, szerző, tartalomtípus, nyelv és ország szerint szűrheti.

Hogyan igényelhetek együttműködési teret?

Ha létrehozott egy partnerséget, vagy éppen egy partnerség kialakításán dolgozik, az együttműködési tér tökéletes hely arra, hogy megvitassa a potenciális projektelképzeléseket, alkalmazásokat fejlesszen ki, és dokumentumokat osszon meg anélkül, hogy ellepnék a levelek a postaládáját. Együttműködési teret a partnerkereső területen igényelhet. A rendszer megkéri majd arra, hogy adjon egy nevet a csoportjának, és adjon tájékoztatást a csoport céljáról, a hozzá kapcsolódó EPALE-témakörről, valamint a célközönségről. A rendszer arra is megkéri, hogy adja meg egy kapcsolattartó nevét, aki majd ellátja a tér fő moderátorának a szerepét. Miután az igénylését elmentette, a Központi Támogató Csapat azt ellenőrizni fogja, és felveszi Önnel a kapcsolatot. Ha bármilyen kérdése van, írjon a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Hogyan csatlakozhatok egy gyakorló szakemberi közösséghez?

Először is ellenőrizheti az EPALE-n már meglévő gyakoroló szakemberi közösségeket úgy, hogy meglátogatja a gyakorló szakemberi közösségeknek fenntartott részt itt. Ha szeretne bármelyikhez csatlakozni, kattintson a „Feliratkozás csoportba” szövegre a csoport leírása alatt. Ekkor megjelenik egy új oldal, amelyen meg kell erősítenie, hogy valóban csatlakozni szeretne a csoporthoz. Miután ezt megerősítette, kapni fog egy e-mailt is. Ha nem talál a keresésének megfelelő közösséget, saját maga is létrehozhat egyet, ha ehhez online benyújt egy igénylést. Miután az igénylését elmentette, a Központi Támogató Csapat azt ellenőrizni fogja, és felveszi Önnel a kapcsolatot. Ha bármilyen kérdése van, írjon a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Hogyan igényelhetek egy gyakoroló szakemberi közösséget?

Ha gyakorló szakemberi közösséget szeretne igényelni, látogassa meg a Szakmai közösségek oldalt itt, és töltse ki az itt található online űrlapot. Miután az igénylését elmentette, a Központi Támogató Csapat azt ellenőrizni fogja, és felveszi Önnel a kapcsolatot. Ha bármilyen kérdése van, írjon a helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) címre.

Partnerkereső

Van lehetőség partnerkeresésre a projektjeimhez?

Az EPALE partnerkereső funkciójával elképzelések oszthatók meg, és kapcsolatok építhetők ki egyének és szervezetek között. Közel 400 szervezet regisztrált a Partnerkereső funkcióba, és a funkciót havonta átlagban 14 000 alkalommal, az indulásától számítva pedig 115 000 alkalommal keresték fel.

Talán még nem tudja, de lehet, hogy Ön lenne az ideális partner valaki más projektjéhez. Ha tetszik Önnek az ötlet, hogy a pályatársaival és a felnőttkori tanulásban érintett más kollégáival együttműködésben maga is részt vegyen a dolgokban, akkor láthatóvá teheti magát a partnereket kereső többi szakember előtt. Egyszerűen csak adja meg a beleegyezését a profiljában ahhoz, hogy más felhasználók felvehessék Önnel a kapcsolatot. A profilját elérheti úgy, ha bejelentkezik a fiókjába, és rákattint a saját nevére a jobb felső sarokban.

A szervezete adatait is megadhatja, ha kitölti az itt található online űrlapot. Miután ezt megtette, benyújthat egy partnerkérelmet. Partnerek kereséséhez a webhelyre már feltöltött partnerkérelmeket is böngészheti. Ahhoz, hogy felvehesse a potenciális partnerekkel a kapcsolatot, egyszerűen jelentkezzen be az EPALE-re.

Az EPALE partnerkereső szolgáltatásának részeként együttműködési teret is igényelhet. Ez egy olyan területet biztosít az EPALE felületén, ahol a felhasználók potenciális projektelképzeléseket vitathatnak meg, alkalmazásokat fejleszthetnek és dokumentumokat oszthatnak meg, anélkül, hogy ellepnék a levelek a postaládáikat.

Eseménynaptár

Hogyan tájékozódhatom a felnőttkori tanulásra vonatkozó eseményekről?

Az EPALE-naptár információkkal szolgál a felnőttkori tanulással kapcsolatos eseményekről európai és nemzeti szinteken. Ezek között találhatók konferenciák, szemináriumok, workshopok, partnerkereső szemináriumok, általános rendezvények, tanfolyamok, virtuális szabadegyetemek és még sok minden más. Az eseményekre nyelv, helyszín, dátum, eseménytípus, kapcsolódó téma vagy a szervező típusa alapján lehet keresni.

Saját eseményeket is közzétehet az EPALE felületén. Ennek módjáról részletesebben lásd a Tehetek-e én is közzé eseményt a naptárban? szakaszt.

Tehetek-e én is közzé eseményt a naptárban?

Amennyiben felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberek számára szervezett bármilyen eseményről van tudomása (konferencia, rendezvény, képzési program, kurzus, virtuális szabadegyetem), esetleg ilyet szervez, akkor az eseményt feltöltheti az online űrlapunkkal itt. Felhívjuk a figyelmét, hogy az eseménynek meg kell felelnie az alábbi kritériumoknak:

 • A felnőttkori tanulással (a szakmai felnőttoktatást és képzést is beleértve) kapcsolatos az esemény?
 • Az esemény kizárólag a felnőttoktatás érdekeltjeit (tehát nem a tanulókat) célozza meg?
 • Az esemény az EPALE valamelyik fő témájával foglalkozik?

Miután kitöltötte az összes mezőt, kattintson a „mentés” lehetőségre. Ekkor megjelenik egy visszaigazoló üzenet. Minden egyes beküldött eseményt a CSS vagy a vonatkozó NSS vizsgál meg minőségi szempontból. Amennyiben további információkra van szükségük, felveszik Önnel a kapcsolatot. Az eseménye közzétételekor e-mailben értesítést kap.

Hogyan találhatok meg egy adott eseményt?

Egy adott esemény megtalálásához használja az Események oldalon itt található több összetevős szűrőt. Az esemény nevét a kezdőoldalon is beírhatja a keresőmezőbe, hogy megtalálja az Önt érdeklő eseményt. Amikor megjelennek a keresési eredmények, kattintson az adott EPALE-esemény címére az összes információ megjelenítéséhez. A kapott eredményeket a rendelkezésre álló szűrők használatával szűkítheti.

Az események oldalán szűrhető keresési funkció is található (lásd a Lehetséges-e az események szűrése? kérdést).

Lehetséges-e az események szűrése?

Az események szűrése az alábbiak szerint lehetséges:

 • Ország
 • Az esemény nyelve
 • Téma
 • Célcsoport
 • Eseménytípus
 • Részvételi díj
 • Mikor kerül sor az eseményre (beleérve a korábbi eseményeket is, hivatkozási célokból)

A szűrési feltételek összevonhatók, így a keresési követelmények testre szabhatók.

Hogyan tájékozódhatom a felnőttkori tanulással foglalkozó szakembereknek tartott tanfolyamokról?

Az EPALE naptár európai és nemzeti szinteken is információkkal szolgál a tanfolyamokról, beleértve az online eseményeket is. Az eseményekre nyelv, helyszín, kulcsszó, dátum, eseménytípus, kapcsolódó téma vagy a szervező típusa alapján is lehet keresni.

Saját tanfolyamokat is közzétehet az EPALE naptárában. Ennek módjáról részletesebben lásd a Tehetek-e én is közzé eseményt a naptárban? szakaszt.

Felnőttkori tanulási projektek

Van-e lehetőség a kurzusaim/workshopjaim/képzéseim bemutatására vagy reklámozására?

Az EPALE lehetőséget ad Önnek arra, hogy az online naptárban közzétegye a konferenciáira, kurzusaira és szemináriumaira vonatkozó információkat, valamint arra, hogy a szervezetét az egész EU-ban láthatóbbá tegye. A naptárban szereplő eseményekre az EPALE olyan közösségimédia-csatornáin keresztül is felhívjuk a figyelmet, mint a Twitter, a Facebook és a LinkedIn.

Töltse ki itt az „Esemény javasolása” űrlapot. A beküldött információ az EPALE-n vázlatként kerül mentésre, és a CSS megkapja ellenőrzésre. Az EPALE naptárában való közzétételt megelőzően minden eseményt minőségellenőrzési eljárásnak vetünk alá. Lehetséges, hogy az eseményre vonatkozóan további információkat is meg kell majd küldenie. Tájékoztatást kap majd arról, amikor az eseményt közzétettük az EPALE-n.

Többnyelvűség

Milyen nyelveken áll rendelkezésre az EPALE?

Az EPALE az EU 24 nyelvén érhető el, és minden nyelvi verziónak egyedi tartalma van, amelyet Európa-szerte a nemzeti csapataink kezelnek. Az EPALE azonban ezen felül további 67 nyelven is elérhető a frissen bevezetett Google Translate funkció révén.

Mit mondtak a potenciális EPALE felhasználók a többnyelvűségről?

Az EPALE egy felmérést végzett 2014 áprilisában és májusában annak érdekében, hogy megtudja az EPALE javasolt funkcióival kapcsolatos nézeteket. A felmérésre 37 országból összesen 1914 válasz érkezett, amelyekből kiderült, hogy a válaszadók többségének nem okoz problémát az angol nyelv használata. Az EPALE azonban egy többnyelvű platform, amelynek főbb oldalai 24 nyelven elérhetők, míg más kulcsfontosságú információk az EU 6 legfontosabb nyelvén (angol, francia, német, olasz, lengyel és spanyol) állnak rendelkezésre.

2015 szeptemberében egy felugró ablakos felmérést indítottunk el, hogy megismerjük, a felhasználók az EPALE-n milyen jövőbeli fejlesztéseket szeretnének látni. Az EPALE felhasználói csak egyszer tölthették ki a felmérést, és a következőt kérdeztük tőlük: „Mit szeretne, az EPALE webhelye hogyan fejlődjön a jövőben?” A két lehetséges válasz pedig a következő volt:

 • Több tartalmat, például híreket, eseményeket, blogos közzétételeket és forrásokat fordítsanak le több nyelvre.
 • Nagyobb figyelmet kapjanak az olyan közösségi funkciók, mint a Partnerkereső és a vitafórumok.

A felmérésre összesen 1237 felhasználó válaszolt. A válaszok nagyjából egyenlően oszlottak el, de a mérleg nyelve enyhén a több lefordított tartalom felé billent. A válaszadók 57,6%-a mondta, hogy több nyelven legyenek elérhetők a tartalmak, míg 42,4% mondta azt, hogy inkább a közösségi funkciók kapjanak nagyobb figyelmet.

2016 májusában egy második felmérésre is sor került. A felmérésben azt vizsgáltuk, hogy az EPALE felhasználói hogyan értesültek az EPALE-ről, miért látogatták meg az EPALE webhelyét, milyen gyakran használták a platformot, és milyen minőségűnek találták a kapott információkat. A felmérési időszak végéig 1171 választ kaptunk. A felmérésben részt vevő válaszadók kétharmada (68%) elégedett volt a tartalom mennyiségével. Ezenfelül az EPALE-t használó válaszadók többsége (94%) úgy ítélte meg, hogy a platformon lévő témák megfelelőek és odaillőek voltak.

Kommunikáció

Technikai követelmények

Milyen böngészőprogramot használjak?

Az EPALE arra törekszik, hogy az információkat a felhasználók lehető legszélesebb köréhez juttassa el, és ezért nem javasolja valamely konkrét szoftvercsomag használatát. Igyekszünk a piacon elérhető legnépszerűbb böngészők legfrissebb változatait támogatni, valamint kiaknázni az azokban rejlő lehetőségeket. Javasoljuk, hogy mindig használja a böngésző legfrissebb rendelkezésre álló verzióját.

Az EPALE honlap használatához szükséges, hogy a JavaScript engedélyezve legyen a böngészőben. Bizonyos webes szolgáltatásokhoz a Java és a felugró ablakokat is engedélyezni kell.

Megfelel-e az EPALE a W3C szabványainak?

Az EPALE követ bizonyos internetes szabványokat, mint például a HTML 4.01, a XHTML 1.0 Transitional, a CSS 2.1 és a WAI A levels. Ezeket a szabványokat a World Wide Web Consortium (W3C) hozta létre az internet hozzáférhetőségének javítására.