chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Hírek

Összefoglaló az AL Agenda (A Felnőttkori Tanulás Európai Menetrendjének Nemzeti Koordinátora) projekt 3. szakpolitikai műhelymunkáról

13/06/2019
Nyelv: HU

2019. április 25-én az NSZFH Központi Könyvtára adott helyszínt a harmadik szakpolitikai műhelymunkának, amelyen az alacsony szintű alapkészség-fejlesztéssel foglalkozó döntéshozó szervek képviselői vettek részt.

 

A szakmai műhelymunka célja a „Kompetenciafejlesztési pályák” megvalósításának vertikális és horizontális megközelítésének megértése és megvizsgálása, valamint az alapkészség fejlesztés írországi gyakorlatának és tapasztalatainak bemutatása volt, a „Kompetenciafejlesztési pályák” rendszerének kialakítása kontextusában.

A műhelymunka segítséget nyújtott; annak megismerése, hogy hogyan lehet az alapkészséghiányok pótlásával a szakképzési programokból való lemorzsolódást megelőzni, illetve a sikeres teljesítést elősegíteni.

/epale/hu/file/muhelymunka4jpgmuhelymunka_4.jpg

Dr. Inez Bailey, Írországi példákon keresztül mutatta be a működő gyakorlatokat és szakpolitikai eszközöket.

 

Írországban a 2010-es évek gazdasági válsága és a PIAAC eredmények adatai egyszerre kényszerítette ki felnőttoktatási- és képzési rendszer (FET) átfogó reformját. A reformok részeként 2016-tól jelentős társadalmi kampány indult a problémák tudatosítása, és a lakosság érintett tagjainak tanulásra történő bátorítása és buzdítása érdekében, elsősorban olyan élettörténetek és sorsfordulók bemutatásával, amelyben hátrányos emberek mutatták be, hogyan változott meg életük a tanulásba való visszatérésük eredményeként. Bevezetésre kerültek új képzési formák és digitális tanulási lehetőségek a tanuláshoz való hozzáférés kiszélesítése érdekében. Ennek keretében nagy hangsúlyt kapott az alapkészségek fejlesztése elsősorban családi, közösségi és munkahelyi környezetben. Kutatások indultak az alapkészségfejlesztés legeredményesebb módjainak feltárására. Elkészült a FET Alapkészségek Stratégiája és elindult annak megvalósítása, különösen hangsúlyt helyezve az egész életen át tartó tanulásban való részvétel elősegítésére.

 

Ezen a ponton érkezett a Kompetenciapályák kialakítására vonatkozó Tanácsi Ajánlás, amely az érintetteket egy számvetésre késztette az ajánlásban megfogalmazott három lépés fényében. A számvetés eredménye azt mutatta, hogy nagyon sok részeleme a tanácsi ajánlásnak már létezik az ír gyakorlatban, de a tanácsi ajánlásban megfogalmazott három lépés együttes biztosítása jelentős kihívásokat és tennivalókat implikál. A tennivalók meghatározása tekintetében részben a rendszer meglévő elemeinek renoválását részben pedig a hiányzó elemek létrehozását irányozták elő.

 

Az Tanácsi Ajánlás megvalósítása érdekében fontos az önértékelő eszközök és kompetenciakeretek on-line nyilvánossá és elérhetővé tétele, az innovatív megközelítések az alapkészség-fejlesztésben: minden élethelyzetben az egyén számára éppen szükséges és releváns készségek és kompetenciák fejlesztése, a hatásvizsgálat, a termelékenység és az alapkészségek kapcsolatának széleskörű megismertetése és a munkahelyek fenntarthatóságának és az alapkészségek fejlesztésének összefüggésének megértése.

Döntéshozói szinten elengedhetetlen a finanszírozási megoldások bővítése, a különféle szakpolitikák közötti koordináció, összhang és szinergiák teremtése, illetve a munkaerőpiac jövőbeni kihívásait szem előtt tartó stratégiák és válaszok.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn