chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Blog

EPALE-vita-összefoglaló: Hogyan lehetne javítani a fogyatékossággal élő személyek felnőttoktatásán?

29/06/2017
by Györgyi Bajka
Nyelv: HU
Document available also in: EN EL ET FR LV RO DE IT PL ES HR

/epale/hu/file/epale-learners-disabilitiesEPALE Learners with Disabilities

EPALE Learners with Disabilities

Az EPALE június 8-án arra kérte tagjait, hogy osszák meg gondolataikat arról, hogy hogyan lehetne javítani a fogyatékossággal élő személyek felnőttoktatásán. Az élénk vitára június 8-án közép-európai nyári idő szerint 14.00 órától 16.00 óráig került sor. A vita moderátora az EPALE tematikus koordinátora, Gina Ebner volt, 15 országból összesen több mint 130 hozzászólás érkezett. Gina összefoglalta nekünk a vitával kapcsolatos meglátásait.

 

Köszönjük mindenkinek a konstruktív vitát! Álljon itt egy rövid áttekintés azoknak, akik nem vehettek részt a vitában.

A megbeszélést azzal kezdtük, hogy megkérdeztük Önöket, hogy milyen követelményeket kell a felnőttoktatási szolgáltatóknak teljesíteniük ahhoz, hogy képzést tarthassanak fogyatékossággal élő tanulóknak. Legtöbbjük egyetértett abban, hogy a követelmények közé tartoznak – illetve azok közé kell tartozniuk – a jól képzett munkatársak, a megfelelő finanszírozás, továbbá az akadálymentesített épületek és szolgáltatások. Azt is említették, hogy a jó marketing is fontos: a fogyatékossággal élő tanulókat láthatóvá kell tenni a promóciós anyagokban, máskülönben úgy érezhetik, hogy nem látják őket szívesen.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a követelményeket és a kivitelezés módját az adott fogyatékosság függvényében kell meghatározni. Azt is kiemelték, hogy rugalmas, tanulóközpontú módszerekre van szükség. A tanulót arra is ösztönözni kell, hogy vegyen részt a képzések kialakításában is. Ugyanakkor a tanítási módszerek esetleges megváltoztatásával más célcsoportok igényei is kielégíthetők. A leegyszerűsített nyelvezet és az írás háttérbe szorítása nemcsak a sajátos nevelési igényű tanulóknak, hanem a migránsoknak és az idősebb embereknek is segítséget jelentene.

Ami az inkluzív oktatási stratégiákat illeti, nagyon kevés példát lehet találni olyan nemzeti stratégiára, amely kiterjed a felnőttoktatásra is. Portugáliában viszont adtak már állami támogatást a fogyatékossággal élő tanulókat megcélzó validációs programra. Európai szinten is több olyan kezdeményezés indult már – ilyen például az európai fogyatékosságügyi stratégia –, amelynek fontos eleme volt az a meglátás, hogy a fogyatékossággal élő tanulóknak is helyet kell kapniuk az egész életen át tartó tanulásra irányuló programokban.

Arra a kérdésre válaszul, hogy mit kell tartalmazniuk az ilyen stratégiáknak, a legtöbb résztvevő azt emelte ki, hogy fontosak a tanulóközpontú módszerek és a rugalmas tanulási útvonalak. Egy résztvevő rámutatott, hogy a meglévő felnőttoktatási rendszereknek a pályaorientációt és a coachingot is részüké kell tenni. Szükség van még ezen túlmenően az oktatók folyamatos szakmai fejlesztésére is. Ezt nehéz lesz általános érvénnyel végrehajtani, különösen azokban az országokban, ahol a felnőttoktatók nem részesülnek képzésben, mint például Izlandon.

Még egyszer: köszönjük, hogy megosztották tapasztalataikat! Alig várjuk, hogy még többet megtudhassunk a fogyatékossággal élő tanulókkal kapcsolatos munkájukról!


Gina Ebner az Európai Felnőttképzési Szövetség (European Association for the Education of Adults – EAEA) főtitkára és egyben az EPALE tanulói támogatásért felelős tematikus koordinátora.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn