chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

EPALE A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja

 
 

Blog

Esettanulmány: Európai vendéglátóipari nyelvi képzés

29/09/2016
by Péter Palotai
Nyelv: HU
Document available also in: EN DE FR IT PL ES

Interjút készítettünk Christian Goethals és Anne Brindley projektmenedzserekekel az Európai vendéglátóipari nyelvi képzés projektben szerzett tapasztalataikról. 

Bemutatkoznának, mesélnének egy kicsit a munkájukról? 

Christian: Angol és holland nyelvet tanítottam marketing és turizmus menedzsment szakos hallgatóknak, és így kerültem kapcsolatba a 90-es évek elején Erasmusos diákok és tanárok mobilitásával foglalkozó európai projektekkel. Jelenleg nemzetközi koordinátorként Monsban dolgozom egy francia nyelvű egyetemen.

Erősen hiszek abban, hogy a fiatalok mobilitásának előmozdítása tágítja világképüket, és fejleszti nyelvi kompetenciájukat. A nyelveket nem csak az iskolában lehet megtanulni, azokat az adott országokban tapasztalni és gyakorolni is kell. Ehhez azonban szükséges, hogy elegendő hatékony anyag álljon rendelkezésre, mely felkészítik őket a mobilitásra, és a nyelvi tapasztalatcserére.

Anne: Én harmadikosoknak tanítottam franciát a vendéglátás és turisztika szakon. Nagyon szeretem, ahogy a tanulók a nyelvtanulás ezen intreraktív módját pozitívan és nagyon lelkesesen fogadják. 

Meséljen egy kicsit a projektől, mit szeretnének ezzel elérni? 

Az EuroCatering egy díjnyertes, 12 nyelven oktató program a vendéglátóiparra tervezve. Olyan valós élethelyzeteket mutat be a résztvevőknek, amelyekkel ők is találkozhatnak a konyhában, étteremben, recepciókon és a különböző vendéglátási egységekben. Mindegyik forgatókönyvet bemutatjuk mind a 12 nyelven: hollandul, angolul, finnül, franciául, galíciaiul, németül, írül, olaszul, norvégul, lengyelül, spanyolul és szlovénül.

Az EuroCateringet a nyelvészeti technológiában, szoftverfejlesztésben, vendéglátásban és vevőszolgálatban dolgozó szakértőkkel terveztük. A célközönség a szakmai gyakorlatot végzők, vagy már végzettek az élelmezés, szállodaipar és turizmus területén, a tanárok és oktatók a szakképzés területéről, a szállodaipari és éttermi dolgozók, illetve bárki, aki ingyenes lehetőségeket keres, hogy fejlessze tudását.

Eurocatering projekt partnerek

Hogy merült fel a projekt ötlete? 

Az eredeti ötlet 2004 szeptemberében egy nyelvi szemináriumon merült fel Stockholmban, amelyet a Leonardo da Vinci, Comenius és Grundtvig programokért felelős Svéd Nemzeti Ügynökség szervezett. A nyelvtanárok aggódalmukat fejezték ki arra vonatkozólag, hogy nincs elegendő anyag a diákok oktatási mobilitására való felkészítéséhez a vendéglátóipari szektorban. Ezt egy, a módszerekről és célokról szóló, megbeszélés követett, ahol egy 5 főből álló csoport elhatározta, hogy újra találkozik, és megvizsgálja egy Leonardo da Vinci program alatt futó nyelvi pilot projekt alkalmazásának lehetőségét. Az eredeti ötlet egy nyelvi kurzust tartalmazó DVD létrehozása volt. De ahogy a projekt ötelete egyre jobban kibontakozott, rájöttünk, hogy egy weboldal nagyobb lehetőségeket biztosít egy szélesebb nyelvoktatási program számára. 

Androulla Vassiliouval (középen), Oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos (2010-2014)

Mik voltak a projekt fő céljai?

Négy fő célt határoztunk meg a projekt számára:

1.    Először is, létre akartunk hozni egy nyelvi túlélési készletet. Szükségletfelméréssel kedtünk (interjúk készültek szakmai gyakornokokkal, oktatókkal és rendezvényszervezőkkel), létrehoztunk egy „túlélő” szógyűjteményt konyhák, éttermek és recepciók részére hanganyagokkal és képekkel kiegészítve. A párbeszédeket és interakciókat a való életből vett szakmai helyzetekből vettük.

2.    Az oktatóknak egy transzparens nyelvi eszközt akartunk biztosítani.

3.    Szintén terveinkben szerepelt a különböző európai kisebbségek bevonása, és az online oktató felületre belépés biztosítása számukra is, így ők is használhatják a tananyagokat akár egy-egy nyelvóra, akár önálló tanfolyam részeként.

4.    És végül, motiválni akartuk a szakmai gyakornokokat és oktatókat, hogy fejlessszék tudásuk, éljenek az élethosszig tartó tanulás lehetőségével, miközben a munkaerőpiacon ők maguk értékesebbé válnak.

Mik voltak a projekt mérhető eredményei?

A projekttel kapcsolatban volt pár mérhető eredményünk, például az a 215 000 feladat, amelyet 139 ország több, mint 14 000 felhasználója és 55 000 látogatója végzett el. Számos díjat is megnyertünk, többek között 7 európai nyelvi kiválósági díjat és a CALICO díjat (Texasi Egyetem 2010).

Ezen multikultúrális projekt során milyen akadályokkal találták szembe magukat? 

Az egyik kihívás, amellyel találkoztunk, az volt, hogy partnereink megértsék és be is tartsák a feladatok határidejét. Kihívás volt a módszertan és a végeredmény tekintetében, hogy az összes résztvevő egy oldalon evezzen: a transznacionális megbeszélések így később nagyon hatékonyak és tartalmasak voltak a projekt előremenetelében.

Ma milyen kihívásokkal találkoznak a nyelvtanulók és a nyelvtanárok?

A nyelvtanulókat tekintve, problémát jelenthet lépést tartani a társakkal az osztályteremben, főleg a felnőttoktatásban. Az online nyelvtanulás lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy a saját tempójukban dolgozzanak a saját időbeosztásuk szerint. Sok esetben a nyelvtanuló már rendelkezhet korábbi negatív tapasztalatokkal, amely hatással lehet önbizalmára, például, ha mások előtti kell beszélnie. A nyelvtanároknál felmerülő kihívások eg része a tanítási célok során alkalmazott eszközökkel kapcsolatosak.  

Önök mit nyertek ezzel a projekttel?

Mi a megbeszéléseken a különböző országokból érkező partnerek motivációjából építkeztünk. Sokat tanultunk arról, hogy milyen fontos a jó csapatdinamika kialakítása már az kezdetektől, és hogy humorral, valamint kötetlen beszélgetések közben milyen nagyszerű ötletek szülhetnek. Új képességekre tettünk szert, mint például a jegyzőkönyvvezetés vagy, hogyan tudjuk jól felhasználni a csapaton belül meglévő egyéni kompetenciákat. Emellett a találkozók,  feladatok és felelősségek elosztásával és végrehajtásával kapcsolatos kultúrális magatartásokat is jobban megismertük.

Igen inspiráló volt, hogy a projekt partnerek egy megbízható csoportot alkottak, ahol az emberek elkötelezettek voltak a projekt és eredményei iránt. Legszebb emlékeink közé tartozik néhány, a partnerek országaiban tett látogatások, és partnereink azon törekvése, hogy megmutassák számunkra szülővárosuk legszebb részeit. 

Ha még többet szeretne megtudni a projekt tevékenységeiről, látogasson el a EuroCatering Facebook oldalára!

Címkék:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn