chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

 
 

Osobe s invaliditetom

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizujovalo je radionicu za osobe s invaliditetom o procesima učešća u donošenju odluka i omladinskom aktivizmu u sklopu projekta „Omladinska politika je i moja politika!“ podržanog od strane Ministarstva sporta i mladih kroz Javni konkurs za NVO u 2018. Radionica je održana 10. aprila 2019. godine u Nikšiću, u prostorijama Tehnopolisa. Učestvovali su mladi s invaliditetom s teritorije opštine Nikšić.

Plava je boja mira i slobode. Plava boja je simbolično i boja kojom se širom svijeta skreće pažnja na prava osoba s autizmom, zbog uvjerenja da ona može pozitivno uticati na emocije osobe koja je posmatra.  Zato vas Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore poziva da zajedno obojimo svijet u plavo, i obilježimo 2. april, Svjetski dan osoba s autizmom.

Konferencija „Obrazovanje odraslih osoba sa invaliditetom- iskustva i izazovi“, održana je 06.02.2019. godine u Banjoj Luci u sklopu realizacije Erasmus+ projekta „I choose not to place „dis“ in my ability“. Ovo je prvi put da jedna ustanova za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini učestvuje u ovakvom programu.

Povodom šestog susreta po redu u okviru realizacije ovog projekta u okviru Erasmus+ programa, domaćin Socijalno-edukativni centar SEC ugostio je partnere iz Turske, Italije i Poljske u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.

Saradnjom Gradske razvojne agencije Banja Luka i Udruženja omladine sa invaliditetom „ Infopart“ 27. decembra 2018. godine, u prostorijama Agencije, održan je Info dan o mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom i prednostima koje zapošljavanje pruža u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida.

Nevladino udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak Nade” iz Pljevalja, pokrenulo je projekat „Budi aktivan - zaposli se”, u okviru koga je planirana realizacija tromjesečnog osposobljavanja lica sa intelektualnim invaliditetom za rad kod poslodavca na radnom mjestu pomoćni administartor/ka i pomoćni radnik u Digitalnoj štampariji
U sklopu više projekata koje je podržao Zavod za zapošljavanje, iz grant šema za zapošljavanje lica sa invaliditetom, realizuju se obuke lica sa invaliditetom za rad u štampanim i elektronskim medijima: obuke za novinara-reportera, fotografa–snimatelja, radio voditelja, tonskog snimatelja, montažera video materijala i grafičkog dizajnera, samo su neke su od njih.
Sa evidencije nezaposlenih Biroa rada Pljevlja, 26 lica iz kategorije lica sa invaliditetom pohađaće programe osposobljavanja i pripreme za zapošljavanje, u okviru četiri projekta koje je finasijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore iz grant šema za finansiranje projekata za zapošljavanje lica sa invaliditetom

Zahvaljujući podršci Evropske unije kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, čiji je nosilac Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, počela je implementacija projekta POWER: Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.  

Povećava se broj odraslih koji, prema različitim kriterijumima, pripadaju osjetljivim grupama, kao i rizik od njihove socijalne isključenosti. Obrazovanje odraslih otvara puteva ka njihovoj većoj participaciji i društvenoj aktivaciji, punom učestvovanju i povezivanju sa drugima. Nudi li praksa valjane dokaze u prilog tome?
19 Ožujak 2018
by Vukosava Pekovic
(hr)
Maria Schejbal je apsolventica na sveučilištu u Krakowu 'Jagiellonian University' (Odsjek za dramu i kazalište) i stipendistica Poljskog ministarstva kulture. Ona je ovlaštena asistentica psihodrame i autorica osam publikacija za nastavnike i odgajatelje. Između 2007. i 2009. godine koordinirala je međunarodni projekt Grundtvig čiji je cilj bio pomoći odgajateljima obrazovanja odraslih da koriste umjetnost kroz nastavu za osobe s invaliditetom i druge osjetljive društvene grupe.
19 Veljača 2018
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)

Kao roditelji, učenici, učitelji ili jednostavno osobe zainteresirane za javni diskurs možemo vidjeti kako se u Njemačkoj strastveno ili često čvrsto ideološki svađa o uključenosti. Pri tome se gotovo uvijek radi o školi te pitanjima oblikovanja zajedničke nastave djece s invaliditetom i bez njega. Polazna točka je uvijek UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom te iz nje izvedeno pravo osoba s invaliditetom. Debata ima mnogo razina: radi se o odredbama o jednakosti i pravednosti kao i o novcu ili profesionalnosti u ophođenju s invaliditetom.

29 Prosinac 2017
by Ognjen Piljek Žiljak
(en)
Srijeda 10 travnja 2019 to Srijeda 8 Svibanj 2019, Spain

Curso para técnicos de inclusión laboral enfocado a personas con discapacidad en entornos artísticos y culturales

Curso dirigido a que los profesionales en contacto con el colectivo de personas con discapacidad puedan completar sus competencias profesionales con una formación, diseñada por los expertos del consorcio del proyecto ERASMUS+ 2017-1-FR01-KA202-03738 “ CLAP Hands : Creative Lab : Access to Profession for persons with HANDicap, especializada para profesionales que supervisan la inclusión laboral de personas con discapacidades en actividades artísticas y en su capacidad de acompañar los procesos de profesionalización en la artesanía y la cultura.

Četvrtak 13 lipnja 2019, Austria

EPALE-Konferenz: Politische Erwachsenenbildung in Österreich und Europa: Ziele, Methode und Zukuftsperspektiven

EPALE und Erasmus+ Erwachsenenbildung Konferenz 2019

13. Juni 2019 | 11:00–18:00 Uhr | SkyDome | Schottenfeldgasse 29 | 1070 Wien

Erwachsenenbildung hat eine Schlüsselrolle in der Vermittlung von Wissen zu Demokratie, Politik, politischen Prozessen und gesellschaftlichen Strukturen. Die Förderung der aktiven Bürgerschaft (Active Citizenship) von mündigen Bürgerinnen und Bürgern ist ein bildungspolitisches Ziel in Europa und wichtiges Element für den gesellschaftlichen Zusammenhalt in der Demokratie.

Četvrtak 28 Ožujak 2019, Ireland

Annual Social Policy Public Lecture - University College Dublin (UCD)

The School of Social Policy, Social Work & Social Justice at University College Dublin present their Annual Social Policy Public Lecture on the topic of "Poverty and Social Exclusion in the EU".

The lecture is being delivered by Professor Bea Cantillon, Professor of Social Policy & Director of the Herman Deleeck Centre for Social Policy, University of Antwerp.

Četvrtak 4 travnja 2019 to Četvrtak 11 travnja 2019, Spain

"Rodeados de elementos". Jornadas culturales del CEPA Pozuelo

"Rodeados de elementos". Jornadas culturales del CEPA Pozuelo

El CEPA Pozuelo ha organizado unas Jornadas Culturales para conmemorar el 150 aniversario de la creación de la tabla periódica en 1869 por Mendelev. Las Jornadas tendrán lugar del 4 al 11 de abril, aunque las inscripciones se pueden realizar entre el 8 y el 29 de marzo.

El objetivo principal de la iniciativa es transmitir a los alumnos de un Centro de Enseñanzas de Adultos y al público en general, que la Ciencia es Cultura y que juega un papel fundamental en su vida.

Srijeda 20 Ožujak 2019, Finland

Työnhakutapahtuma aikuiseen makuun

Helsingin kaupunki järjestää yhteistyössä Uudenmaan TE-toimiston kanssa kokopäiväisen työnhakutapahtuman Konepajan Brunossa 20. maaliskuuta kello 10–15. Tapahtuma on suunnattu yli 30-vuotiaille helsinkiläisille työnhakijoille. Paikalle ovat kaikki tervetulleita, eikä erillistä ilmoittautumista tarvita.

U andragoškim teorijama postoji nesklad oko iskoristivosti andragoških načela u obrazovanju odraslih osoba s invaliditetom: jedni ih smatraju korisnima, a drugi smatraju da teorijski okvir područja obrazovanja odraslih ne pruža dovoljno smjernica za provedbu obrazovanja osoba s invaliditetom. Teorijski okvir cjeloživotnog učenja, kao važan dio suvremene andragoške teorije, osigurava dodatni prostor za pojašnjenje korisnosti informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju odraslih osoba s invaliditetom.

Strategija inkluzivnog obrazovanja je razvijana kroz participativni proces svih relevatnih subjekata. U njenoj izradi učestvovali su Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo zdravlja, Zavod za školstvo, Centar za stručno
obrazovanje, predstavnici ustanova obrazovanja i vaspitanja i nevladinog sektora.
Dokument je bio na javnoj raspravi u kojoj su učestvovali predstavnici: sistema douniverzitetskog i univerzitetskog obrazovanja, ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, lokalne samouprave, donatora, NVO-a i dr.

Imajući u vidu posvećenost Crne Gore za pridruživanje EU, ova Strategija prati oblasti djelovanja i vremenski okvir Evropske strategije za osobe sa invaliditetom 2010-2020, sa posebnim naglaskom na rezultate prethodne strategije, postojeći pravni okvir i trenutnu situaciju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, utvrđuju strateške ciljeve u svakoj oblasti i posebne mjere i aktivnosti za postizanje strateških ciljeva u svakoj analiziranoj oblasti.

MINCE projekt za cilj ima podržavanje inkluzije osoba s težim intelektualnim teškoćama naglašavajući proces učenja zajednice u razvoju Modela inkluzivnog učenja u zajednici.

MINCE Kurikulum za stručnjake ishod je rada u fokus grupama. Te fokus grupe bile su sastavljene od stručnjaka i ostalih interesnih strana te usmjerene na prepoznavanje ključnih područja koje bi stručnjaci trebali usvojiti da bi djelovali kao pospješitelji inkluzije u zajednici za osobe s težim intelektualnim teškoćama.

Sadržaj

Dio I:

MINCE Smjernice za organizacije koje skrbe o osobama s teškoćama razvijene su unutar projekta
MINCE- Model za inkluzivno učenje u Zajednici. Projekt je financiran od strane Europske komisije u okviru programa ERASMUS+, u trajanju od studenog 2015. do listopada 2017. Projekt je rukovođen od strane Lebenshilfen Soziale Dienste GmbH (Austria) i realiziran je u suradnji sa šest partnera, europskih nevladinih organizacija.

Ovaj je kurikulum razvijen u sklopu projekta Model za inkluzivno učenje u zajednici – MINCE. Financiran je od strane Europske komisije unutar programa Erasmus+. Glavni cilj projekta je pospješiti socijalnu uključenost osoba s težim intelektualnim teškoćama. Ova skupina uključuje osobe čije su mentalne i senzoričke funkcije te vokalno jezične funkcije oštećene i imaju teže fi zičke, psihološke i/ili senzoričke ili višestruke teškoće u kombinaciji s intelektualnim teškoćama.

Načela osiguravanja jednakog pristupa i prilika visokom obrazovanju danas su dio globalne inicijative za poticanje prava na obrazovanje za sve, te su posljednjih desetljeća sve zastupljenija i u hrvatskom prostoru javnih politika obrazovanja. U radu je dan prikaz postojećih javnih politika visokog obrazovanja studenata s invaliditetom kao podzastupljene skupine u visokom obrazovanju u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj.