chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Az európai felnőttképzés elektronikus platformja

 
 

Blog

Nyelvi vonatkozású európai eszközök a mobilitás, a minőség és a kompetenciák átláthatóságának szolgálatában

15/09/2016
by Péter Palotai
Nyelv: HU

A nyelvi vonatkozású eszközök közé tartoznak a keretrendszerek, az értékelési normák, a tudás, illetve a készségek mérését szolgáló módszerek, valamint az uniós polgárok nyelvi készségeinek fejlesztését célzó egyéb kezdeményezések.

Unió-szerte számottevő különbségek vannak a tagállami oktatási rendszerek és értékelési normák között. Az évente közzétett Oktatási és Képzési Figyelő és az oktatási és képzési rendszerekben tanított nyelvekkel foglalkozó munkacsoport által készített összehasonlító elemzés egyértelműen alátámasztja ezt. Ha el akarjuk érni, hogy a diákok és a munkavállalók szabadon mozogjanak az EU teljes területén, meg kell könnyítenünk a készségek és a képesítések értékelését.

2014-ben, a többnyelvűségről és a nyelvi kompetenciák fejlesztéséről szóló tanácsi következtetésekben az Oktatási Miniszterek Tanácsa felhívást intézett a tagállamok kormányaihoz, felkérve őket, hogy nagyobb mértékben éljenek a nyelvtanulás támogatása és előmozdítása céljából kifejlesztett uniós eszközökkel és kezdeményezésekkel.

Európa-szerte egyre inkább a közös európai nyelvi referenciakeret (CEFR) jelenti a normát a nyelvtanulás terén elért előrehaladás mérése szempontjából. Az Európai Bizottság az Élő Nyelvek Európai Központjával együtt azon dolgozik, hogy a közös európai nyelvi referenciakeretet továbbfejlessze, és használatát optimalizálja.

Az idegen nyelvű kommunikáció képessége egyike az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról szóló 2006-os ajánlásban meghatározott nyolc kulcskompetenciának. Az ajánlás uniós szintű keretrendszert vázol fel az oktatás és a képzés terén megvalósítandó prioritásokra vonatkozóan.

Az Europass portál lehetővé teszi az álláskeresők számára, hogy nyelvi készségeiket az európai nyelvi útlevél  segítségével dokumentálják.

A RELANG projekt abban hivatott segítséget nyújtani a tanároknak, hogy a nyelvvizsgákat minél inkább a közös európai nyelvi referenciakeretre építsék. A cél az, hogy a minőségbiztosítás nagyobb szerepet játsszon az oktatásban, illetve hogy az emberek könnyebben vállalhassanak munkát, folytathassanak tanulmányokat, illetve telepedhessenek le más uniós tagországokban.

A transzverzális készségekkel foglalkozó „Oktatás és képzés 2020” munkacsoport azt vizsgálja, milyen átfedések vannak a közös európai nyelvi referenciakeret és az európai képesítési keretrendszer  között, és hogy miként lehetne az ebben rejlő lehetőségeket kamatoztatni.

 

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn